Σταδιακή ύφεση στους δείκτες της πανδημίας – Σε δυο φάσεις ο εμβολιασμός των 18-29 με όλα τα εμβόλια

Σε δύο φάσεις θα γίνει εμβολιασμός στην ηλικιακή ομάδα των 18 έως 29 ετών με όλα τα εμβόλια. Η πλατφόρμα των ραντεβού θα ανοίξει την επόμενη εβδομάδα και θα «σπάσει» σε δύο ομάδες. Η μία θα αφορά τους 25 έως 29 ετών και η άλλη τους 18 έως 24 ετών.

Η χώρα οδεύει σταθερά προς τα 6 εκατομμύρια εμβολιασμούς, ενώ πρόσβαση, όχι μόνο στο εμβόλιο της Johnson & Johnson , αλλά και στα σκευάσματα της Moderna και της Pfizer αναμένεται να έχουν το επόμενο διάστημα οι 20άρηδες.

“Την άλλη εβδομάδα θα γίνουν οι ανακοινώσεις για αυτες τις ηλικίες. Σε δυο φάσεις πρώτα οι 25-29 και μετά οι 18-24 ετών” είπε ο υπ. Υγείας Βασίλης Κικίλιας στο πλαίσιο της καθιερωμένης ενημέρωσης.

Δεκαεννιά μεγάλα νησιά της χωράς “θωρακίζονται” με τη “Γαλάζια Ελευθερία”. Πριν από την έναρξή της ο μέσος όρος των εμβολιασμένων με μια δόση ήταν 22% και σήμερα έφτασε στο 40%, ενώ ο μέσος όρος των πλήρως εμβολιασμένων από το 13% εκτοξεύτηκε στο 27%.

Στο εμβολιαστικό πρόγραμμα αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός από την Αστυπάλαια λέγοντας ότι έχει δοθεί προτεραιότητα στα νησιά.

“Έχουν εμβολιαστεί 2 εκατομμύρια πολίτες και θέλω κύριε δήμαρχε να σας συγχαρώ για τη συμμετοχή των κάτοικων στους εμβολιασμούς στην Αστυπάλαια είναι πολύ υψηλός, σχεδόν το 80% του πληθυσμού του νησιού έχει εμβολιαστεί”.

Τα νησιά με πληρότητα στα ραντεβού για εμβολιασμό που αγγίζει το 100% είναι η Λευκάδα, η Θάσος, η Πάρος, η Μύκονος και η Σαλαμίνα.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έδωσε επιπλέον οδηγίες για το εμβόλιο της AstraZeneca και τις σπάνιες περιπτώσεις θρομβώσεων-θρομβοπενίας. Θα πρέπει να αναζητήσει κάποιος επείγουσα ιατρική βοήθεια αν εντός 3 εβδομάδων εμφανίσει μεταξύ άλλων:

  • δύσπνοια
  • πόνο στο στήθος
  • πρήξιμο ή πόνο στο πόδι
  • επίμονο πόνο στην κοιλιά και
  • νευρολογικά συμπτώματα

Η σταδιακή ύφεση στους δείκτες της πανδημίας συνεχίζεται, ανησυχητικός όμως είναι, σύμφωνα με τους ειδικούς, ο αργός ρυθμός αποκλιμάκωσης των κρουσμάτων, ο οποίος δεν αφήνει περιθώρια χαλάρωσης.

Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 1381 νέα κρούσματα, 23 συνάνθρωποι μας έχασαν της ζωή τους και 486 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι.

Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Παπανικολάου νοσηλεύεται ένας 65χρονος Ρώσος τουρίστας που έφτασε στη χωρά μας στις 29 του μηνός με αρνητικό μοριακό τεστ 72 ωρών και την ίδια μέρα εκδήλωσε συμπτώματα.

ΜΕΘ- Covid Νοσοκομείου Αγρινίου – Συναγερμός για το αυξημένο ποσοστό θνητότητας

Στο πλαίσιο των τακτικών ελέγχων που πραγματοποιούν κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Υπηρεσιών Υγείας διαπιστώθηκε αυξημένο ποσοστό θνητότητας στη ΜΕΘ-COVID του Νοσοκομείου Αγρινίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ,  το ποσοστό αυτό είναι πολύ υψηλό, πάνω από 80% ενώ όπως ανέφερε η δημοσιογράφος, Μαρία Σταθοπούλου, στο κεντρικό δελτίο των 21:00, πρέπει να επισημανθεί ότι μιλάμε για πέντε κλίνες ΜΕΘ στις οποίες νοσηλεύονται πολύ βαριά περιστατικά οπότε κάποιος μπορεί να πει ότι το ποσοστό θνητότητας είναι ως ένα σημείο δικαιολογημένο.

Το πρόβλημα φάνηκε ουσιαστικά στις 21 Μαΐου στο πλαίσιο τακτικού ελέγχου οπότε και ζητήθηκαν από το Διοικητή του νοσοκομείου εξηγήσεις, αλλά δεν έδωσε απαντήσεις για το γιατί δεν ενημέρωσε εγκαίρως για την αυξημένη θνητότητα και γιατί δεν συγκάλεσε το επιστημονικό συμβούλιο του νοσοκομείου να δουν περί τίνος πρόκειται. Στις 28 Μαΐου ζητήθηκαν και εγγράφως διευκρινίσεις και δεν δόθηκαν και πάλι απαντήσεις.

Από το υπουργείο Υγείας ζητήθηκε να διερευνηθεί η υπόθεση ενώ σύμφωνα με επικοινωνία με τον διοικητή της 6ης ΥΠΕ αναμένεται να πάει στο νοσοκομείο Αγρινίου τις επόμενες μέρες ομάδα εμπειρογνωμόνων.

Πηγή: ΕΡΤ, Ρεπορτάζ: Μαρία Σταθοπούλου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος