Σκληραίνουν τη στάση τους οι αγρότες (vid)

Επιμένουν στις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες αποκλείοντας συμβολικά το εθνικό οδικό δίκτυο σε πολλά σημεία και ζητώντας συνάντηση με τον πρωθυπουργό με διάλογο από μηδενική βάση.

Δυο κρίσιμες αγροτικές συσκέψεις πανελλαδικής εμβέλειας, μία στην Θεσσαλονίκη και μία στην Νίκαια Λάρισας, πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα, ενώ και την Τρίτη 26 Ιανουαρίου, οι αγρότες δίνουν ραντεβού στα ίδια σημεία προκειμένου να αποφασίσουν τα επόμενα βήματά τους.

Νωρίτερα, έκλεισε για μια ώρα η Εθνική οδός Αθηνών – Λαμίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας στο 110 χλμ στο Κάστρο Βοιωτίας, ενώ οι αγρότες του Προμαχώνα αποφάσισαν να ανοίξουν το μπλόκο για τα ΙΧ, όχι όμως για τα φορτηγά.

Ισχυρά μπλόκα έχουν στηθεί στην Εγνατία οδό στην Κομοτηνή, τη Χρυσούπολη (Καβάλας), τα Κερδύλλια (Σερρών), το Δερβένι Θεσσαλονίκης, την Κουλούρα και το Νησέλι (Ημαθίας), τον Πολύμυλο (Κοζάνης), τα Γρεβενά και το Αργος Ορεστικό (Καστοριάς).

Στον χορό των κινητοποιήσεων μπήκαν και οι αγρότες της Εύβοιας αποκλείοντας τη νέα γέφυρα της Χαλκίδας.

Δυναμικές είναι οι κινητοποιήσεις των αγροτών στην Πελοπόννησο και τη δυτική Ελλάδα.

Ειδικότερα, αγρότες της Αχαΐας απέκλεισαν για περίπου δύο ώρες την εθνική οδό Πατρών – Πύργου, στο ύψος του κόμβου της Κάτω Αχαΐας, και αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας απέκλεισαν την εθνική οδό Αντιρρίου – Ιωαννίνων, στο ύψος του Κεφαλόβρυσου και στην γέφυρα του Ευήνου, κοντά στο Μεσολόγγι.

Στην Βόνιτσα της Αιτωλοακαρνανίας, υπάρχουν δύο μπλόκα των αγροτών, στις περιοχές Άγιος Νικόλαος και Κανδήλα, χωρίς όμως να προκαλούνται προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων προς Λευκάδα και Αστακό.

Σε συμβολικό αποκλεισμό του κτιρίου της περιφερειακής ενότητας Κέρκυρας, προχώρησαν για τρεις ώρες οι Κερκυραίοι αγρότες που έκλεισαν τις εισόδους με δίχτυα ελιάς, ενώ άναψαν φωτιά στο προαύλιο του κτιρίου.

Σε πορεία κινητοποιήσεων μπαίνουν οι αγροτοκτηνοτρόφοι του Ρεθύμνου οι οποίοι αποφάσισαν την ερχόμενη Τετάρτη να αποκλείσουν από το πρωί τον κυκλοφορικό κόμβο επί της Εθνικής Οδού στον Βόρειο οδικό άξονα του Ατσιπόπουλου.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου κάλεσε εκ νέου τους αγρότες να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό και να του καταθέσουν τις προτάσεις τους. Ξεκαθάρισε ότι το φορολογικό δεν είναι στα προαπαιτούμενα και σημείωσε ότι ισχύει το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ στις επιδοτήσεις, ρύθμιση που ωφελεί τη συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών.

Ο Υπουργός επισήμανε ότι η αξία της αγροτικής παραγωγής της χώρας υπολογίζεται στα 10 δισ. ευρώ, ενώ δηλώνονται περίπου τα μισά και απέρριψε ένα από τα αιτήματα των αγροτών για αφορολόγητο στις 30.000 ευρώ.

Διευκρίνισε ότι σε μια τέτοια περίπτωση, θα φορολογούνταν μόνο 5.700 από τους συνολικά 530.000 αγρότες, καθώς μόνο τόσοι δηλώνουν από αυτό το εισόδημα και πάνω.

Την πρόθεσή του να πάει στα μπλόκα και να συζητήσει μαζί με τους αγρότες εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, αν εξασφαλίσουν στοιχειώδεις κανόνες διαλόγου γιατί έχουν πέσει θύματα παραπληροφόρησης σχετικά με το φορολογικό.
Ο κ. Αλεξιάδης τόνισε δε ότι “δεν αλλάζουμε τίποτα στο φορολογικό, που θα γίνεται με υπολογισμό εσόδων-εξόδων” σημειώνοντας ότι απλά εφαρμόζεται αυτό που ψηφίστηκε το καλοκαίρι με 221 ψήφους.

Πηγή: Α’Πρόγραμμα, ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος