Επιθεώρησε τη ναυπήγηση των Belharra ο Πρωθυπουργός: «Όταν οι φρεγάτες παραδοθούν θα είναι τα πιο σύγχρονα πλοία στη Μεσόγειο» (video)

Σύνοψη
  • Ο πρωθυπουργός επιθεώρησε την κατασκευή των φρεγατών Belharra, στη Λοριάν
  • Οι συγκεκριμένες φρεγάτες ανήκουν στην τελευταία γενιά «ψηφιακών» φρεγατών, ενισχύουν τον στόλο του Πολεμικού Ναυτικού με ένα όπλο που του δίνει τη δυνατότητα υλοποίησης σύνθετων αποστολών

Τα ναυπηγεία της Naval GROUP στη Λοριάν της Γαλλίας όπου ναυπηγούνται οι τρεις φρεγάτες Belharra για τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού, επισκέφθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός επιβιβάστηκε στην υπερσύγχρονη φρεγάτα «Κίμων», η οποία βρίσκεται ήδη στο νερό και αναμένεται να παραδοθεί στο Πολεμικό Ναυτικό μέχρι τον Ιούνιο του 2025 ενώ βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο εργασιών και οι άλλες δυο φρεγάτες «Νέαρχος» και «Φορμίων», τις εξοπλίζουν μάλιστα ελληνικές επιχειρήσεις.

Επιθεώρησε τη ναυπήγηση των Belharra ο Πρωθυπουργός: «Όταν οι φρεγάτες παραδοθούν θα είναι τα πιο σύγχρονα πλοία στη Μεσόγειο»  (video)

«Είναι μεγάλη μου τιμή να βρίσκομαι σήμερα εδω όπου αυτή τη στιγμή κατασκευάζονται ταυτόχρονα οι 3 υπερσύγχρονες φρεγάτες ή οι οποίες θα έχουν ενταχθεί στο πολεμικό ναυτικό έως το 2026.(…) Είναι η σημαντικότερη αναβάθμιση του πολεμικού ναυτικού τις τελευταίες δεκαετίες. Μια πολύ σημαντική προσθήκη στην ανατρεπτική δυνατότητα της χώρας μας. Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου γιατί γρήγορο πρόοδο και την υλοποίηση. Αυτού του πολύ φιλόδοξου εξοπλιστικού προγράμματος. Καθώς η πρώτη από τις 3 φρεγάτες βρίσκεται ήδη στο νερό και αναμένεται να παραδοθεί στο πολεμικό ναυτικό εντός του 2025», σημείωσε ο Κ. Μητσοτάκης, επισημαίνοντας και τη συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας και συγκεκριμένα των ναυπηγείων Ελευσίνας, το οποίο κατασκευάζει ένα από τα 9 μπλοκ, τα οποία δημιουργούν ουσιαστικά αυτό το υπερσύγχρονο πλοίο. «Όταν οι φρεγάτες παραδοθούν θα είναι τα πιο σύγχρονα πλοία που θα πλέουν στη Μεσόγειο. Άξιοι διάδοχοι όλων των ιστορικών πλοίων του πολεμικού ναυτικού. Πάνω στα οποία η ελληνική σημαία κυματίζει πάντα ψηλά και περήφανα», είπε.

«Κύριε Πρωθυπουργέ, είναι μεγάλη μας τιμή που σας έχουμε εδώ, στα ναυπηγεία της Λοριάν, γι’ αυτή την επίσκεψη. Με πολύ μεγάλη υπερηφάνεια σας παρουσιάζουμε τι κάνουμε για το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό. Το κύτος που βλέπετε είναι για τη μελλοντική σας φρεγάτα. Σας ευχαριστούμε, κ. Πρωθυπουργέ, για την παρουσία σας σήμερα εδώ», δήλωσε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Naval Group.

Ο πρωθυπουργός στη συνέχεια ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του προέδρου της Γαλλίας συμμετέχει στη διεθνή τελετή για την 80η επέτειο της απόβασης των συμμαχικών δυνάμεων στη Νορμανδία. Στην εκδήλωση, λίγα 24ωρα πριν από τις ευρωεκλογές, σε μια συγκυρία κρίσιμη για την Ουκρανία, αλλά και για τις συζητήσεις για την ευρωπαϊκή άμυνα που θα λάβουν μορφή μετά την 9η Ιουνίου, δίνουν το «παρών» ηγέτες απ΄ όλη τη Δύση: Ευρωπαίοι ηγέτες, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο Πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό, o Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι, μεταξύ άλλων, καθώς και επιζώντες βετεράνοι της απόβασης.

Νωρίτερα έγινε μια εντυπωσιακή αναπαράσταση της απόβασης με αλεξιπτωτιστές με αμερικανικές σημαίες, αλλά και αμφίβια οχήματα θυμίζοντας την χερσαία, θαλάσσια και αεροπορική αρμάδα που χτύπησε την άμυνα του Χίτλερ. Η παράδοση αναπαριστά την ακριβή στιγμή που χιλιάδες συμμαχικά  στρατεύματα αποβιβάστηκαν στις γαλλικές παραλίες. Ημέρα μνήμης που έχει ειδικό συμβολισμό λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία.

Με ανάρτησή της η Γαλλική πρεσβεία  ευχαριστεί την Ελλάδα για τη συμμετοχή της στη DDay κάνοντας αναφορά στο γεγονός ότι οι κορβέτες Τομπάζης και Κριεζής συμμετείχαν στην απόβαση για την απελευθέρωση της Γαλλίας.
Θα ακολουθήσει προβολή ταινίας για την απόβαση, η παρασημοφόρηση  βετεράνων πεζοναυτών και ομιλία του Γάλλου προέδρου.

Το ΕΡΤNews μέσα στα ναυπηγεία

Μέσα από τον χώρο των ναυπηγείων η ανταποκρίτρια του ΕΡΤΝews, Θωμαΐς Παπαϊωάννου, αναφέρθηκε νωρίτερα στις τρεις φρεγάτες που κατασκευάζονται σε αυτά. Τόνισε ότι «η φρεγάτα ΚΙΜΩΝ βρίσκεται στο νερό, αλλά αυτή τη στιγμή πίσω ακριβώς βρίσκονται οι φρεγάτες ΝΕΑΡΧΟΣ και ΦΟΡΜΙΩΝ που κατασκευάζονται αυτή τη στιγμή με ταχύτατους ρυθμούς» ενώ πρόσθεσε μεταξύ άλλων ότι για τις φρεγάτες ΦΟΡΜΙΩΝ και ΝΕΑΡΧΟΣ τριάντα ελληνικές επιχειρήσεις δουλεύουν για να τις εξοπλίσουν.

Σημειώνεται ότι η φρεγάτα ΚΙΜΩΝ, είναι η πρώτη από τις τρεις Belharra που ναυπηγούνται από τη Naval Group και θα παραδοθεί στο ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό μέχρι τον Ιούνιο του 2025. Θα ακολουθήσουν οι φρεγάτες ΝΕΑΡΧΟΣ και ΦΟΡΜΙΩΝ περί τα τέλη του 2025 και μέσα στο 2026 αντίστοιχα.

Οι συγκεκριμένες φρεγάτες είναι πολλαπλών ρόλων με εκτόπισμα περίπου 4.500 τόνους, ανήκουν στην τελευταία γενιά «ψηφιακών» φρεγατών, ενισχύουν τον στόλο του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού με ένα όπλο που του δίνει τη δυνατότητα υλοποίησης σύνθετων αποστολών και το βάζουν στην «αρένα» της Ανατολικής Μεσογείου, έχοντας έναν πολλαπλασιαστή ισχύος στη φαρέτρα του.

Τον πρωθυπουργό συνοδευσε ο υπουργός Νίκος Δένδιας

Τον κ. Μητσοτάκη υποδέχθηκε η υπουργός Διεθνών Συνεργασιών της κυβέρνησης Μακρόν, Χρυσούλα Ζαχαροπούλου. «Με χαρά καλωσορίζω τον Έλληνα πρωθυπουργό για την πρώτη του επίσκεψη στα ναυπηγεία της Naval group» έγραψε στην ανάρτησή της η κυρία Ζαχαροπούλου.

Παρά το γεγονός ότι η σύμβαση υπογράφτηκε ενώ το πρόγραμμα ήταν σε προχωρημένο στάδιο υλοποίησης σε γαλλικά ναυπηγεία, είναι αρκετές οι ελληνικές εταιρείες που τελικά συνεργάστηκαν και ανέλαβαν έργο και αρκετές που θα εμπλακούν στα επόμενα στάδια, συνεισφέροντας έτσι στη μεταφορά τεχνολογίας αιχμής και ανοίγοντας θέσεις εργασίας στην Ελλάδα.

Αποστολή: Γεωργία Σκιτζή Ανταπόκριση: Θωμαΐς Παπαϊωάννου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος