Σουδάν: Άλλα 13 άτομα απεγκλωβίστηκαν μεταξύ τους και ο Μητροπολίτης Νουβίας Σάββας

Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις για τον απεγκλωβισμό Ελλήνων και μελών των οικογενειών τους από το Σουδάν, όπου είναι σε ισχύ μία εύθραυστη εκεχειρία. Ακόμα 13 άτομα, Έλληνες και μέλη των οικογενειών τους, απεγκλωβίστηκαν από το Σουδάν και αφίχθηκαν αργά χθες το βράδυ, με πτήσεις γερμανικών αεροσκαφών, στο Αμμάν της Ιορδανίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών. Στους απεγκλωβισθέντες συμπεριλαμβάνεται ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νουβίας κ.κ. Σάββας.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, έχει εκφράσει τις θερμές ευχαριστίες του στην Γερμανίδα ομόλογό του Αναλένα Μπέρμποκ , για τη βοήθεια που παρέχει η χώρα της στις προσπάθειες απεγκλωβισμού Ελλήνων και μελών των οικογενειών τους από το Σουδάν.

Το Υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε συνεχείς διαβουλεύσεις προκειμένου να επαναπατριστούν και οι 80 ομογενείς που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο Χαρτούμ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας η προσγείωση του ελληνικού αεροσκάφους που θα μεταφέρει Ρουμάνους, Φινλανδούς και Έλληνες από το Τζιμπουτί και την Ιορδανία αναμένεται να προσγειωθεί στις 4 το απόγευμα στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Τανάγρας.

Η επιστροφή των πρώτων Ελλήνων ομογενών

Χθες, Τρίτη 25 Απριλίου 2023, και άλλες ομάδες Ελλήνων κατάφεραν – σε συνεργασία με τους εταίρους μας στην ΕΕ – να αποχωρήσουν και να φτάσουν στην Ιορδανία και την Αίγυπτο.

Εν τω μεταξύ, στο Τζιμπουτί έφθασε και το δεύτερο μεταγωγικό της Πολεμικής Αεροπορίας για την παραλαβή Ελλήνων που έχουν μεταφερθεί από την εμπόλεμη χώρα.

Ακόμα τρεις Έλληνες επαναπατρίστηκαν, αυτή τη φορά μέσω του ιταλικού C-130 που προσγειώθηκε χθες το βράδυ στη Ρώμη. Έφθασαν στην Αθήνα με πτήση της Sky Express.

Το πρωί της Τρίτης προσγειώθηκε το μεταγωγικό αεροσκάφος C-27 που μετέφερε 17 Έλληνες που απεγκλωβίστηκαν από το Σουδάν, ενώ ένα στρατιωτικό ασθενοφόρο με φορείο παρέλαβε τον Έλληνα, που τραυματίστηκε την πρώτη μέρα που ξεκίνησαν οι εχθροπραξίες στο Χαρτούμ. Πρόκειται για έναν 42χρονο που μεταφέρθηκε στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, ο οποίος είχε χειρουργηθεί στα πόδια, ήταν σταθερός αιμοδυναμικά με καλό επίπεδο επικοινωνίας. Ο τραυματίας έφερε κατάγματα κάτω άκρων και τραύματα από θραύσματα. Εισήχθη στην ορθοπαιδική κλινική και η κατάσταση του είναι σταθερή. Προγραμματίζεται χειρουργείο για αντιμετώπιση.

Σοβαρή η κατάσταση της υγείας του 54χρονου

Με ειδική πτήση έφτασε στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», ο δεύτερος Έλληνας τραυματίας, ο οποίος είναι διασωληνωμένος και η κατάσταση της υγείας του, δεν επέτρεπε να ταξιδέψει με το C-27. Χτυπήθηκε από ρουκέτα έξω από τον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Χαρτούμ και είναι ανάμεσα στους Έλληνες που διέφυγαν με τη βοήθεια γαλλικών ειδικών δυνάμεων. Άγρυπνος φρουρός στο πλευρό του ο γιος του, ο οποίος, όπως είπε, νόμιζε ότι θα πεθάνει και δεν θα γύριζε ποτέ πίσω.

Ο 54χρονος ομογενής παραμένει διασωληνωμένος σε σοβαρή κατάσταση στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο των Αθηνών, ενώ το απόγευμα της Τρίτης υποβλήθηκε σε πολύωρη χειρουργική επέμβαση προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά τραύματα που φέρει στην κοιλιακή χώρα, στα πόδια καθώς και στο πρόσωπο. Όπως δήλωσε ο γιος του σήμερα το πρωί οι γιατροί θα έχουν και μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για την πορεία της υγείας του, αλλά θα χρειαστεί και νέο χειρουργείο, καθώς όπως δήλωσε ο νεαρός, ο οποίος βρίσκεται συνεχώς στο πλευρό του ότι αρχικά είχε υποβληθεί σε ένα χειρουργείο από τους Γάλλους γιατρούς καθώς είχε χτυπηθεί από αδέσποτη σφαίρα.

Την ίδια ώρα, σοκαριστικές είναι οι λεπτομέρειες από την κόλαση που έζησαν στο Χαρτούμ οι πρώτοι Έλληνες που απεγκλωβίστηκαν από το Σουδάν και έφτασαν το πρωί της Τρίτης (25/4/23) στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας, με μεταγωγικό αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας. «Δεχθήκαμε πυρά με αδέσποτες σφαίρες», λένε, εκφράζοντας την ελπίδα να καταφέρουν όλοι οι Έλληνες να επιστρέψουν στην πατρίδα.

Ο Χρήστος Δέδες ένας εκ των διασωθέντων περιέγραψε στην κάμερα της ΕΡΤ τα όσα βίωσε στη φρίκη του πολέμου και τον Γολγοθά που πέρασε για να φτάσει στην Ελλάδα.

Εμείς φύγαμε από το Σουδάν με ιταλικό αεροσκάφος, το οποίο μετέφερε κομάντος Ιταλούς. Σε συνεννόηση με το πορτογαλικό προξενείο και την πρεσβεία, μας έστειλαν αυτοκίνητο, μας παρέλαβε εχθές το πρωί στις 4:00 η ώρα και μας πήγε στο στρατιωτικό αεροδρόμιο, απ’ όπου φύγαμε και πήγαμε στο Τζιμπουτί“. Με δάκρυα στα μάτια τον περίμενε η οικογένειά του στην αεροπορική βάση Ελευσίνας. Ο 6χρονος γιος του και η 5χρονη κόρη του με ζωγραφιές στα χέρια ανυπομονούσαν να πάρουν στην αγκαλιά τους πάλι τον πατέρα τους.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Σιδέρης, Δημήτρης Θωμάς, Κώστας Στάμου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος