Στην ΕΡΤ ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας – Τι συνέβη στην Τουρκία

«Με κράτησαν επτά ώρες στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, με πήγαιναν από γραφείο σε γραφείο και χωρίς να υπάρχει μεταφραστής με πίεσαν να υπογράψω χαρτί που δεν καταλάβαινα περί τίνος επρόκειτο», είπε μεταξύ άλλων στην ΕΡΤ ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΟΕ), Γιώργος Βαρυθυμιάδης, ο οποίος εμποδίστηκε από τις τουρκικές αρχές να παραστεί ως εκπρόσωπος του Ποντιακού Ελληνισμού στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία για την Κοίμηση της Θεοτόκου στην Παναγία Σουμελά Τραπεζούντος.

«Είχαμε ενημέρώσει για την επίσκεψη από την περασμένη Πέμπτη και τηλεφωνικά μας είπαν ότι όλα βαίνουν καλώς. Στον έλεγχο της βίζας οι άλλοι πέρασαν κι εμένα με σταμάτησαν να δώσω εξηγήσεις», είπε ο κ. Βαρυθυμιάδης σημειώνοντας ότι κατέληξε να τού παίρνουν και δακτυλικά αποτυπώματα.

Είναι πολιτικό το θέμα και συνδέεται με το θέμα της γενοκτονίας των Ποντίων, είπε ο κ. Βαρυθυμιάδης και υπενθύμισε ότι «προς την κατεύθυνση της αναγνώρισης υπάρχει ένα σημαντικό εργαλείο: Τα πρακτικά του συνεδρίου του 2019 στην Ακρόπολη, στο οποίο και παρέστη ο Κυριάκος Μητσοτάκης».

Επίσης ο Γ. Βαρυθυμιάδης εκτίμησε ότι «μετά τις δηλώσεις Μπάιντεν που αναγνωρίζει την αρμενική γενοκτονία είναι διαφορετικές οι ισορροπίες».

Από την πλευρά του ο αναλυτής Σάββας Καλεντερίδης, υπενθύμισε το προχθεσινό πογκρόμ κατά προσφύγων από τη Συρία στην ‘Αγκυρα όπου κινητοποιήθηκαν ποινικοί και παρακρατικοί και σχολίασε ότι από το 1955 η Τουρκία χρησιμοποιεί τις ίδιες πρακτικές.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕ  επέστρεψε στην Αθήνα το βράδυ της Παρασκευής, ενώ επρόκειτο να εκπροσωπήσει τον οργανωμένο ποντιακό χώρο στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία που θα γίνει τον Δεκαπενταύγουστο στην Παναγία Σουμελά. Η Κωνσταντινούπολη ήταν ο πρώτος σταθμός του ταξιδιού προς την Τραπεζούντα.

Η χώρα μας απάντησε άμεσα στην πρόκληση της Άγκυρας με την έκδοση διαβήματος προς το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Στο μεταξύ, ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας- Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης με ανάρτησή του στο twitter, διαμηνύει: «Η απόφαση απέλασης του προέδρου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Γιώργου Βαρυθυμιάδη τονώνει την απόφασή μας να συνεχίσουμε τον αγώνα για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των αδελφών μας Ποντίων».

Από την πλευρά του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, ανακοίνωσε ότι:
«Μας ξενίζει και απορρίπτουμε τη δήλωση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών που αφορά στο γεγονός ότι δεν επετράπη η είσοδος στη χώρα μας σε Έλληνα υπήκοο που δεν βρίσκονταν σε επίσημη υπηρεσία, δεν είχε επίσημο τίτλο και κατείχε απλό διαβατήριο. Υπενθυμίζουμε στην Ελλάδα ότι η εξουσία καθορισμού των προϋποθέσεων εισόδου στη χώρα αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμα κάθε κράτους. Ο Έλληνας υπήκοος που δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις εισόδου στη χώρα μας, μετά την ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών που έλαβαν χώρα στο αεροδρόμιο, σύμφωνα με τους κανόνες του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) με βάση τους νόμους και τους κανόνες μας, στάλθηκε πίσω στη χώρα του».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος