Τηλεφωνικές υποκλοπές: Σήμερα η δήλωση του πρωθυπουργού – Σφοδρή πολιτική σύγκρουση

Array

Σφοδρή πολιτική σύγκρουση έχει ξεσπάσει για την υπόθεση της παρακολούθησης του τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Νίκου Ανδρουλάκη με τον πρωθυπουργό να απευθύνεται με μήνυμά τους προς τους πολίτες στις 14:00. Η δήλωση θα μεταδοθεί απευθείας από την ΕΡΤ1, το EΡΤnews και το ertnews.gr.

Η τοποθέτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές θα είναι στην κατεύθυνση της πλήρους διαλεύκανσης της υπόθεσης και θα δίνει τεκμηριωμένες απαντήσεις σε έλα τα ερωτήματα που έχουν τεθεί, με πλήρη θεσμικό σεβασμό και με γνώμονα την διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος.

«Όλα στο φως και με θεσμικό τρόπο»

Πληροφορίες από το Μαξίμου αναφέρουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναφερθεί στο χρονικό της υπόθεσης και ποια η ευθύνη που αναλογεί στην κυβέρνηση, εκπέμποντας μήνυμα «όλα στο φως και με θεσμικό τρόπο», καθώς η πλήρη παρουσίαση των δεδομένων και η διαλεύκανση της υπόθεσης το συντομότερο θα διαλύσει τις όποιες σκιές έχουν δημιουργηθεί, εξ ού και η απόφαση του πρωθυπουργού να απευθυνθεί ο ίδιος στους πολίτες. Αναμένεται να πει ότι από την περασμένη Πέμπτη, οπότε και ενημερώθηκε για τη νόμιμη επισύνδεση με εισαγγελική παραγγελία στο κινητό του κ. Ανδρουλάκη, κάτι που όπως επισημαίνεται δεν γνώριζε, άμεσα ανέλαβε πρωτοβουλίες ζητώντας την παραίτηση του διοικητή της ΕΥΠ κ. Κοντολέωντα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες αναμένεται να δώσει το «πράσινο φως» για σύσταση εξεταστικής επιτροπής η οποία έχει ζητηθεί από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, αλλά και για νέα σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας με παρουσία του νέου επικεφαλής της ΕΥΠ Θεμιστοκλή Δεμίρη προκειμένου να παρασχεθούν απαντήσεις στον Νίκο Ανδρουλάκη.

«Ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί πάρα πολύ αναλυτικά στη σοβαρή αυτή περίπτωση και θα περιγράψει τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση προσεγγίζει το ζήτημα και σκοπεύει να το αντιμετωπίσει», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, σε τηλεοπτική συνέντευξή του, στην εκπομπή Πρωϊνή Ενημέρωση του ΣΚΑΪ, μιλώντας για την υπόθεση της παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής, Νίκου Ανδρουλάκη.

Ο κ. Οικονόμου διευκρίνισε, επίσης, ότι ούτε ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού κ. Δημητριάδης γνώριζε για την επισύνδεση, αλλά από ευθιξία πολιτική παραιτήθηκε.

«Βαρύτατες και δεδομένες πολιτικές ευθύνες για το γεγονός ότι η χώρα εμφανίζεται ως ξέφραγο αμπέλι» καταλόγισε στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης μιλώντας νωρίτερα για το θέμα των υποκλοπών στο Πρώτο Πρόγραμμα

«Όλα αυτά δημιουργούν μια εικόνα τριτοκοσμικής χώρας που σε καμιά των περιπτώσεων δεν θυμίζει μια φιλελεύθερη δημοκρατία και όλο αυτό διασύρει την χώρα διεθνώς και δημιουργεί ένα πλήγμα μη αντιστρεπτό στην εικόνα της και στην θέση της στο διεθνές στερέωμα» τόνισε. «Και έχουμε μια κυβέρνηση η οποία οδηγείται από το ένα λάθος στο άλλο, από το ένα ψέμα στο άλλο, προφανώς προσπαθώντας να καλύψει τα ίχνη που έχει αφήσει, αυτό όμως δεν γίνεται» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από τη Χαριλάου Τρικούπη χθες ο Νίκος Ανδρουλάκης έστρεψε ευθέως τα βέλη του στον πρωθυπουργό ζητώντας απαντήσεις στο καίριο ερώτημα ως προς το ποιοι ήταν οι λόγοι που τέθηκε υπό παρακολούθηση, ενώ παράλληλα ζητά να διαφανεί ποιοι είναι πίσω από το σύστημα παρακολούθησης Predator στην Ελλάδα κάνοντας λόγο για συλλογή υλικού που ενδεχομένως προοριζόταν για τον εκβιασμό προσώπων.

Επιπλέον κατηγόρησε την κυβέρνηση για “χυδαίες διαρροές στο δημόσιο διάλογο” αναφερόμενος στις δηλώσεις του διευθυντή του γραφείου Τύπου της ΝΔ, Νίκου Ρωμανού και ζητώντας την αποπομπή του, ενώ τόνισε ότι θεωρεί υπεύθυνο για την “κατάντια των θεσμών”, τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Όπως σημειώνουν από τη Χαριλάου Τρικούπη αναμένουν την σημερινή παρέμβαση του πρωθυπουργού προκειμένου να αναλάβουν και άλλες πρωτοβουλίες την επόμενη περίοδο σε πολιτικό και κοινοβουλευτικό τομέα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ περιμένει σήμερα «ξεκάθαρη απάντηση στο ερώτημα: Πόσοι και ποιοι άλλοι πολιτικοί και δημοσιογράφοι παρακολουθήθηκαν είτε από την ΕΥΠ είτε από το Predator με εντολή Μητσοτάκη;», τόνισε νωρίτερα ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Νάσος Ηλιόπουλος.

Χθες, ο Αλέξης Τσίπρας καταλόγισε “πρακτικές μαφίας στους αυτουργούς της υπόθεσης”. Από την Κουμουνδούρου επισημαίνουν ότι σε οποιαδήποτε δημοκρατική ευρωπαϊκή χώρα, μια τόσο σκοτεινή υπόθεση παρακολουθήσεων, που αφορά τουλάχιστον έναν αρχηγό πολιτικού κόμματος κι έναν δημοσιογράφο, θα ήταν αδιανόητη και θα είχε ήδη οδηγήσει σε παραίτηση της κυβέρνησης. Εδώ, όπως αναφέρουν, κάνουν ότι μπορούν για να συγκαλύψουν το σκάνδαλο την παράνομων παρακολουθήσεων.

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ  διαμηνύει ότι «ο ελληνικός λαός δικαιούται και θα μάθει όλη την αλήθεια για μια από τις πιο σκοτεινές ιστορίες των τελευταίων πολλών χρόνων.» Και επαναλαμβάνουν το ερώτημα: «ποιοι ακόμη πολιτικοί και δημοσιογράφοι παρακολουθούνται από το καθεστώς Μητσοτάκη». Τέλος τονίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αγωνιστεί με κάθε πρόσφορο νόμιμο και κοινοβουλευτικό μέσο για την πλήρη αποκάλυψη των ενόχων, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται.

«Ναι» και από το ΚΚΕ για την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τις παρακολουθήσεις με τον Περισσό να ζητάει επίσης να συμπεριληφθούν και οι υποθέσεις των συνακροάσεων στην έδρα της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας αναφέρει: «Το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων φέρνει στην επιφάνεια ένα σκοτεινό περιβάλλον κι ένα διάτρητο θεσμικό πλαίσιο. Το ΚΚΕ συμφωνεί στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την παρακολούθηση του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη και θα συμβάλλει για την αποκάλυψη όλων των πτυχών της υπόθεσης. Θα ζητήσει, επίσης, να συμπεριληφθούν ως αντικείμενο της επιτροπής και οι υποθέσεις “συνακροάσεων” στην έδρα της ΚE του ΚΚΕ».

Η Ελληνική Λύση από την πλευρά της τονίζει: «Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ λειτουργούν με γνώμονα το κομματικό και όχι το εθνικό συμφέρον. Η Ελληνική Λύση θα αγωνιστεί ώστε να αποκαλυφθούν όλες οι πτυχές του τεράστιου αυτού σκανδάλου και να οδηγηθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι στην Ελληνική δικαιοσύνη».

«Τρία χρόνια το ΜέΡΑ25 προειδοποιεί για την ερντογανοποίηση-εξορμπανισμό της Ελλάδας που επιβεβαιώνεται τώρα με τις παρακολουθήσεις» αναφέρει ο Γιάννης Βαρουφάκης.

Πηγή: ΕΡΤ, Ρεπορτάζ Γεωργία Σκιτζή, Διονύσης Μποτώνης, Γιάννης Φασουλάς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος