Στη δίνη του 4ου κύματος η χώρα με το ΕΣΥ στα όριά του – Εκπνέει τη Δευτέρα η διορία πρόσκλησης ιδιωτών γιατρών

Με 47.000 ενεργά κρούσματα κορονοϊού και τους σκληρούς δείκτες της πανδημίας να επιμένουν, οι ειδικοί προειδοποιούν για ένα δύσκολο δίμηνο. Κατά 13% αυξήθηκαν οι θάνατοι την τελευταία εβδομάδα και κατά 50% τα νέα κρούσματα. Η πληρότητα των εντατικών φτάνει στο 88% στην επικράτεια και στη Θεσσαλονίκη στο 97%. Λόγω της πίεσης στο ΕΣΥ, σε Μακεδονία, Θράκη και Θεσσαλία καλούνται να συνδράμουν ιδιώτες γιατροί, με την κυβέρνηση να ξεκαθαρίζει ότι αν δεν καλυφθούν οι ανάγκες, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα ενεργοποιηθεί η επίταξη των υπηρεσιών των ιδιωτών γιατρών.

«Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι αν δεν καλυφθούν οι ανάγκες, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα ενεργοποιηθεί η επίταξη των υπηρεσιών των ιδιωτών γιατρών για το Ε.Σ.Υ.» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Το ΕΣΥ πιέζεται πάρα πολύ τόνισε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι τα τμήματα Covid που λειτουργούν στα νοσοκομεία μπορεί να σημαίνουν έως και τετραπλάσια δουλειά για τους γιατρούς των νοσοκομείων.

Απο την πλευρά της η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου επισήμανε πως βρισκόμαστε μέσα στο τέταρτο κύμα της πανδημίας με μεγάλη διασπορά του ιού σε όλη την επικράτεια. Τα ενεργά κρούσματα φτάνουν πλέον τα 47.000 και καταγράφεται αύξηση 50% των κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα. Η πληρότητα -όπως είπε- στις ΜΕΘ της Θεσσαλονίκης φτάνει στο 97% και το ΕΣΥ θα επιβαρυνθεί ακόμη περισσότερο τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες. Όπως είπε η κα Παπαευαγγέλου αύξηση καταγράφεται τελευταία και στις ηλικίες άνω των 60 ετών και προσέθεσε ότι ο εμβολιασμός και η τήρηση των μέτρων θα βοηθήσει ώστε να δούμε μείωση των κρουσμάτων στο άμεσο μέλλον.

Εφημερίες “θρίλερ” στα νοσοκομεία
Εφιαλτικές οι εφημερίες στα νοσοκομεία σε όλη τη χώρα, λόγω των αυξημένων και κυρίως βεβαρυμένων περιστατικών covid, με τις αντοχές του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού να δοκιμάζονται.
Στη Θεσσαλονίκη, όπως αναφέρει η ρεπόρτερ της ΕΡΤ3 Όλγα Νίκου, έχει σημειωθεί αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα κατά 49% την περασμένη Δευτέρα και Τρίτη. Επίσης, στο Ιπποκράτειο που είχε εφημερία με 65 εισαγωγές με covid-19 και 15 ύποπτα κρούσματα, οι κλίνες ΜΕΘ είναι γεμάτες, ενώ έξι ασθενείς είναι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ. Χθες ένας 44χρονος, ο οποίος ήταν ανεμβολίαστος, δεν τα κατάφερε και κατέληξε.
Δύσκολη είναι και η κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής, όπως αναφέρει ο ρεπόρτερ της ΕΡΤ Κώστας Στάμου. Ειδικότερα στο νοσοκομείο “Γ. Γεννηματάς” ήταν εφιαλτική η εφημερία καθώς γέμισαν οι 74 από τις 76 κλίνες της κλινικής Covid, ενώ τέσσερις ασθενείς με κορονοϊό ήταν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ και ένας από αυτούς κατέληξε. Πρόκειται για 34χρονο εμβολιασμένο και δεν πρόλαβε να μπει σε μονάδα ΜΕΘ.

Δραματική ήταν η κατάσταση και στα νοσοκομεία της Λάρισας όπως σημειώνει η ρεπόρτερ της ΕΡΤ Λάρισας Μίνα Μαυρογιάννη. Στο Πανεπιστημιακό Λάρισας πέντε άνθρωποι είναι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, ενώ στο Γενικό νοσοκομείο που έχει εφημερία ετοιμάζουν ράντζα στις δύο παθολογικές κλινικές για να καλύψουν τις ανάγκες.

Δύσκολη συνεχίζει να είναι η κατάσταση στο Νοσοκομείο του Βόλου. Τις τελευταίες ώρες, έγιναν 16 νέες εισαγωγές, ενώ άλλοι δύο άνθρωποι έχασαν τη μάχη που έδιναν για τη ζωή τους.

Το ενδεχόμενο για επιπλέον μέτρα που θα αφορούν στους ανεμβολίαστους δεν απέκλεισε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης προκειμένου να αναχαιτιστεί το πανδημικό κύμα. Σε αυτό το ενδεχόμενο, οι ειδικοί στις εισηγήσεις του προτείνουν οι ανεμβολίαστοι να μην εισέρχονται στα εμπορικά καταστήματα, αλλά να ψωνίζουν με τη μέθοδο του click away, να μειωθεί ο αριθμός των εισερχομένων στα σούπερ μάρκετ, και στους μικτούς χώρους να μπορούν να βρίσκονται ανεμβολίαστοι με rapid test 24 ωρών και μοριακό 48 ωρών.

Τα νέα μέτρα και η κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων, οδήγησαν τους αναποφάσιστους στα εμβολιαστικά κέντρα. Ταυτόχρονα, πολλοί συμπολίτες μας, έκαναν την αναμνηστική δόση. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι εάν αυξηθούν οι εμβολιασμοί, θα υπάρξει αργή αποκλιμάκωση της πανδημίας, από τα μέσα Δεκεμβρίου και μετά.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος