Η Ελλάδα δεν είναι στο εδώλιο του κατηγορουμένου, ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της και διεκδικεί και από τους άλλους να αναλάβουν τις υποχρεώσεις που τους αναλογούν, ανέφερε ο Πρωθυπουργός υποδεχόμενος στο Μαξίμου τον Επίτροπο αρμόδιο για θέματα Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο οποίος αναγνώρισε ότι οι ρυθμοί έχουν επιταχυνθεί.
«Η Ελλάδα είναι κάτω από ασφυκτική πίεση»
Ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε τον Επίτροπο και σχετικά με τις αποφάσεις που έλαβε η διυπουργική επιτροπή το περασμένο Σάββατο για την επιτάχυνση των δράσεων στην αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος.
Υπογράμμισε δε, ότι η έκθεση που βγήκε στο φως της δημοσιότητας την περασμένη εβδομάδα αφορούσε τον Νοέμβριο, αλλά από τότε έχει συντελεστεί πολύ μεγάλη πρόοδος και έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα.
Ειδικότερα, κατά την έναρξη της συνάντησης, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι «είναι η ώρα να αποδείξουμε ότι η Ελλάδα ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της και ότι δεν είναι στο εδώλιο του κατηγορουμένου, αντιθέτως πρέπει να διεκδικήσει να ανταποκριθούν και οι άλλοι στις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει».
Αναφέρθηκε στην απόφαση που έλαβε το Σάββατο η κυβέρνηση, «να επιταχυνθούν όλες οι διαδικασίες για να μην υπάρχει πάτημα πουθενά σε σχέση με πιθανές καθυστερήσεις».
«Εξάλλου και εδώ είναι το άδικο του πράγματος», σημείωσε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον Δημήτρη Αβραμόπουλο, «η έκθεση που βγήκε στο φως της δημοσιότητας, την οποία αντιμετωπίσατε στο Κολέγιο των Επιτρόπων, αφορούσε τον Νοέμβριο», και επισήμανε: «Από τον Νοέμβριο όμως έχει ήδη γίνει πολύ μεγάλη πρόοδος, και ας μην ξεχνάμε ότι τον Νοέμβρη που έγινε αυτή η έκθεση, είχαμε μόλις κάνει τα πρώτα βήματα μετά τις εκλογές και τον σχηματισμό της κυβέρνησης».
«Όλοι γνωρίζουν», υπογράμμισε, «ότι η Ελλάδα έκανε από την πρώτη στιγμή προσπάθειες να αντιμετωπίσει αυτή την κρίση, παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των προσφυγικών ροών που αντιμετωπίζαμε καθημερινά ήταν τεράστιος».
Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι «τώρα λοιπόν νομίζω ότι πρέπει να κινηθούμε γοργά σε αυτή την κατεύθυνση και ταυτόχρονα να διεκδικήσουμε τη λύση του προβλήματος στη ρίζα του».
Από την πλευρά του, ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε ότι αυτή η απόφαση που πήρε η κυβέρνηση, να ενεργοποιηθεί και το κομμάτι των Ενόπλων Δυνάμεων για την κατασκευή των hotspots, είναι πάρα πολύ σημαντική εξέλιξη και ήδη έχει ενημερωθεί και η Επιτροπή και ο πρόεδρος γι’ αυτό.
Όπως επίσης είναι αλήθεια, συνέχισε ο Επίτροπος, ότι η έκθεση αυτή είχε γίνει τον Νοέμβριο και ότι από τότε τα πράγματα αλλάζουν προς το καλύτερο.
«Όπως πολύ σωστά είπατε, αυτό που αναλογεί αυτή τη στιγμή στη χώρα είναι πάρα πολύ σημαντικό, αλλά πρέπει να γνωρίζουν όλοι ότι η Ελλάδα είναι κάτω από ασφυκτική πίεση, κι ότι δεν είναι εύκολα τα πράγματα», πρόσθεσε.
Συστάσεις προς την Ελλάδα για το προσχέδιο της έκθεσης του Νοεμβρίου
Το προσχέδιο της έκθεσης του Νοεμβρίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις ελλείψεις στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων επικύρωσε η Επιτροπή Αξιολόγησης Σένγκεν σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Κομισιόν, Νατάσα Μπερτό.
Η ίδια προσέθεσε ότι κατά τη συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων αύριο Τρίτη, θα παρουσιαστεί ένα πρώτο πακέτο συστάσεων προς την Ελλάδα, το οποίο θα πρέπει να επικυρωθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (σε επίπεδο υπουργών) μέσω γραπτής διαδικασίας.
Εφόσον ολοκληρωθεί και αυτή η διαδικασία, την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να είναι έτοιμο και το δεύτερο πακέτο συστάσεων από την Επιτροπή, βάσει του άρθρου 19 του Κώδικα Σένγκεν.
Οι συστάσεις αυτές θα είναι πιο λεπτομερείς και η Ελλάδα θα έχει διορία τρεις μήνες για να ανταποκριθεί σε αυτές.
Μετά το πέρας αυτής της περιόδου, «αν διαπιστωθεί ότι υπάρχουν ακόμη σοβαρές και συνεχιζόμενες ελλείψεις στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων», τότε θα ενεργοποιηθεί το άρθρο 26 του Κώδικα Σένγκεν, το οποίο θα επιτρέπει την επαναφορά ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα για διάστημα μέχρι και δύο έτη.
Πηγές: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος