Αναστάτωση προκάλεσε στους κατοίκους αρκετών περιοχών της Πελοποννήσου, η ισχυρή σεισμική δόνηση των 5,7 ρίχτερ, που σημειώθηκε στις 09:12 το πρωί της Παρασκευής (29/3) στη θαλάσσια περιοχή, 14 χιλιόμετρα ανατολικά των Στροφάδων.
Η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή σε αρκετές περιοχές, χωρίς ωστόσο να αναφερθούν ζημιές ή τραυματισμοί.
Προς ώρας το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος δεν έχει λάβει κλήσεις και δεν έχουν αναφερθεί ζημιές σε κτίρια, ενώ πραγματοποιούνται περιπολίες από όλες τις δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας στην ευρύτερη περιοχή της σεισμικής δόνησης.
Στην περιοχή της Ζαχάρως, σε νεότερα κτίρια υπάρχον κάποιες ζημιές, όπως μετέδωσε η απεσταλμένη της ΕΡΤ, Αθανασία Σταμοπούλου. Όμως δεν έχουν όλα τα κτίρια εξεταστεί από τους μηχανικούς του Δήμου. Τα σχολεία όλων των βαθμίδων παρέμειναν κλειστά.
Πολλοί ήταν οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής που τηλεφωνούσαν στον τηλεοπτικό σταθμό της Πάτρας και δήλωναν την ανησυχία τους για τον σεισμό.
Όπως μετέδωσε από την Κυπαρυσσία ο απεσταλμένος της ΕΡΤ Κώστας Γαζούλης, με απόφαση του δημάρχου Τριφυλίας, στην ευρύτερη περιοχή αποφασίστηκε να κλείσουν τα σχολεία, περισσότερο για προληπτικούς λόγους, για να προφυλαχθούν και τα παιδιά από τυχόν μετασεισμούς.
Το ευτύχημα ήταν ότι ο σεισμός συνέβη σε θαλάσσια περιοχή και έτσι δεν έχουν σημειωθεί ζημιές.
Σε επικοινωνία με την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Πελοποννήσου διαβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχει αναφορά για καμία ζημιά.
Ωστόσο, κατόπιν εντολής και της Πολιτικής Προστασίας αλλά και της Περιφέρειας Πελοποννήσου, οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σε όλο το νομό διεξάγουν αυτοψίες ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές, για να διαπιστωθεί ότι είναι όλα καλά και δεν υπάρχει το παραμικρό.
Στα περισσότερα σχολεία της Μεσσηνίας πολλοί μαθητές μέχρι και τις 11:00 έμεναν στο προαύλιο και υπήρχαν και κάποιοι γονείς που έσπευσαν να πάρουν τα παιδιά τους.
Μικροζημιές προκλήθηκαν στο καστρομονάστηρο στα Στροφάδια από τον ισχυρό σεισμό που έπληξε την περιοχή σήμερα το πρωί. Σύμφωνα με πηγές από την Ιερά Μητρόπολη Ζακύνθου, από το σεισμό αποκολλήθηκαν και έπεσαν τέσσερις πέτρες από το ταβάνι στο έδαφος χωρίς να προκληθούν περαιτέρω ζημιές. Στο χώρο, υπήρχαν τεχνίτες εργάτες, οι οποίοι, εργάζονται για την αναστήλωση του μοναστηριού. Μετά τον σεισμό οι εργάτες απομακρύνθηκαν και είναι όλοι καλά στην υγεία τους.
Στη Ζάκυνθο, μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές ή τραυματισμοί από το σεισμό. Οι μαθητές βρίσκονται στα προαύλια των σχολείων, ενώ αυτή τη στιγμή πραγματοποιείται συνάντηση του Δημάρχου Ζακύνθου Γιώργου Στασινόπουλου με τον αντιπεριφερειάρχη Κωνσταντίνο Καποδίστρια για το θέμα. Τέλος, κλιμάκια της πυροσβεστικής υπηρεσίας πραγματοποιούν προληπτικούς ελέγχους.
Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι
Για έναν μεγάλο σεισμό, ο οποίος ωστόσο δεν εμπνέει ανησυχία, κάνουν λόγο οι ειδικοί που παρακολουθούν το φαινόμενο. Αρχικά γινόταν λόγος για δύο σεισμικές δονήσεις με διαφορά ενός λεπτού.
«Έχουμε να κάνουμε με ένα μεγάλο σεισμό ο οποίος όμως δεν δημιουργεί καμία ανησυχία δεδομένου ότι είναι στο θαλάσσιο χώρο από ένα ρήγμα. Μικρές οι ζημιές στο μοναστήρι στις Στροφάδες» ανέφερε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας.
«Το ευρωμεσογειακό δίνει έναν σεισμό μεγέθους 5,7 στο θαλάσσιο χώρο του Κυπαρισσάκου κόλπου νότια της Ζακύνθου. Θα δούμε που οφείλεται το σφάλμα. Η σεισμική ακολουθία είναι σε εξέλιξη» επισήμανε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος.
O διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Βασίλης Καραστάθης μιλώντας στην εκπομπή Νewsroom τόνισε ότι «δεν ανησυχούμε ιδιαιτέρως γιατί είναι αρκετά μεγάλες οι αποστάσεις από τις ακτές. Άρα δεν θεωρώ ότι υπάρχει λόγος ιδιαίτερης ανησυχίας […] αλλά γενικά η περιοχή εκεί του τόξου έχει μεγάλο σεισμικό δυναμικό, είναι πολύ σύνηθες να έχουμε σεισμούς αυτής της τάξης μεγέθους».
Ρεπορτάζ ΕΡΤNews: Μπάμπης Πλάγος (Πύργος), Αθανασία Σταμοπούλου (Ζαχάρω), Κώστας Γαζούλης (Κυπαρισσία), Μαίρη Σκανδάλη (Αστεροσκοπείο Αθηνών), Βάσω Τζανακάκη
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος