Δραματικές οι περιγραφές των Ελλήνων που ξέφυγαν από το Σουδάν – Στο Τζιμπουτί και το δεύτερο C-27

Στη χώρα μας βρίσκονται οι πρώτοι Έλληνες που έζησαν την κόλαση του εμφυλίου στο Σουδάν. Μεταφέρθηκαν από το Τζιμπουτί με αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ σε εξέλιξη είναι η επιχείρηση επαναπατρισμού και άλλων εγκλωβισμένων. Συγκεκριμένα, το δεύτερο C-27 που απογειώθηκε από την Ελευσίνα αναχώρησε νωρίτερα από την αιγυπτιακή πόλη Ασουάν με προορισμό το Τζιμπουτί για την παραλαβή Ελλήνων που έχουν μεταφερθεί από το Σουδάν. Στη συνέχεια θα κατευθυνθεί στην Άκαμπα της Ιορδανίας, όπου νωρίς το πρωί, με τη βοήθεια Ολλανδών, μεταφέρθηκαν 7 ακόμη Έλληνες και μέλη των οικογενειών τους.

Με την πρώτη πτήση που έφθασε σήμερα το πρωί με μεταγωγικό αεροσκάφος C-27J Spartan της Πολεμικής Αεροπορίας στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας, επαναπατρίστηκαν στην Ελλάδα 17 άτομα (13 Έλληνες, 4 άλλοι υπήκοοι σύζυγοι Ελλήνων) μεταξύ των οποίων τρία παιδιά. 

Στα πρώτα λεπτά μετά την άφιξή τους περιέγραψαν τις δύσκολες στιγμές που έζησαν στο Χαρτούμ, ευχαρίστησαν την πολεμική αεροπορία για την ασφαλή επιστροφή τους και εξέφρασαν την ελπίδα και οι υπόλοιποι Έλληνες να καταφέρουν να επιστρέψουν στην πατρίδα. “Έχω τρία παιδιά, ήταν πολύ δύσκολα, ευτυχώς μένουμε δίπλα στην γαλλική πρεσβεία και φύγαμε” τόνισε στην ΕΡΤ ένας εκ των διασωθέντων.

Στρατιωτικό ασθενοφόρο με φορείο παρέλαβε έναν 42χρονο Έλληνα, που τραυματίστηκε την πρώτη μέρα που ξεκίνησαν οι εχθροπραξίες στο Χαρτούμ. Τον τραυματία παρέλαβε ασθενοφόρο των Ενόπλων Δυνάμεων και τον μετέφερε στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο. Είχε χειρουργηθεί στα πόδια, ήταν σταθερός αιμοδυναμικά με καλό επίπεδο επικοινωνίας. Ο τραυματίας έφερε κατάγματα κάτω άκρων και τραύματα από θραύσματα. Εισήχθη στην ορθοπαιδική κλινική και η κατάσταση του είναι σταθερή. Προγραμματίζεται  χειρουργείο για αντιμετώπιση.

Δραματικές οι περιγραφές των Ελλήνων που ξέφυγαν από το Σουδάν – Στο Τζιμπουτί και το δεύτερο C-27

Δεχθήκαμε πυρά, κινδυνέψαμε όλοι” τόνισε μετά την άφιξή τους στην ΕΡΤ ο Χρήστος Δέδες, τον οποίο περίμενε η οικογένειά του στην αεροπορική βάση Ελευσίνας. Ο 6χρονος γιος του και η 5χρονη κόρη του με ζωγραφιές στα χέρια ανυπομονούσαν να πάρουν στην αγκαλιά τους πάλι τον πατέρα τους.

Τα χαμόγελα των 13 Ελλήνων περίσσευαν όταν χθες η ελληνική αποστολή, με επικεφαλής τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Χαρδαλιά, πήγε με το αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας να τους παραλάβει από το Τζιμπουτί. Τα μέλη της ελληνικής αποστολής μετέφεραν πρώτα στο μεταγωγικό C-27, με φορείο, τον Έλληνα τραυματία.  Την ελληνική αποστολή και τον Υφυπουργό υποδέχθηκαν ο Υπουργός Εξωτερικών του Τζιμπουτί, η Επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δραματικές οι περιγραφές των Ελλήνων που ξέφυγαν από το Σουδάν – Στο Τζιμπουτί και το δεύτερο C-27

Με ειδική πτήση έφτασε στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο δεύτερος Έλληνας τραυματίας, ο οποίος είναι διασωληνωμένος και η κατάσταση της υγείας του δεν επέτρεπε να ταξιδέψει με το C-27.  Χτυπήθηκε από ρουκέτα έξω από τον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Χαρτούμ και είναι ανάμεσα στους Έλληνες που διέφυγαν με τη βοήθεια γαλλικών ειδικών δυνάμεων. Χειρουργήθηκε χθες σε γαλλικό στρατιωτικό νοσοκομείο. Ο τραυματίας, 59 ετών, εισήχθη στη ΜΕΘ με σηπτικό σοκ και τις επόμενες ώρες προγραμματίζεται χειρουργείο.

«Έφτασαν από το Τζιμπουτί, μέσω Αιγύπτου, μέσα από μια πολύ περίπλοκη επιχείρηση την οποία οργανώσαμε, οι πρώτοι συμπολίτες μας από το Σουδάν, οι οποίοι απεγκλωβίστηκαν με ασφάλεια από τις ελληνικές δυνάμεις. Θα ακολουθήσουν κι άλλοι στη συνέχεια. Αυτή είναι η εικόνα μιας Ελλάδας η οποία είναι πια ισχυρή. Mία Ελλάδα η οποία μπορεί να ατενίζει το μέλλον με αυτοπεποίθηση», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στον χαιρετισμό του σε πολίτες που τον υποδέχθηκαν στη Λιβαδειά.

Στο Ασουάν παραμένει ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς για συντονισμό και παρακολούθηση της επιχείρησης επαναπατρισμού των υπόλοιπων Ελλήνων σε συνεχή επαφή με το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ, παραμένει στο Ασουάν. “Δεν αφήνουμε ποτέ κανέναν πίσω, ποτέ κανέναν μόνο” σημείωσε σε tweet του ο Νίκος Χαρδαλιάς:

Αγωνία για τους εγκλωβισμένους Έλληνες

Την ίδια ώρα, στο Σουδάν κορυφώνεται η αγωνία για Έλληνες οι οποίοι ακόμα βρίσκονται στο επίκεντρο των εχθροπραξιών. “Δεν έχουμε φύγει, είμαστε ακόμα εδώ. Προσπαθούσαμε χθες να φύγουμε, μας σταματήσανε, μας πυροβολήσανε και μας πήγαν πίσω. Δεν μπορούμε να φύγουμε από την περιοχή της εκκλησίας” δήλωσε στην ΕΡΤ μία γυναίκα.

Έλληνας εγκλωβισμένος τόνισε από πλευράς του ότι η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη και ότι όλοι ελπίζουν να γίνει κάτι σήμερα. “Και ο Μητροπολίτης μας περνάει πάρα πολύ δύσκολα με αυτούς τους εγκλωβισμένους” σημείωσε.

Δραματικές οι περιγραφές των Ελλήνων που ξέφυγαν από το Σουδάν – Στο Τζιμπουτί και το δεύτερο C-27

Δεν μπορείτε να φανταστείτε τι έχουν περάσει, μας έχουν πει τα μισά. Ο πατέρας μου μου λέει «δεν σας έχω πει τιποτα» από όσα έχουν γίνει. Φρίκη περάσαν, φρίκη και μόνο που άκουγες τις βόμβες να σκάνε” δήλωσε συγγενής εγκλωβισμένων.

Η επιχείρηση απομάκρυνσης των Ελλήνων του Σουδάν είναι σε πλήρη εξέλιξη με τις διπλωματικές αρχές να κάνουν αγώνα δρόμου, ώστε να συμπεριληφθούν και Έλληνες στα πτητικά μέσα των συμμαχικών χωρών που φτάνουν στην αεροπορική βάση έξω από το Χαρτούμ.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Σιδέρης, Δημήτρης Θωμάς, Νίκος Κοντορούσης, Αλέξανδρος Μέμμος
Επιμέλεια: Νόρα Μολυβιάτη

Διαβάστε ακόμα:

H ιστορία και τα αίτια της κρίσης στο Σουδάν και οι μελανές προοπτικές

Ολοκληρώθηκε η ενημέρωση των εκπροσώπων των κομμάτων για το Σουδάν

Σουδάν: Μάχη με τον χρόνο για την απομάκρυνση Βρετανών υπηκόων

Σουδάν: Εργαστήριο με επικίνδυνα παθογόνα στη ζώνη του πυρός – Ο ΠΟΥ προειδοποιεί για βιολογική απειλή

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος