Σολάνο, γεράνι, ορτανσία: Τρία καλοκαιρινά ανθόφυτα για γλάστρες και κήπους

Aυτή την εποχή συναντώνται σχεδόν παντού. Ο λόγος για τρία ανθόφυτα για γλάστρες και κήπους που ανθίζουν από τα τέλη της άνοιξης μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού και θα ομορφύνουν τα σπίτια μας με τα χρώματα και τα αρώματά τους. Τα περισσότερα από αυτά είναι γνωστά και τα συναντάμε σε ελληνικούς κήπους εδώ και πολλές δεκαετίες. Ο λόγος για το σολάνο, το γεράνι και την ορτανσία.

Σολάνο (Solanum rantonetii)

Σολάνο, γεράνι, ορτανσία: Τρία καλοκαιρινά ανθόφυτα για γλάστρες και κήπους

Με μοβ άνθη και στήμονες έντονου κίτρινου χρώματος, ο θάμνος αυτός θα φτάσει σε πλήρη ανάπτυξη τα δύο μέτρα. Αν και πρόκειται για αειθαλές φυτό, στο ελληνικό κλίμα σπάνια διατηρούνται τα φύλλα κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Η ανθοφορία του ξεκινά από τον Απρίλιο και διαρκεί συνολικά 6 – 7 μήνες, ίσως και περισσότερο. Η καλλιέργειά του είναι εύκολη. Αγαπά τον ήλιο και το χώμα με καλή αποστράγγιση και είναι ανθεκτικό στην ξηρασία, όχι όμως και στο πολύ κρύο.

Γεράνι (Pelargonium zonale)

Σολάνο, γεράνι, ορτανσία: Τρία καλοκαιρινά ανθόφυτα για γλάστρες και κήπους

Πολυετές φυτό που λόγω της ευαισθησίας του στο κρύο καλλιεργείται και ως ετήσιο, το γεράνι ευδοκιμεί σε κήπους και γλάστρες. Με πολύχρωμα άνθη που σχηματίζονται σε σφαιρικές ταξιανθίες, έχει αρωματικά φύλλα.

Στα φυτώρια βρίσκουμε αναρίθμητες ποικιλίες και υβρίδια που διαφέρουν ως προς το χρώμα των λουλουδιών και το μέγεθος του φυτού. Τα άνθη του εμφανίζονται από τα μέσα στης άνοιξης και διαρκούν ως το φθινόπωρο. Είναι ανθεκτικό στη ξηρασία και φυτεύεται σε ηλιόλουστες θέσεις με καλή αποστράγγιση του χώματος.

Ορτανσία (Hydrangea Macrophylla)

Σολάνο, γεράνι, ορτανσία: Τρία καλοκαιρινά ανθόφυτα για γλάστρες και κήπους

Σε ροζ, μοβ, λευκές και μπλε αποχρώσεις η ορτανσία είναι ένας φυλλοβόλος θάμνος με ύψος που πλησιάζει τα δύο μέτρα. Έχει άνθη σε σφαιρικές ταξιανθίες που εμφανίζονται στις αρχές καλοκαιριού και διατηρούνται για μήνες.

Φυτό με ιδιαίτερες καλλιεργητικές απαιτήσεις, ευδοκιμεί σε ημισκιερές έως σκιερές θέσεις με αυξημένη ατμοσφαιρική υγρασία. Αναπτύσσεται σε όξινα εδάφη (π.χ. καστανόχωμα) πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία.

 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος