Στη Λέσβο την Κυριακή ο Πάπας Φραγκίσκος – Μηνύματα με πανανθρώπινο συμβολισμό

Mηνύματα με πανανθρώπινο συμβολισμό στέλνει με την τριήμερη επίσκεψή του στην Ελλάδα ο Πάπας Φραγκίσκος. Ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας τόνισε ότι η ανθρωπότητα πρέπει να ενισχύσει τη δημοκρατία και να εξαλείψει τη φτώχεια και τον εθνικισμό, ενώ εξήρε τον ρόλο του τόπου μας ανά τους αιώνες, λέγοντας ότι χωρίς την Ελλάδα ο κόσμος σήμερα θα ήταν χειρότερος. Την Κυριακή θα μεταβεί στη Λέσβο, όπου θα επισκεφθεί το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Προσφύγων.

Οι παπικές επισκέψεις στην Ελλάδα είναι κατά παράδοση σπάνιες. Ο Πάπας Φραγκίσκος όμως είχε έρθει στην Ελλάδα πριν από πέντε χρόνια, τον Απρίλιο του 2016. Είχε πάει τότε στη Μυτιλήνη με στόχο την ανάδειξη της προσφυγικής κρίσης, ενώ το πρωί της Κυριακής θα επιστρέψει στη Λέσβο, όπου θα επισκεφτεί το Κέντρο Υποδοχής Ταυτοποίησης του νησιού.

Προσηλωμένος στην ανθρώπινη πτυχή του προσφυγικού ζητήματος, ο Πάπας Φραγκίσκος τη δεύτερη φορά που επισκέπτεται τη Λέσβο μπορεί να αντικρίσει μια εντελώς διαφορετική εικόνα από αυτή του 2016, αλλά το πανανθρώπινο μήνυμα που θα εκπέμψει είναι το ίδιο: Η συνύπαρξη περνά μέσα από την αδελφοσύνη.

Μηνύματα για την πανδημία, το μεταναστευτικό και την Ελλάδα

Με αναφορές σε όλα τα κομβικά ζητήματα της εποχής, την πανδημία, την κλιματική αλλαγή, το προσφυγικό, ο Πάπας Φραγκίσκος έστειλε από το Προεδρικό Μέγαρο μηνύματα αλληλεγγύης, πραγματοποιώντας μια βαθιά ανθρώπινη ομιλία.

«Χωρίς την Αθήνα και χωρίς την Ελλάδα, η Ευρώπη και ο κόσμος δεν θα ήταν αυτό που είναι σήμερα» υπογράμμισε ο Πάπας.

Η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου μίλησε για την πανδημία και τους εμβολιασμούς, ενώ αναφέρθηκε και στην Αγία Σοφία.

«Σήμερα, η προοπτική του εμβολιασμού για όλο τον πλανήτη, ειδικά για τους μη προνομιούχους πληθυσμούς, ανάγεται στο πιο μεγάλο και επείγον ζήτημα διανεμητικής δικαιοσύνης. (…) Δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ στην Αγία Σοφία και να σας ευχαριστήσω για τη θερμή στήριξη σας ώστε να παραμείνει σύμβολο λατρείας προσβάσιμο σε όλους» σημείωσε η κα Σακελλαροπούλου.

«Η πανδημία αποτελεί μια μεγάλη αντιξοότητα. Μας έκανε να ξαναβρούμε άλλους, που είναι εύθραυστοι και έχουν ανάγκη. Επίσης, σε αυτή τη χώρα, είναι μια πρόκληση που απαιτεί κατάλληλες παρεμβάσεις από τις Αρχές -σκέφτομαι την ανάγκη για την εκστρατεία εμβολιασμού» τόνισε ο Πάπας Φραγκίσκος.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο προσφυγικό. Ο Ποντίφικας αποκάλεσε «αδέλφια» τους μετανάστες και τους πρόσφυγες και μίλησε για αναβλητικότητα από την Ε.Ε.

«Έχετε συμβάλει στη διαχείριση της κρίσης και αναγνωρίσει τον ανθρωπισμό των Ελλήνων και το δυσανάλογο βάρος που έχουν επωμιστεί» είπε η πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Η Ευρωπαϊκή Κοινότητα, διχασμένη από εγωισμό μεταξύ κρατών, αντί να είναι η κινητήρια δύναμη της αλληλεγγύης, μερικές φορές εμφανίζεται μπλοκαρισμένη και ασυντόνιστη. Αν κάποτε οι ιδεολογικές συγκρούσεις εμπόδιζαν τη δημιουργία γεφυρών μεταξύ Ανατολής και Δύσης, σήμερα το μεταναστευτικό ζήτημα έχει δημιουργήσει χάσμα μεταξύ του νότου και του βορρά» υπογράμμισε ο Πάπας.

Για την προσπάθεια της Ελλάδας να αυξήσει τους ρυθμούς των εμβολιασμών, ενημέρωσε ο πρωθυπουργός τον Πάπα Φραγκίσκο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Γραμματέας του Κράτους της Αγίας Έδρας μίλησαν για την επίσκεψη στη Λέσβο και το νέο Κέντρο Υποδοχής Μεταναστών.

«Είμαι βέβαιος ότι αύριο όταν θα επισκεφθεί τη Λέσβο θα δει μια πολύ βελτιωμένη κατάσταση» είπε ο πρωθυπουργός. Ο Καρδινάλιος απάντησε πως του έχουν πει ότι έχει αλλάξει η κατάσταση.

Τον προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας υποδέχτηκε στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Στη σύντομη συνομιλία τους, ο Πάπας θυμήθηκε την προηγούμενη συνάντησή τους στην Λέσβο το 2015, και ευχήθηκε για την συνέχιση της συνεργασίας των δύο εκκλησιών στα μεγάλα ζητήματα της εποχής, με έμφαση σε θέματα φιλανθρωπίας και συνεργασίας των λαών.

Η επιστροφή του προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα, πέντε χρόνια μετά την προηγούμενη επίσκεψή του, συμπίπτει με τη συμπλήρωση 41 ετών διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της χώρας μας και της Αγίας Έδρας και αποτελεί και ένα ακόμα έμπρακτο βήμα προόδου στις σχέσεις ανάμεσα στην Ορθόδοξη και την Καθολική Εκκλησία, μετά το σχίσμα του 1054.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης του Ποντίφικα, ισχύουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε κεντρικούς άξονες της Αθήνας.

Το αναλυτικό πρόγραμμα της επίσκεψης του Πάπα Φραγκίσκου στην Ελλάδα

Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2021
ΑΘΗΝΑ-ΛΕΣΒΟΣ-ΑΘΗΝΑ
09:15 Αναχώρηση για Μυτιλήνη
10:10 Άφιξη στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης
10:45 Επίσκεψη στους Πρόσφυγες στο «Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης»
12:15 Αναχώρηση για Αθήνα
13:10 Άφιξη στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος»
16:45 Θεία Λειτουργία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
19:00 Εθιμοτυπική Επίσκεψη της Α.Μ. Ιερωνύμου στον Άγιο Πατέρα στην Αποστολική Νουντσιατούρα

Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2021
ΑΘΗΝΑ-ΡΩΜΗ
08:15 Επίσκεψη του Προέδρου της Βουλής στην Αποστολική Νουντσιατούρα στην Αθήνα
09:45 Συνάντηση με τους Νέους στο Δημοτικό Ελληνογαλλικής Σχολής Ουρσουλινών (Ευκαλύπτων 20, Μαρούσι)
11:15 Αποχαιρετιστήρια Τελετή στο Διεθνές Αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος»
11:30 Αναχώρηση για Ρώμη

Ρεπορτάζ: Κάτια Αντωνιάδη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος