Διάβημα Αθήνας προς Τουρκία για την απέλαση του προέδρου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας — Αποκλειστικές δηλώσεις του

Στην Αθήνα επιστρέφει ο προέδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Eλλάδος, Γιώργος Βαρυθυμιάδης, καθώς οι τουρκικές αρχές προχώρησαν στην απέλασή του. Η χώρα μας απάντησε άμεσα στην πρόκληση της Άγκυρας με την έκδοση διαβήματος προς το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Πέρα από κάθε όριο ευπρέπειας, με καταχρηστική στάση και προσβλητική συμπεριφορά,
η Τουρκία ενήργησε και πάλι με βάση τα γνωστά εμμονικά σύνδρομα απέναντι στον Ποντιακό Ελληνισμό. Οι τουρκικές αρχές σταμάτησαν και στην συνέχεια συνέλαβαν στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης τον πρόεδρο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΠΟΕ) Γιώργο Βαρυθυμιάδη, πριν μεταβεί στην Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα, όπου επρόκειτο να παραστεί στην Θεία Λειτουργία για την  Κοίμηση της Θεοτόκου.

«Όταν φθάσαμε μπροστά το γκισέ τους άλλους τους άφησαν, εμένα μου είπανε να περιμένω, ήρθε ένας αστυνομικός, μετά ήρθαν άλλοι δύο, μου πήραν το διαβατήριο και κατέληξα να μου πάρουν αποτυπώματα και να είμαι στο κρατητήριο του Δ. Αεροδρομίου»

Όπως εξηγεί ο ίδιος στο μικρόφωνο της ΕΡΤ, δεν πρόκειται για προσωπική αντεκδίκηση. Η διεθνής προβολή για την αναγνώριση της ποντιακής γενοκτονίας είναι η αιτία της Τουρκικής στάσης.

«Είναι πολιτικό το θέμα. Δεν είναι προσωπικό για τον Βαρυθυμιάδη… Εμείς κάνουμε τον αγώνα μας για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων και πιθανώς γι’ αυτό έχουμε μπει σε κάποια λίστα».

Αμέσως μετά το περιστατικό κινητοποιήθηκαν οι Ελληνικές διπλωματικές Αρχές. Κατόπιν οδηγιών του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, η Πρεσβεία στην Άγκυρα πραγματοποίησε έκτακτο διάβημα διαμαρτυρίας προς το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών αναφορικά με την καταχρηστική κράτηση και εντολή απέλασης εναντίον του Προέδρου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΠΟΕ) Γιώργου Βαρυθυμιάδη.

Την Τουρκική συμπεριφορά καταδίκασαν τα πολιτικά κόμματα.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΜΑΝΑΤΙΔΗΣ / Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ  ΠΣ
Η κυβέρνηση οφείλει να κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να αποτραπεί η καταπάτησή των ανθρωπίνω δικαιωμάτων των Ελλήνων πολιτών και να υποστηρίξει ενεργά, απέναντι σε τέτοιες πρακτικές, τους  εκατοντάδες Έλληνες ποντιακής καταγωγής, που  αναμένεται να επισκεφθούν για προσκύνημα την Παναγία Σουμελά στον Πόντο.

ΠΑΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ / Εκπρόσωπος ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
Η κράτησή του είναι επιθετική κίνηση, στην οποία πρέπει άμεσα να απαντήσει η ελληνική κυβέρνηση.

ΚΚΕ / Γραφείο Τύπου
Το ΚΚΕ καταδικάζει το απαράδεκτο γεγονός της απαγόρευσης εισόδου, κράτησης και απέλασης από τις τουρκικές αρχές του Γ. Βαρυθυμιάδη, Προέδρου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας, κατά τη μετάβαση του στην Παναγία Σουμελά Τραπεζούντας.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ / Γραφείο Τύπου
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ εκφράζει την οργή της για τον συνεχή, ανελέητο διωγμό των Ελλήνων του Πόντου και καλεί άμεσα το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών να προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες.

Το περιστατικό έρχεται να προστεθεί σε ανάλογα προ μηνών γεγονότα, κατά τα οποία Έλληνες πολίτες απελάθηκαν πριν να μπουν στην γειτονική χώρα, με το αιτιολογικό οτι ανήκουν σε λίστα ανεπιθυμήτων.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος