Συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ

Με ομιλία του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα, άρχισε η διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου.

Ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Ρήγας, στην ομιλία του, ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι το κόμμα πρέπει να συναντηθεί πολιτικά με την εκλογική βάση του, και υπογράμμισε, όπως και ο Α. Τσίπρας, νωρίτερα, πως το κόμμα δεν πρέπει να ενσωματωθεί στο κράτος, αλλά να συμβάλλει στην παραγωγή πολιτική σκέψης. Ο κ. Ρήγας τόνισε την αναγκαιότητα, διαμόρφωσης “φυσιογνωμίας” εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι “δεν υπάρχουν πρότυπα για να ακολουθήσουμε, ωστόσο αυτη η φυσιογνωμία πρέπει να διαμορφωθεί”. Τόνισε, ιδιαίτερα ότι οι θέσεις και η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, επηρεάζουν και προσελκύουν το ευρωπαϊκό και διεθνές ενδιαφέρον. Επίσης, ανέφερε ότι ολοκληρώθηκε η ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ, τοσο σε ότι αφορά τις Οργανώσεις Μελών, όσο και τα τμήματα του κόμματος.

Μεγαλύτερη συνεργασία, συλλογικότητα και συντονισμό, ζήτησε κατά την ομιλία του ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας προειδοποιώντας ότι για την κυβέρνηση είναι μεγάλες οι δυσκολίες μπροστά και άρα δεν πρέπει να αφεθούν μόνοι τους στη δύσκολη μάχη οι υπουργοί που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις. Ο κ. Βίτσας έκανε ειδική αναφορά στο θέμα της διαπλοκής σημειώνοντας με νόημα: «Πρέπει να καθαρίσουμε την πληγή της διαπλοκής και της διαφθοράς. Κοντοζυγώνουμε πολύ βαθιά κέντρα και θα χρειαστεί θάρρος. Κάτι αναχωρήσεις, κάτι παραιτήσεις, τις τελευταίες ημέρες, δείχνουν ότι στο φως θα έρθουν υποθέσεις ξεχασμένες σε στικάκια, σε συρτάρια και κλπ. Εμείς πρέπει να επιμείνουμε διότι δεν είναι μόνο ηθικό πλεονέκτημα, είναι και χρέος μας η μάχη κατά της διαπλοκής».

Νωρίτερα, το μέλος της ΚΕ Πάνος Τριγάζης ζήτησε να υπάρξει ανασυγκρότηση παντού και στην κοινωνία και στο κόμμα και πρότεινε στο σχέδιο απόφασης να υπάρξει αναφορά ότι οι διεθνείς εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, γεννούν νέες μεγάλες απειλές για την ειρήνη και για τα δικαιώματα των κοινωνιών. Πρότεινε αναφορά για την ανάγκη για ειρήνη και δικαιοσύνη και δημοκρατία στην ευρύτερη περιοχή στη Μ. Ανατολή και αναφορά με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ να χαιρετίζει τον διακοινοτικό διάλογο μα βάση τα ψηφίσματα και τις αρχές του ΟΗΕ.

Ειδική συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στον κάμπο της Λάρισας αποκλειστικά για τα αγροτικά ζητήματα και το για το ζήτημα της παραγωγικής ανασυγκρότησης του αγροτικού τομέα, ζήτησε ο Νίκος Παπαδόπουλος. Προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση πρέπει να αναζητήσει τρόπο για να αναπληρώσει τις απώλειες που θα έχουν στο εισόδημά τους οι αγρότες, απώλειες που μπορεί να φθάσουν, τα επόμενα χρόνια το 40% με 45%.

Στήριξη στην κυβέρνηση για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση ζήτησε ο Γιάννης Θεωνάς. «Καμία μείωση τω συντάξεων, και των παλιών και των καινούργιων, και επιβεβαίωση ότι τα χαρακτηριστικά του δημόσιου, καθολικού και αναδιανεμητικού χαρακτήρα δεν ανατρέπονται. Το κόμμα να μπει μπροστά», είπε ο κ. Θεωνάς.

Στο ζήτημα του ΑΔΜΗΕ αναφέρθηκε καταρχήν στην τοποθέτησή του στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Πάνος Σκουρλέτης, αναφέροντας πως η σχετική διαπραγμάτευση είχε ξεκινήσει από τον Αύγουστο, ενώ ήταν γνωστό πως αυτήν την εποχή θα έπρεπε να ληφθούν ορισμένες αποφάσεις. Ανέφερε ότι η κυβέρνηση κατάφερε να κρατήσει τον ΑΔΜΗΕ υπό δημόσιο έλεγχο καταρχήν σε ποσοστό 100%, ενώ αργότερα το 20% θα περάσει σε ευρωπαίο διαχειριστή αντίστοιχου δικτύου, ενώ το υπόλοιπο 29% θα διατεθεί μέσω Χρηματιστηρίου. Είπε, επίσης οτι το Δημόσιο διατηρεί την πλειοψηφία στο management, ενώ μέσω διεθνούς εκτιμητή θα εξαχθεί η αποζημίωση της ΔΕΗ.

Στο μείζον θέμα του Ασφαλιστικού, αναφέρθηκε στην τοποτέθησή της στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, η Κατερίνα Μαλακού, λέγοντας χαρακτηριστικά “όλα τα ΜΜΕ έχουν πέσει πάνω μας, αλλά τους έχουμε δώσει το δικαίωμα”. Έθεσε το ερώτημα “ποιός πρότεινε και γιατί;” τα μέλη της “Επιτροπής Σοφών” για το Ασφαλιστικό, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στην τοποθέτηση του κ. Νεκτάριου στην θέση του προέδρου αυτής της Επιτροπής. “Για να πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ την εξουσία πρέπει να διαμορφώσει συνειδήσεις και αυτό θα το κάνει με ότι πιο καθαρό και έντιμο υπάρχει στην κοινωνία, όχι ‘ξεθάβοντας’ δια της πλαγίας οδού, αυτούς που ‘έθαψε η κοινωνία'” κατέληξε η κ. Μαλακού.

Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία στην περίπτωση που η Νέα Δημοκρατία επιχειρήσει να υπονομεύσει την εφαρμογή του νόμου για τις άδειες των καναλιών, σύμφωνα με την ομιλία του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής. Αναφερόμενος, στην διαπραγμάτευση για το ασφαλιστικό είπε ότι «πρέπει να είμαστε αποφασιστικοί διότι έχουμε ολοκληρωμένη πρόταση για να μην χρειαστεί να μειωθούν οι συντάξεις».

Ο κ. Παππάς επισήμανε τον πρωταγωνιστικό ρόλο που έχει πλέον η χώρα στο γεωπολιτικό παζλ και ως προς το ζήτημα της αστάθειας και των συγκρούσεων στην ευρύτερη περιοχή και ως προς τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Αναφερόμενος στον ρόλο που πρέπει να έχει πλέον το κόμμα, ο κ. Παππάς μίλησε για την ανάγκη πολιτικής εξόρμησης και υπογράμμισε ότι οι δύο κοινωνικοί πυλώνες όπου πρέπει να στηριχθεί η ανάπτυξη του κόμματος είναι η τοπική αυτοδιοίκηση και οι δομές αλληλεγγύης, και μίλησε για μια πολιτική εξόρμηση τέτοιου χαρακτήρα που θα διασφαλίσει την αριστερή μακροχρόνια κυβέρνηση που έχει ανάγκη ο τόπος.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος