Σφοδρά πολιτικά πυρά για τις υποκλοπές – Όλα στο φως λέει η κυβέρνηση – Τη Δευτέρα δήλωση του πρωθυπουργού

Όλα στο φως για την υπόθεση παρακολούθησης του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη, διαμηνύει η κυβέρνηση με τον πρωθυπουργό να τοποθετείται αύριο Δευτέρα 8/8 επί της επίμαχης αυτής υπόθεσης.

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αύριο με δημόσια δήλωσή του θα δώσει τεκμηριωμένες απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα που έχουν τεθεί με πλήρη θεσμικό σεβασμό και με γνώμονα την διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος.

Η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει από την πρώτη στιγμή ότι θέλει να διαλύσει το κλίμα τοξικότητας που έχει δημιουργηθεί και έκανε δεκτό το αίτημα του ΠΑΣΟΚ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής ενώ θετικά απαντά και για την εκ νέου σύσταση της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της βουλής, προκειμένου να δοθούν οι απαντήσεις στον Νίκο Ανδρουλάκη και να μην αφήνονται περιθώρια για αυθαίρετα συμπεράσματα.

Κυβέρνηση: Ναι σε εξεταστική επιτροπή και σε εκ νέου σύσταση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου αναφέρει: «Η κυβέρνηση έχει εξαρχής ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ της πλήρους διερεύνησης της υπόθεσης, στο πλαίσιο που ορίζει ο νόμος, και ήδη έχει δρομολογηθεί η αποκατάσταση των συνεπειών του λανθασμένου χειρισμού που επιδείχθηκε».

Να πει όλη την αλήθεια κάλεσε τον πρωθυπουργό ο Αλέξης Τσίπρας και εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση εναντίον του κάνοντας λόγο για «μέγα σκάνδαλο και ασυγχώρητη καθεστωτική αλαζονεία».

«Δεν είναι απλά πολιτικά υπόλογος, είναι και ηθικά έκθετος. Και καμιά υποκριτική συγγνώμη δεν μπορεί να σβήσει το τραύμα που έχει επιφέρει στη δημοκρατική λειτουργία του πολιτεύματος. Αντί για συγγνώμες και ψέματα, λοιπόν, ας μας πει έστω και τώρα όλη την αλήθεια. Ποιοι ακόμα πολιτικοί και δημοσιογράφοι παρακολουθήθηκαν από το καθεστώς που επιχείρησε να στήσει» αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Στο τέλος της ενδελεχούς διερεύνησης θα γίνει η οριστική πολιτική αποτίμηση και θα φανεί ποιος είναι πραγματικά συνεπής στους θεσμούς -ιδιαίτερα όταν έχει την ευθύνη διακυβέρνησης- και υπέρμαχος της αλήθειας» αναφέρει ο Γιάννης Οικονόμου.

Είχε προηγηθεί η έκτακτη συνεδρίαση της πολιτικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία χαρακτήρισε αυτονόητη την συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής: «Δεσμευόμαστε ωστόσο και για τη διενέργεια προανακριτικής επιτροπής από την επόμενη Βουλή με προοδευτική πλειοψηφία, ώστε όσοι παραβίασαν συνειδητά τις βασικές αρχές της Δημοκρατικής λειτουργίας του Πολιτεύματος να λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη».

Η ΝΔ απαντά: «Η κυβέρνηση χειρίζεται όλα τα θέματα με θεσμικό σεβασμό και με γνώμονα τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος».

Πλήρη διερεύνηση από τη Δικαιοσύνη ζητά το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Νέα επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Η Χαριλάου Τρικούπη κάνει λόγο για άθλια προπαγάνδα και καλεί την ελληνική Δικαιοσύνη να ερευνήσει άμεσα όλες τις αποκαλύψεις: «Καλούμε την ελληνική Δικαιοσύνη να ερευνήσει άμεσα όλες τις αποκαλύψεις. Ο ελληνικός λαός πρέπει να μάθει όλη την αλήθεια. Αποδεικνύεται στην πράξη ότι η Κυβέρνηση των Άριστων του κ. Μητσοτάκη είναι μια κυβέρνηση επικίνδυνη».

«Ναι» και από το ΚΚΕ για την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τις παρακολουθήσεις με τον Περισσό να ζητάει επίσης να συμπεριληφθούν και οι υποθέσεις των συνακροάσεων στην έδρα της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας αναφέρει: «Το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων φέρνει στην επιφάνεια ένα σκοτεινό περιβάλλον κι ένα διάτρητο θεσμικό πλαίσιο. Το ΚΚΕ συμφωνεί στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την παρακολούθηση του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη και θα συμβάλλει για την αποκάλυψη όλων των πτυχών της υπόθεσης. Θα ζητήσει, επίσης, να συμπεριληφθούν ως αντικείμενο της επιτροπής και οι υποθέσεις “συνακροάσεων” στην έδρα της ΚE του ΚΚΕ».

Η Ελληνική Λύση από την πλευρά της τονίζει: «Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ λειτουργούν με γνώμονα το κομματικό και όχι το εθνικό συμφέρον. Η Ελληνική Λύση θα αγωνιστεί ώστε να αποκαλυφθούν όλες οι πτυχές του τεράστιου αυτού σκανδάλου και να οδηγηθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι στην Ελληνική δικαιοσύνη».

«Τρία χρόνια το ΜέΡΑ25 προειδοποιεί για την ερντογανοποίηση-εξορμπανισμό της Ελλάδας που επιβεβαιώνεται τώρα με τις παρακολουθήσεις» αναφέρει ο Γιάννης Βαρουφάκης.

Ποινική προκαταρκτική έρευνα για την διαρροή απορρήτων εγγράφων για τις παρακολουθήσεις διέταξε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος την οποία θα διενεργήσει ο ίδιος λόγω της κρισιμότητας του θέματος.

ΣΥΡΙΖΑ: «Η κυβέρνηση έχει χάσει κάθε δημοκρατική νομιμοποίηση»

«Η κυβέρνηση έχει χάσει κάθε δημοκρατική νομιμοποίηση» τονίζει η Κουμουνδούρου και βάζει στο κάδρο των ευθυνών τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκης λέγοντας ότι «οι υποθέσεις αυτές αφορούν τον πρωθυπουργό τον ίδιο. Οι παρακολουθήσεις γίνονταν κατ’ εντολήν του κ. Μητσοτάκη».

Για την αξιωματική αντιπολίτευση είναι το ελληνικό Watergate και φέρει την υπογραφή όπως λένε του κ. Μητσοτάκη. Για το λόγο αυτό ζητούν την παραίτηση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης και σημειώνουν:

«Σε οποιαδήποτε δημοκρατική ευρωπαϊκή χώρα, μια τόσο σκοτεινή υπόθεση παρακολουθήσεων, που αφορά τουλάχιστον έναν αρχηγό πολιτικού κόμματος κι έναν δημοσιογράφο, θα ήταν αδιανόητη και θα είχε ήδη οδηγήσει σε παραίτηση της κυβέρνησης. Στην Ελλάδα του κ. Μητσοτάκη, έκαναν ό,τι μπορούσαν για να συγκαλύψουν το σκάνδαλο την παράνομων παρακολουθήσεων».

Συνεχίζοντας η Κουμουνδούρου την κριτική της στον πρωθυπουργό τον κατηγορεί ότι:

1. Ότι είναι αυτός που μετέφερε την εποπτεία της ΕΥΠ στο Μαξίμου

2. Ο κ. Μητσοτάκης είναι ο ιδρυτής και επικεφαλής ενός καθεστώτος εξουσίας που λειτουργεί ενάντια στη διαφάνεια, τη λογοδοσία, ενάντια στο ίδιο το δημοκρατικό πολίτευμα.

3. Είναι ο πολιτικός υπεύθυνος για την παραΕΥΠ και το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων

Διαμηνύουν ότι «όλα θα έρθουν στο φως, και η αλήθεια θα λάμψει. Ο ελληνικός λαός δικαιούται και θα μάθει όλη την αλήθεια για μια από τις πιο σκοτεινές ιστορίες των τελευταίων πολλών χρόνων».

Ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει το ερώτημα «ποιοι ακόμη πολιτικοί και δημοσιογράφοι παρακολουθούνται από το καθεστώς Μητσοτάκη;»

Τέλος τονίζουν ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα αγωνιστεί με κάθε πρόσφορο νόμιμο και κοινοβουλευτικό μέσο για την πλήρη αποκάλυψη των ενόχων, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται».

Ρεπορτάζ: Γεωργία Σκιτζή, Γιάννης Φασουλάς, Διονύσης Μποτώνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος