Σήμερα απολογείται ο Δημήτρης Λιγνάδης – Εξετάζεται η αίτηση ακυρότητας

Την πόρτα της 14ης τακτικής ανακρίτριας θα περάσει στις 14.30 σήμερα το μεσημέρι ο Δημήτρης Λιγνάδης προκειμένου να απολογηθεί για τις κατηγορίες για βιασμό ανηλίκων κατά συρροή που τον βαρύνουν.

Ο ίδιος δηλώνει ότι γνώριζε τους μηνυτές αλλά αρνείται τις κατηγορίες του βιασμού. Χθες με τον συνήγορό του κατέθεσε ένσταση ακυρότητας κατά της προδικασίας που εφαρμόστηκε από τους Εισαγγελείς κατά το στάδιο της διερεύνησης της υπόθεσης αλλά και κατά της ακόλουθης έκδοσης του εντάλματος σύλληψης το οποίο θεωρεί άκυρο.

Με την ένστασή του ο καλλιτέχνης στρέφεται κατά της ανακρίτριας για την οποία αναφέρει: «Η αβασάνιστη αποδοχή εκ μέρους τής ανακρίτριας των περιστάσεων δήθεν τέλεσης των διωκόμενων αδικημάτων δεν οφείλεται σε ύπαρξη σοβαρών ενδείξεων, αλλά σε προκατάληψη, στο δυσμενές για εμένα κοινωνικό και πολιτικό κλίμα και στη μεροληπτική και μονόπλευρη υπερπροβολή φημών από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης».

Σε δηλώσεις του ο συνήγορος του καλλιτέχνη, Αλέξης Κούγιας, ανέφερε πως όλη η προδικασία σε βάρος του εντολέα του πάσχει από απόλυτη ακυρότητα καθώς ο κ. Λιγνάδης δεν κλήθηκε σε γραπτές ή προφορικές εξηγήσεις και κατά παράβαση του νόμου εκδόθηκε σε βάρος του ένταλμα σύλληψης ενώ δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις που προβλέπονται και πως ο Δ. Λιγνάδης δεν ήταν ύποπτος φυγής.

Τι προβλέπεται σε σχεση με την αίτηση ακύρωσης 

Την αίτηση ακύρωσης της διαδικασίας την κρίνει το δικαστικό συμβούλιο το οποίο – σύμφωνα με πληροφορίες – θα εκδώσει το βούλευμά του σήμερα Πέμπτη, πιθανότατα μέχρι το μεσημέρι στις 14.30 οπότε και έχει πάρει προθεσμία για να απολογηθεί ο σκηνοθέτης.

Αν δεν γίνει δεκτή η αίτηση, η διαδικασία θα συνεχιστεί κανονικά. Ο καλλιτέχνης θα παραδώσει στην ανακρίτρια υπόμνημα με τις θέσεις του, ενώ η απολογητική διαδικασία εκτιμάται ότι θα είναι πολύωρη και εξαντλητική.

Σε περίπτωση που γίνει δεκτή, ο Δημήτρης Λιγνάδης θα αφεθεί ελεύθερος και η υπόθεση θα ξαναγυρίσει στον εισαγγελέα ο οποίος θα πρέπει να καλέσει τον σκηνοθέτη να δώσει εξηγήσεις και μετά να ασκήσει τη δίωξη.

Η υπερασπιστική γραμμή – Εξέταση μαρτύρων

Πάντως, ο συνήγορος του έδωσε το περίγραμμα της υπεράσπισης που θα αναπτύξει για τον πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού.

«Για τις πράξεις που κατηγορείται είναι αθώος. Το τι κάνει ο άλλος στη ζωή του δεν αφορά τους υπόλοιπους. Τέτοιοι χαρακτήρες είναι δούλοι των παθών τους, άλλο να είσαι δούλος των παθών σου και άλλο να είσαι βιαστής» είπε ο κ. Κούγιας.

Σύμφωνα με τον κ. Κούγια, οι καταγγελίες που αφορούν τις δύο πράξεις βιασμού που του αποδίδονται είναι ψευδείς, αναφέροντας πως το επίμαχο διάστημα που αφορά στην πρώτη καταγγελία ο κατηγορούμενος βρισκόταν στο εξωτερικό, ενώ όσον αφορά στη δεύτερη καταγγελία την αποδίδει σε «φθόνο για την καλλιτεχνική του πορεία».

Σήμερα πριν την απολογία του Δημήτρη Λιγνάδη αναμένεται να εξεταστούν τέσσερα πρόσωπα, μεταξύ των οποίων γνωστός δημοσιογράφος, ένας επιχειρηματίας και άλλοι που επιβεβαιώνουν τα λεγόμενα του καλλιτέχνη σε σχέση με τα άλλοθι που έχει παρουσιάσει.

Θύελλα αντιδράσεων για τις δηλώσεις Κούγια

Το ότι ο κ. Κούγιας στέκεται στο γεγονός ότι οι καταγγέλλοντες είναι αιγυπτιακής καταγωγής, και κυρίως οι χαρακτηρισμοί «επαγγελματίες ομοφυλόφιλοι» που τους απέδωσε ξεσήκωσαν οργή και θύελλα αντιδράσεων.

Στην ΕΡΤ, μίλησε ο Γιάννης Βλάχος, συνήγορος υπεράσπισης, ενός εκ των δύο μηνυτών του κατηγορούμενου σκηνοθέτη. Έκανε λόγο για απελπισμένη προσπάθεια να ακολουθηθεί η κλασική μέθοδος υπεράσπισης θυτών τέτοιου είδους εγκλημάτων, όπως είναι οι βιασμοί, η οποία δεν είναι άλλη από τη σπίλωση της ηθικής υπόστασης των θυμάτων.

Ο κ. Κούγιας έστρεψε τα πυρά του και κατά 40χρονης μάρτυρα-κλειδί περιγράφοντας την ως “εμμονική”.

«Η παλαιομοδίτικη τακτική της «δολοφονίας χαρακτήρων» και της επίρριψης ευθυνών στα θύματα είναι μια απελπισμένη προσπάθεια να στραφεί η προσοχή μακριά από την ουσία αυτή της υπόθεσης και να υποβιβαστεί αυτή σε θέαμα της κλειδαρότρυπας. Μέσω ακραία ομοφοβικών, σεξιστικών και οπισθοδρομικών απόψεων απευθύνονται στην κοινωνία της Ελλάδας του 1960», απάντησε η δικηγόρος της μάρτυρα, Χρύσα Παπαδοπούλου.

Σύμφωνα με τον κ. Κούγια, όλη η υπόθεση αποτελεί «μία χοντροκομμένη κατασκευή» με στοιχεία «θολά και κόντρα στην κοινή λογική» για την οποία εφαρμόστηκε μία «ταχύτατη διαδικασία κατά ευθεία παράβαση της νομιμότητας».

Εν τω μεταξύ ενεργοποιήθηκε το πειθαρχικό συμβούλιο του ΔΣΑ έπειτα από τρεις αναφορές από δικηγόρους οι οποίοι δεν εμπλέκονται στην υπόθεση του κ. Λιγνάδη, και καλεί σε εξηγήσεις, αφενός τον κ. Κούγια για τις δηλώσεις που έχει κάνει σχετικά με την επίμαχη υπόθεση του κ. Λιγνάδη και αφετέρου τον κ. Βλάχο για δημοσιοποίηση του περιεχομένου δικογραφίας, η οποία αφορά την ίδια υπόθεση.

Μηνύσεις και μαρτυρίες

Μηνύσεις έχουν καταθέσει ένας 25χρονος Αιγύπτιος ο οποίος καταγγέλλει βιασμό σε ηλικία 14 ετών το 2010 στο διαμέρισμα του Λιγνάδη, όπως και ο 40χρονος Βασίλης Κ. ο οποίος επίσης καταγγέλλει βιασμό το 1995 σε ηλικία 15 ετών, αν και το αδίκημα έχει παραγραφεί, ενώ με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες έχει περιγράψει ο 23χρονος σήμερα Αιγύπτιος το βιασμό που καταγγέλλει ότι υπέστη από τον γνωστό σκηνοθέτη πριν από 6 χρόνια.

Στα χέρια της ανακρίτριας βρίσκεται και η καταγγελία του Νίκου Σ. περί βιασμού του από τον Δ. Λιγνάδη. Τις επόμενες ημέρες, αναμένεται να κληθεί να καταθέσει για τα όσα καταγγέλλει. Το αδίκημα θεωρείται παραγραμμένο ωστόσο κρίνεται ότι ενδεχομένως θα ρίξει φως σε πτυχές της υπόθεσης.

Οι καταγγελίες του ΣΕΗ – Στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης δύο νέα πρόσωπα

Στα χέρια του εισαγγελέα βρίσκεται ο φάκελος με υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης που κατέθεσε ο πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, Πασχάλης Τσαρούχας. Τρεις από αυτές τις καταγγελίες κρίνονται ως εξαιρετικά σημαντικές, καθώς αφορούν το κακούργημα του βιασμού ή της απόπειρας βιασμού και θα εξεταστούν ενδελεχώς από τις αρχές.

Με είκοσι καταγγελίες ανά χείρας, που στην πλειοψηφία τους, αφορούν σε ασελγείς πράξεις κατά της γενετήσιας ελευθερίας, προσήλθε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών ο πρόεδρος του Πειθαρχικού Συμβουλίου του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών Πασχάλης Τσαρούχας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, από τις 20 καταγγελίες, οι τρεις έχουν γίνει εις βάρος δύο ανδρών ηθοποιών με τις κατηγορίες του βιασμού και της απόπειρας βιασμού.

Η μία από τις τρεις καταγγελίες που εμπεριέχονται στον φάκελο του ΣΕΗ και βρίσκονταν ήδη στα χέρια των εισαγγελικών αρχών, αφορά – σύμφωνα με πληροφορίες – στην πράξη του βιασμού Ελληνίδας ηθοποιού από πασίγνωστο ηθοποιό.

Ο Αλέξανδρος Μίντζιας, δικηγόρος της Άννας Μαρίας Παπαχαραλάμπους, της Πηνελόπης Αναστασοπούλου και της Λένας Δροσάκη, που έχουν καταγγείλει στο Πειθαρχικό του ΣΕΗ δημοφιλή κωμικό ηθοποιό για σεξουαλική παρενόχληση, εκπροσωπεί άλλη μια γυναίκα ηθοποιό, η οποία φέρεται να έχει πέσει θύμα βιασμού από γνωστό ηθοποιό και σκηνοθέτη του θεάτρου και της τηλεόρασης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν άλλες δυο καταγγελίες γυναικών για απόπειρα βιασμού από τον ίδιο γνωστό ηθοποιό, που αναμένεται να πάρουν σύντομα κι αυτές τον δρόμο της Δικαιοσύνης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ