Στέλεχος Όμικρον: Στο μικροσκόπιο Αττική, Κρήτη & Δυτ. Ελλάδα

Οι σκληροί δείκτες της πανδημίας, οι θάνατοι και οι διασωληνωμένοι παραμένουν για ακόμα μία ημέρα σε υψηλά επίπεδα με σταθεροποιημένο όμως το ιικό φορτίο. Η επικράτηση της παραλλαγής Όμικρον θεωρείται θέμα χρόνου, με τη χώρα να λαμβάνει μέτρα για να αντιμετωπίσει την επέλασή της και να θέτει περιοχές στο μικροσκόπιο για τυχόν διασπορά του νέου στελέχους.

Όλα τα πρόσφατα θετικά δείγματα που έχουν ένα συγκεκριμένο μοριακό χαρακτηριστικό που δείχνει την παραλλαγή Όμικρον έχουν συλλεχθεί και επανεξετάζονται. Η Αττική, η Κρήτη και η Δυτική Ελλάδα έχουν τεθεί σε στενή υγειονομική επιτήρηση. Τα δείγματα έχουν ιστορικό ταξιδιού στη Ν. Αφρική ή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα και σε συνδυασμό με το συγκεκριμένο μοριακό προφίλ, χαρακτηρίζονται «ύποπτα». Τα δείγματα αναλύονται από το Ινστιτούτο Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών

«Αυτή τη στιγμή κάνουμε εξέταση όλων των πρόσφατων δειγμάτων σε Αθήνα, Δυτική Ελλάδα και Κρήτη και θα τα αλληλουχήσουμε όλα» αναφέρει ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, Δημήτρης Θάνος.

Το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει σταθεροποιημένο σε υψηλά επίπεδα, όπως και οι δείκτες διασωληνωμένων και θανάτων.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 591.067 τεστ, 7009 κρούσματα, 697 διασωληνωμένους και 99 θανάτους.

Η εμβολιαστική κάλυψη στην Ελλάδα τους τελευταίους 10 μήνες αυξήθηκε κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες τόνισε στο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας στις Βρυξέλλες ο Θάνος Πλεύρης. Σχετικά με την ισχύ των πιστοποιητικών εμβολιασμού, υποστήριξε πως το 9μηνο που προτείνεται είναι αρκετά μακρύς χρόνος.

Όπως είπε: «πιστεύουμε ότι σιγά σιγά θα πρέπει να συζητήσουμε την ισχύ γενικότερα των πιστοποιητικών σε ένα χρόνο που να διαφυλάσσει την ανοσία των πολιτών».

Τραγική χαρακτήρισε την κατάσταση που επικρατεί στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ο Αλέξης Τσίπρας. «Το μήνυμα που θέλω να στείλω είναι ότι πρέπει εδώ και τώρα να παρθούν μέτρα στα ΜΜΜ, για νέα λεωφορεία, για να σταματήσει ο συγχρωτισμός των πολιτών που θέλουν να μετακινηθούν και δεν έχουν οικονομική δυνατότητα και στοιβάζονται σαν τις σαρδέλες ο ένας πάνω στον άλλον» τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η κυβέρνηση παράγει έργο απτό, με γνώμονα την καθημερινή ασφάλεια και την ποιότητα ζωής των πολιτών, ειδικά εν μέσω υγειονομικής κρίσης. Ο κ. Τσίπρας συνεχίζει την απεγνωσμένη και ατελέσφορη προσπάθεια εύρεσης πεδίου που ο αντιπολιτευτικός του λόγος θα συναντηθεί με την αλήθεια, αλλά δεν το καταφέρνει» απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Η Ελληνική Λύση αναφέρει: «η κυβέρνηση επιχείρησε με διαχρονικά με ψέματα να εξαπατήσει τον ελληνικό λαό για να κρύψει τις εγκληματικές της ευθύνες για την υγειονομική τραγωδία».

«Πόσοι από τους 116 συνανθρώπους μας που έχασαν χθες τη ζωή τους διασωληνώθηκαν εκτός ΜΕΘ κ. Μητσοτάκη;» ρωτά το ΜέΡΑ25.

Το ιικό φορτίο στα λύματα παρουσιάζει πτωτική τάση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Παραλήρημα Αρχιμανδρίτη – Λάβρος και αφοριστικός κατά των εμβολιασμών

Την ώρα που ο μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας, Κοσμάς δίνει τη μάχη του με τον κορονοϊό στον «Ευαγγελισμό», ο Αρχιμανδρίτης Παύλος Ντανάς, από την ίδια Μητρόπολη, εξαπολύει μύδρους κατά του εμβολιασμού.

Σε επιστολή του, αποκαλεί τον Μητροπολίτη Δωδώνης Χρυσόστομο, παπικό του Μεσαίωνα και φανατικό τζιχαντιστή, επειδή διαφωνεί με όσους δεν εμβολιάστηκαν και τον καλεί να ζητήσει δημόσια συγγνώμη.

Ἀρχιμανδρίτης Παῦλος Ντανᾶς

Ἱερᾶς Μητροπόλεως Αἰτωλίας & Ἀκαρνανίας

Με την χάρη του Θεού δεν θα εμβολιαστούμε. Για ποιους λόγους;

-Γιατί όλα τα εμβόλια κατά του κορονοϊού είναι λουσμένα στα αίματα αθώων εμβρύων.

-Γιατί με αυτόν τον τρόπο ετοιμάζεται η Παγκόσμια Δικτατορία του Αντιχρίστου.

«Οι βλακείες δεν λείψανε ποτέ από τους ανθρώπους. Είναι χρόνια που ακούμε αυτά τα παραμύθια και θα κάνουμε υπομονή. Ευτυχώς που οι πολλοί έχουν μυαλό. Οι λίγοι να πάνε να αγοράσουν» τόνισε ο Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος.

«Κανένα ἀπό τά ἐμβόλια COVID-19 πού χρησιμοποιούνται στή χώρα μας δέν περιέχει ἐμβρυικά κύτταρα… Δέν τίθεται λοιπόν ζήτημα χριστιανικής ἠθικής γιά τή χρήση των ἐμβολίων, τα ὁποία σώζουν ζωές» αναφέρει η Ιερά Σύνοδος.

«Υπάρχουν εστίες, δυστυχώς, οι οποίες παραπλανούν τον κόσμο, οι οποίες πάνε και κόντρα στις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου και του Αρχιεπισκόπου. Από την άλλη πλευρά, όμως, οργανωμένα η Εκκλησία έχει σταθεί στο πλευρό της Πολιτείας, σε ό,τι αφορά στον εμβολιασμό» είπε ο Γιάννης Οικονόμου μιλώντας στο Mέγκα.

Για Μεσαίωνα στους κόλπους της Εκκλησίας, κάνει λόγο ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσοστόμος.

Στην Αράχωβα, οι Αρχές έκαναν έφοδο σε μαγαζί με την επωνυμία «Υπουργείο Θεραπειών», όπου ομάδα αρνητών πουλούσε βότανα για τη θεραπεία του κορονοϊού και οδήγησαν την ιδιοκτήτρια στο Αστυνομικό Τμήμα Διστόμου.

Εισαγγελική έρευνα διέταξε η προϊσταμένη της εισαγγελίας Πατρών μετά από καταγγελία για «μαϊμού» εμβολιασμούς στην Πάτρα. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Πελοπόννησος», γιατρός έκανε εικονικούς εμβολιασμούς πάνω στα ρούχα κι έπαιρνε 200 ευρώ για να εξασφαλίσει το πιστοποιητικό στους αρνητές.

Εμβολιασμοί παιδιών 5-11 ετών – Την Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα

Ο εμβολιασμός των παιδιών γίνεται επιτακτικός καθώς σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η νόσηση σε ηλικιακές ομάδες που μένουν ακάλυπτες από το εμβόλιο γίνεται όλο και μεγαλύτερη. Στη χώρα μας, οι εμβολιασμοί παιδιών 5 έως 11 ετών θα αρχίσουν στις 15 Δεκεμβρίου και θα πραγματοποιούνται σε εμβολιαστικά κέντρα αλλά και από ιδιώτες παιδίατρους δωρεάν.

Με την εξάπλωση του κορονοϊού στα παιδιά, την επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα και την μετάλλαξη Όμικρόν να είναι προ των πυλών το εμβόλιο είναι μονόδρομος. Μόνο την τελευταία εβδομάδα νόσησαν σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ 10.000 παιδιά ηλικίας 4-18 ετών

Στις 15 Δεκεμβρίου θα γίνουν τα πρώτα εμβόλια σε παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών αποκλειστικά με το mRNA εμβόλιο της Pfizer.

Τα ραντεβού για τον εμβολιασμό των παιδιών κλείνονται από την πλατφόρμα emvolio.gov.gr που θα ανοίξει 10 Δεκεμβρίου. ΚΕΠ και φαρμακεία επίσης είναι διαθέσιμα για τον προγραμματισμό των ραντεβού

Όπως είπε ο ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Μάριςο Θεμιστοκλέους «και στα εμβολιαστικά κέντρα που εμβολιάζονται οι μεγάλοι θα φροντίσουμε να είναι εκεί παιδίατρος».

Η χορήγηση του εμβολίου στα παιδιά είναι το 1/3 της δόσης των ενηλίκων και των εφήβων.

Κάθε φιαλίδιο διαθέτει 10 δόσεις οι οποίες θα πρέπει να διατεθούν σε διάστημα 12 ωρών

Στην Πάτρα ένα νεογέννητο νοσηλεύεται με κορονοϊό στη μονάδα νεογνών του νοσοκομείου Άγιος Ανδρέας. Επίσης, ένα βρέφος 7 ημερών με Covid μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο των Ιωαννίνων από την Κέρκυρα.

Πηγή: ΕΡΤ, Ρεπορτάζ: Σμαράγδα Αγορογιάννη, Ειρήνη Βασάλου, Μαρία Μαγκλάρα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος