Στη «μέγγενη» της πανδημίας το ΕΣΥ — Στη «μάχη» και τα μονοκλωνικά

Κρίσιμο θεωρείται το επόμενο διάστημα για την πορεία του πανδημικού κύματος με τους σκληρούς δείκτες να επιμένουν. Διαρκής είναι η μάχη για να σταθεί το σύστημα υγείας καθώς μόνο το τελευταίο 24ωρο οι εισαγωγές νέων ασθενών στα νοσοκομεία αυξήθηκαν περίπου κατά 20% και οι διασωληνωμένοι ασθενείς κατα 15%.

Στα νοσοκομεία της περιφέρειας άρχισε ο περιορισμός των τακτικών χειρουργείων, γεγονός που προκαλεί έντονες αντιδράσεις. Μιλώντας στην στην ΕΡΤ η Πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη τόνισε ότι «τα χειρουργεία δεν πρέπει να πάνε πίσω. Δεν πρέπει να υπάρχει μείωση των χειρουργείων ως 80% και εμείς θα κάνουμε μια προσπάθεια ως νοσοκομειακοί ιατροί να εξυπηρετηθούν οι άνθρωποι που περιμένουν. Κάποιοι μπορεί να έχουν χρήματα να πάνε στον ιδιωτικό τομέα, κάποιοι που δεν έχουν, τι θα κάνουν;».

Θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα

Τις επόμενες μέρες στη διάθεση των ασθενών θα είναι η μονοκλωνική θεραπεία. Η χορήγηση των μονοκλωνικών αντισωμάτων απαιτεί νοσοκομειακό περιβάλλον. Γίνεται με ενδοφλέβια έγχυση στον ασθενή και όλη η διαδικασία διαρκεί συνολικά περίπου μία ώρα, εκ της οποίας ο μισός χρόνος είναι η ίδια η χορήγηση του φαρμάκου και ο άλλος μισός η παρακολούθηση του ασθενούς για το ενδεχόμενο να εκδηλώσει σπάνια αλλεργική αντίδραση.

Αρχικά τη θεραπεία θα χορηγήσουν 10 νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα μεταξύ των οποίων είναι -σύμφωνα με πληροφορίες- το «Αττικόν», το «Σωτηρία», ο «Ευαγγελισμός», το «ΑΧΕΠΑ» στη Θεσσαλονίκη, το ΠΑΓΝΗ στην Κρήτη και τα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία Λάρισας, Ρίου, και Αλεξανδρούπολης.

Στη Κρήτη και συγκεκριμένα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ηρακλείου ξεκινά αύριο Παρασκευή (26/11) η χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων σε ασθενείς με Covid-19 που πληρούν τα κριτήρια, όπως δήλωσε στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ Γιώργος Χαλκιαδάκης.

Σε ποιους ασθενείς θα χορηγηθούν

Τα μονοκλωνικά αντισώματα χορηγούνται σε ασθενείς που δεν έχουν αντισώματα έναντι του ιού. Όπως έχει διευκρινίσει η αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων διαμορφώνει τα θεραπευτικά πρωτόκολλα αντιμετώπισης της νόσου, που σημαίνει ότι η χορήγηση της θεραπείας θα γίνεται με βάση καλά καθορισμένα κριτήρια και θα πρέπει να υπάρξει μια πολύ ακριβής διαβάθμιση για το πότε χορηγούνται. Επειδή λοιπόν δεν μπορούμε με ακρίβεια να γνωρίζουμε ποιοι ασθενείς θα εκδηλώσουν σοβαρή COVID-19, λαμβάνονται υπόψη έμμεσοι δείκτες από τη στατιστική –στην ίδια λογική που έγινε και η προτεραιοποίηση των εμβολιασμών–, δηλαδή άτομα ηλικιωμένα ή με γνωστούς παράγοντες κινδύνου, όπως ανοσοκατασταλμένοι, παχύσαρκοι ή με σακχαρώδη διαβήτη.

Εν τω μεταξύ, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων προειδοποιεί για τον κίνδυνο «πολύ υψηλής» υγειονομικής επιβάρυνσης τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο και καλεί τα κράτη μέλη της Ένωσης να λάβουν «επειγόντως» μέτρα.

O Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) συνέστησε να εγκριθεί η χρήση του εμβολίου της Pfizer κατά της Covid-19 για τα παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος