Πάπας Φραγκίσκος: «Ο κόσμος θα ήταν διαφορετικός χωρίς την Ελλάδα» — Τα μηνύματα που έστειλε

Στην Αθήνα βρίσκεται ο Πάπας Φραγκίσκος, για 2η φορά από το 2016, στο πλαίσιο τριήμερης επίσκεψης στην Ελλάδα. Στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, τον υποδέχθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας εκ μέρους της κυβέρνησης, και τέσσερα παιδιά-σύμβολα αγνότητας και αγάπης, με ελληνικές φορεσιές. Κατόπιν μετέβη στο Προεδρικό όπου έγινε δεκτός από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή και συγκίνηση, είπε η κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου χαρακτηρίζοντας την επίσκεψη ως “ιδιαίτερης σημασίας” εν μέσω και πανδημίας, καθώς φέτος συμπληρώνονται 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Ο Ποντίφικας είχε κατόπιν συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ακολούθησε ομιλία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου και αμέσως μετά απηύθυνε ο ίδιος σύντομη ομιλία.

Μηνύματα αλληλεγγύης

Αμφότεροι αναφέρθηκαν στα μεγάλα ζητήματα της πανδημίας και της κλιματικής αλλαγής.

Ο Ποντίφικας αναφέρθηκε επίσης στην ειρήνη, στην αδελφοσύνη, στην κοινωνική δικαιοσύνη στην «εκτεταμένη φτώχεια που θα πρέπει όλοι με κοινό όραμα να αντιμετωπίσουμε» και ιδιαιτέρως στο προσφυγικό που όπως είπε «έχει χωρίσει την Ευρώπη στα δύο, σε βορρά και νότο».

Αποκάλεσε τους μετανάστες και τους πρόσφυγες αδερφούς μας και κάλεσε την Ευρώπη να τους αντιμετωπίσει ως τέτοιους. Μίλησε για αναβλητικότητα από την πλευρά της ΕΕ.

«Σήμερα το μεταναστευτικό ζήτημα έχει ανοίξει χάσματα μεταξύ του Νότου και του Βορά. Θα ήθελα να προτρέψω για άλλα μια φορά να έχουμε ένα συνολικό κοινοτικό όραμα και να ενθαρρύνω να δώσουν προσοχή στους πιο άπορους, να προστατεύονται να ενσωματώνονται με πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Περισσότερο από εμπόδιο για το παρόν συνιστά εγγύηση για το μέλλον», είπε.

Επανέλαβε επίσης την έκκλησή του, για συνολική, κοινοτική πολιτική ενώπιον του μεταναστευτικού, και υπογράμμισε την ανάγκη να δοθεί προσοχή σ’ αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, ώστε, ανάλογα με τις δυνατότητες της κάθε χώρας, να γίνουν δεκτοί, να προστατευθούν, να αναπτυχθούν και να ενταχθούν, στο πλαίσιο του πλήρους σεβασμού των ανθρωπίνων τους δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειάς τους.

«Περισσότερο από ένα κώλυμα για το παρόν, αυτό αντιπροσωπεύει μια εγγύηση για το μέλλον, για να καταστεί σημείο ειρηνικής συμβιώσεως με όσους, που όλο και περισσότερο αναγκάζονται να αποδημήσουν αναζητώντας οικία και ελπίδα. Είναι οι πρωταγωνιστές μιας τρομερής σύγχρονης οδύσσειας. Με ευχαρίστηση αναπολώ, ότι όταν ο Οδυσσέας έφθασε στην Ιθάκη, δεν αναγνωρίσθηκε από τους άρχοντες του τόπου, που του είχαν σφετερισθεί οικία και αγαθά, αλλά από εκείνους που τον είχαν φροντίσει. Η τροφός του κατάλαβε ότι ήταν αυτός βλέποντας τα σημεία στις επουλωμένες πληγές του. Τα βάσανα μάς φέρουν κοντά και η αναγνώριση ότι ανήκουμε στην ίδια εύθραυστη ανθρωπότητα θα μας βοηθήσει για να οικοδομήσουμε ένα μέλλον πιο ολοκληρωμένο και ειρηνικό. Ας μετατρέψουμε σε τολμηρή επικαιρότητα ό,τι φαίνεται άτυχη αντιξοότητα» τόνισε.

Αναφερόμενος στο θέμα της πανδημίας, ο Πάπας τόνισε ότι αποτελεί μεγάλη αντιξοότητα.

«Η πανδημία είναι μια μεγάλη αντιξοότητα. Μας έκανε να ξαναβρούμε τους αδύναμους και άπορους και σε τούτη τη χώρα είναι πρόκληση. Αναφέρομαι στην εκστρατεία υπέρ του εμβολιασμού. Αναδύθηκε ένα αξιοσημείωτο αίσθημα αλληλεγγύης. Λέξεις του Ιπποκράτη μοιάζουν σαν να έχουν γραφτεί σήμερα», είπε.

Μίλησε για υποχώρηση της Δημοκρατίας παγκοσμίως με τον εθνικισμό και τον λαϊκισμό που αναπτύσσεται, αλλά και για το πόσο μακριά αισθάνονται οι άνθρωποι από τους θεσμούς, κάτι το οποίο τα κράτη πρέπει να αντιπαρέλθουν με άξονα τη φροντίδα των αδυνάτων.

Να περάσουμε από τη μεροληψία στη συμμετοχή, από το εγώ, στον άλλο, είπε χαρακτηριστικά.

Επανέλαβε δε ότι έρχεται ως προσκυνητής, και ότι η Ευρώπη, αλλά και ο κόσμος δεν θα ήταν αυτό που είναι σήμερα ενά δεν υπήρχε η Ελλάδα, «Θα ήταν λιγότερο σοφός και χαρούμενος» όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Από αυτή την πόλη, από αυτό το λίκνο του πολιτισμού υψώθηκε και πάντα ας υψώνεται ένα μήνυμα που προσανατολίζει προς τα ‘Ανω και προς τον άλλο. Στα δελεάσματα του αυταρχισμού ας απαντά με τη δημοκρατία, στην ατομιστική αδιαφορία ας αντιπαραθέτει τη φροντίδα για τον άλλο, τον πτωχό και την πλάση, που είναι οι ουσιώδεις βάσεις για ένα ανακαινισμένο ανθρωπισμό, του οποίου έχουν ανάγκη οι καιροί μας και η Ευρώπη μας. Ο Θεός να ευλογεί την Ελλάδα!», είπε κλείνοντας την ομιλία του.

Τον Πάπα υποδέχθηκε στο κεφαλόσκαλο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας όπως προβλέπει το πρωτόκολλο και κατόπιν ακολούθησε η τελετή υποδοχής με την ανάκρουση των εθνικών ύμνων του Βατικανού και της Ελλάδος.

«Η επίσκεψή σας υποδηλώνει τον ενδιαφέρον σας για την περιοχή και για τον διαθρησκευτικό διάλογο. Μεταφέρεται ισχυρό μήνυμα αδελφοσύνης σε καιρούς δύσκολους» , υπογράμμισε η κα.Σακελλαροπούλου. Στην ομιλία της έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην πανδημία, την κλιματική κρίση και το προσφυγικό πρόβλημα.

Στο έργο του Πάπα Φραγκίσκου και στην προσφορά στον πλησίον αναφέρθηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου μίλησε για την πανδημία αλλά και τα εμβόλια.

Σχετικά με την πανδημία, υποστήριξε ότι κατέδειξε πόσο ευάλωτοι και εκτεθειμένοι παραμένουμε στις σύγχρονες κοινωνίες της διακινδύνευσης, καθώς και πόσο επίσης αναγκαία καθίσταται η διεθνής εγρήγορση και η αρωγή μεταξύ των κρατών. «Ταυτόχρονα, η υγειονομική κρίση συνιστά μια άσκηση ευθύνης για όλους μας, ιδίως μέσα από καθημερινές συμπεριφορές στήριξης των συνανθρώπων μας. Στην αστείρευτη ενέργεια και έμπνευση των επιστημόνων, την αυτοθυσία των γιατρών και των νοσηλευτών, την υπομονή και την προσαρμοστικότητα των πολλών, αναγνωρίζουμε τη μοναδικότητα και τον πλούτο της ανθρώπινης φύσης ενώπιον μιας πρωτοφανούς και μακράς δοκιμασίας» σημείωσε και πρόσθεσε ότι « Σήμερα, η προοπτική του εμβολιασμού για όλο τον πλανήτη, ειδικά για τους μη προνομιούχους πληθυσμούς, ανάγεται στο πιο μεγάλο και επείγον ζήτημα διανεμητικής δικαιοσύνης. Ο ιός θρέφεται και μεταλλάσσεται από την ανορθολογική άρνηση της πραγματικότητας και τις ανισότητες του πολιτισμού μας».

Αναφέρθηκε ακόμη και στην Αγία Σοφία και ευχαρίστησε τον Πάπα Φραγκίσκο για τη θέση που πήρε. «Δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ στην Αγία Σοφία και να σας ευχαριστήσω για τη θερμή στήριξη σας ώστε να παραμείνει σύμβολο λατρείας προσβάσιμο σε όλους» σημείωσε.

Σε σχεση με το προσφυγικό ζήτημα εξήρε στη συμβολή του.  «Έχετε συμβάλει στη διαχείριση της κρίσης και αναγνωρίσει τον ανθρωπισμό των Ελλήνων και το δυσανάλογο βάρος που έχουν επωμιστεί», είπε.

Ο Πάπας έφθασε στην Ελλάδα κατόπιν πρόσκλησης της Κατερίνας Σακελλαροπούλου, με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Ένα ταξίδι προσκυνηματικό σε Κύπρο και Ελλάδα, όπως ο ίδιος έχει πει στα χνάρια των Αποστόλων Παύλου και Βαρνάβα. Πεντέμισι χρόνια από την τελευταία επίσκεψη, το μοτίβο είναι σταθερό. Πρόσφυγες, αλληλεγγύη, ανθρωπιά.

Πάπας Φραγκίσκος: «Ο κόσμος θα ήταν διαφορετικός χωρίς την Ελλάδα» — Τα μηνύματα που έστειλε

Ο Ποντίφικας συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, συζήτησαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ευχαριστεί τον Προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας για την επίσκεψη του στην χώρα μας σε μια χρονιά με υψηλή συμβολική σημασία λόγω της επετείου των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης εκφράζοντας ιδιαίτερη εκτίμηση για το ενδιαφέρον που επιδεικνύει σε μείζονα παγκόσμια θέματα.

Ο Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, νωρίτερα είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας Νίκο Δένδια σε αίθουσα του αεροδρομίου.

Στην επίσημη τελετή υποδοχής στο παρευρέθησαν, μεταξύ άλλων, από την Καθολική Εκκλησία, ο πρέσβης του Βατικανού στην Ελλάδα, ο πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου της Καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδα και, ο Αρχιεπίσκοπος των Καθολικών Αθηνών.

Τον Πάπα συνοδεύουν και 80 δημοσιογράφοι που παρακολουθούν την επίσκεψη.

Λόγω της επίσημης επίσκεψης του Πάπα, απαγορεύτηκαν για σήμερα από την αστυνομία όλες ο συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας, ενώ  θα πραγματοποιηθούν έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε οδικούς άξονες της Αττικής, με διακοπές και εκτροπές της κυκλοφορίας των οχημάτων. Κατά την κίνηση της πομπής του Πάπα δεν θα επιτρέπεται η κυκλοφορία λοιπών οχημάτων στο ίδιο ρεύμα κυκλοφορίας.

Αύριο ο Πάπας θα επισκεφθεί το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Λέσβο, μαζί με την κα. Σακελλαροπούλου, ενώ τη Δευτέρα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα τον συναντήσει στην πρεσβεία του Βατικανού στην Αθήνα.

Στις 16:30 θα μεταβεί στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών, όπου θα συναντηθεί με τον Μακαριότατο Ιερώνυμο.

Προσηλωμένος στην ανθρώπινη πτυχή του προσφυγικού ζητήματος, ο Πάπας Φραγκίσκος θα επισκεφθεί την Κυριακή για δεύτερη φορά τη Λέσβο. Εκεί μπορεί να αντικρύσει μια εντελώς διαφορετική εικόνα από αυτή του 2016, αλλά το παναθρώπινο μήνυμα που θα εκπέμψει είναι το ίδιο: Η συνύπαρξη περνά μέσα από την αδελφοσύνη.

Το πρωί της Κυριακής στις 10:10 αναμένεται η άφιξή του στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης.

Ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας θα επισκεφθεί στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο Καρά Τεπέ.

Το απόγευμα της Κυριακής, στις 16:45 ο Πάπας θα τελέσει Θεία Λειτουργία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Συνολικά στη χώρα μας ζουν περισσότεροι από 250.000 Καθολικοί- Έλληνες και μη- για την πλειονότητα των οποίων η επίσκεψη του Πάπα στην Ελλάδα είναι μια μεγάλη γιορτή.

Το πρωί της Δευτέρας ο Πάπας θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Βουλής, ενώ θα επισκεφτεί και ιδιωτικό σχολείο στα βόρεια προάστια. Λίγο αργότερα θα αναχωρήσει για τη Ρώμη.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος