Σκηνές απελπισίας στην Ειδομένη (vid)

Σε περισσότερους από 14.000 υπολογίζονται οι πρόσφυγες και μετανάστες στην Ειδομένη, ενώ σε 33.419 ανέρχεται ο συνολικός αριθμός προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται σήμερα στην ελληνική επικράτεια, σύμφωνα με στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης. Νωρίτερα, αγόρι που χτυπήθηκε από ρεύμα στη σιδηροδρομική γραμμή στην Ειδομένη, μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Κιλκίς

Δεκατέσσερις νέες δομές φιλοξενίας προσφύγων βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης σε όλη την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, διαμορφώνονται πρώην στρατόπεδα στη Μαλακάσα, τις Αφίδνες, τη Δράμα και το Λιτόχωρο, η κατασκήνωση των Ενόπλων Δυνάμεων στον Άγιο Ανδρέα, ένα ακόμα ξενοδοχείο στις Θερμοπύλες, τέσσερις εγκαταστάσεις στην Ήπειρο και τέσσερις εγκαταστάσεις στη Θεσσαλία, που επιλέγονται σε συνεννόηση με τις αρμόδιες περιφέρειες. Επίσης, δρομολογείται και η επέκταση του κέντρου στον Ελαιώνα, προκειμένου να φιλοξενήσει άλλα 700 άτομα. Όλες οι παραπάνω δομές θα είναι σε θέση να φιλοξενήσουν επιπλέον 17.400 άτομα.

Στα νησιά βρίσκονται 7.418 άτομα, εκ των οποίων οι 2.293 είναι νέες αφίξεις. Συγκεκριμένα πρόσφυγες βρίσκονται στη Λέσβο, τη Σάμο, τη Χίο, τη Μεγίστη, την Κω, τη Λέρο και την Κάλυμνο.

Στην ηπειρωτική χώρα παραμένουν 29.001 πρόσφυγες, εκ των οποίων 1.700 άτομα στο Σχιστό, 690 στον Ελαιώνα, 1.120 στο γήπεδο μπέιζμπολ στο Ελληνικό, 1.530 στο γήπεδο χόκεϊ του Ελληνικού, 1.500 στην αίθουσα αφίξεων του πρώην αεροδρομίου, 2.063 στο κέντρο φιλοξενίας στα Διαβατά, 3.567 στον Χέρσο Κιλκίς, 3.400 στη Νέα Καβάλα Κιλκίς, 2.500 στο λιμάνι του Πειραιά, 709 στη Νέα Καρβάλη, 200 στην Ελευθερούπολη, 393 στην Κοζάνη, 230 στη Φθιώτιδα και 121 στο Λαύριο.

Σκηνές απελπισίας στην Ειδομένη (vid)

Επίσης, 8.550 είναι οι πρόσφυγες εντός του camp στην Ειδομένη, ενώ από τις 6 χτες το πρωί μέχρι τις 6 σήμερα το πρωί επιτράπηκε η διέλευση από την ουδέτερη ζώνη με την ΠΓΔΜ σε μόλις 337 άτομα.

Εντός της εβδομάδας θα δημιουργηθούν 16.000 νέες θέσεις προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο αναπληρωτής υπουργός ‘Αμυνας Δ. Βίτσας. Επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν θα γίνει αποθήκη ψυχών, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη να αποσυμπιεστεί η Ειδομένη από τους πρόσφυγες.

Έκκληση στην κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην αποσυμφόρηση της Ειδομένης και σε έναν δίκαιο επιμερισμό των προσφύγων και των μεταναστών σε όλη τη χώρα απηύθυνε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας κατά την έκταση συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για το προσφυγικό.

“Υπάρχουν σοβαρά θέματα ασφαλείας” είπε, μεταξύ άλλων, και ζήτησε να γίνει διαχωρισμός προσφύγων και μεταναστών και να ενεργοποιηθεί η συμφωνία για την ταχεία επαναπροώθηση οικονομικών μεταναστών στην Τουρκία.

«Τραγικές» συνθήκες διαβίωσης και τις «απαράδεκτες» συνθήκες υγιεινής στον Πειραιά, στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων στο Ελληνικό και την Ειδομένη, καταγράφει σε ερώτησή του στη Βουλή, ο βουλευτής της ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας, επισημαίνοντας πως οι γιατροί πλέον εκπέμπουν «σήμα κινδύνου».

Σκηνές απελπισίας στην Ειδομένη (vid)

Δείτε την πρώτη ανταπόκριση του Πάνου Χαρίτου από την Ειδομένη

Από την Ειδομένη μεταδοθηκε το βραδινό κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ1 και θα ακολουθήσει και η εκπομπή Focus με τον Πάνο Χαρίτο.

Πηγή: Α’Πρόγραμμα, ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Άλλο ένα βράδυ κάτω από καταρρακτώδη βροχή, για τους πρόσφυγες στην Ειδομένη

refugees_rain from eurokinissi on Vimeo.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος