Σεισμός στην Εύβοια – Λέκκας στην ΕΡΤ: Ο σεισμός προήλθε από ένα ρήγμα το οποίο δεν γνωρίζαμε έως τώρα (video)

«Ο σεισμός έχει προέλθει από τον ίδιο εστιακό χώρο, από τον ίδιο σεισμογραφικό χώρο ο οποίος βρίσκεται σχεδόν μισός στην ξηρά και μισός στη θάλασσα από ένα ρήγμα το οποίο δεν γνωρίζαμε ως τώρα. Όπως έχω τονίσει και το πρωί είναι ένα ρήγμα το οποίο δεν εμφανίζεται στην επιφάνεια. Δεν ξέρουμε τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά, συνεπώς εκείνο το οποίο περιμένουμε τώρα είναι να δούμε και την εξέλιξη του φαινομένου, έτσι ώστε να αποκτήσουμε ολοκληρωμένη άποψη και για τον σεισμό χώρο αλλά και για τη συνέχεια του» επισήμανε ο Πρόεδρος της Αντισεισμικής Προστασίας, κ. Ευθύμης Λέκκας, με αφορμή τη σεισμική δόνηση έγινε αισθητή στις 22:06 στην Αττική.

Το επίκεντρο του σεισμού ήταν στην Εύβοια, και το μέγεθός του 5 βαθμοί της κλίμακας ρίχτερ, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο.

«Ήταν και παραμένει το ίδιο μέγεθος. Ενδεχομένως να διαφοροποιηθεί ελάχιστα μετά τις επιπλέον μετρήσεις που μπορούμε να κάνουμε, δηλαδή με αναθεώρηση του μεγέθους προς τα πάνω, λίγο προς τα πάνω, λίγο προς τα κάτω» σημείωσε.

Πρόσθεσε ακόμα: «Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να πούμε αυτή τη στιγμή γιατί είναι πολύ πρόωρα αν είναι ο κύριος σεισμός ή όχι και με το δεδομένο βέβαια ότι έχουμε να κάνουμε με μια ανοδική τάση της σεισμικής δραστηριότητας και των μεγεθών, θα πρέπει να περιμένουμε αρκετά για να μπορέσουμε να αποσαφηνίσουμε το τι γίνεται στην περιοχή».

«Σε κάθε όμως περίπτωση και ως πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, σας λέω ότι οι δομημένος ιστός της περιοχής είναι πολύ ανθεκτικός και αντέχει για πολύ πιο μεγάλα μεγέθη. Απλά και μόνο πρέπει να δώσουμε μια σύσταση στους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι κατοικούν σε παλιές κατασκευές, σε παλιά σπίτια, να τις αποφεύγουμε προς το παρόν να μη διέρχονται από εγκαταλελειμμένα σπίτια και σπίτια, τα οποία είναι πολύ παλιά, γιατί μπορεί να υπάρχει κάποια κατάρρευση. Και βέβαια εκείνο το οποίο θα πρέπει να πω είναι ότι πρέπει να υπάρχει ψυχραιμία».

«Έχω μιλήσει επανειλημμένως με τον δήμαρχο, τον κύριο υπουργό, τον κύριο Στυλιανίδη. Αύριο τα σχολεία στην περιοχή θα παραμένουν κλειστά για κάθε ενδεχόμενο και κυρίως για να μην προκληθεί κάποια ανησυχία στους μαθητές, έστω και από ένα μικρό σεισμό, αλλά συνολικά ελέγχουμε την κατάσταση. Δεν πρέπει να υπάρχει λόγος ανησυχίας. Η περιοχή βρίσκεται σε στενή επιτήρηση, συνεπώς θεωρούμε ότι με τις ώρες που θα αποκτούμε και πιο πολλά δεδομένα και πιο πολλά στοιχεία, θα έχουμε πιο σαφή τις θέσεις πάνω στην εξελισσόμενη σεισμική δραστηριότητα».

«Στο νότιο Κορινθιακό, στο Νότιο Ευβοϊκό Κόλπο, έχουμε υψηλή σεισμικότητα, όπως και πιο βόρεια στο Βόρειο Αιγαίο. Έχουμε επίσης εξάρσεις σεισμικότητας. Αυτή η περιοχή εθεωρείτο ως τώρα μια από τις πιο σταθερές σεισμικές περιοχές της χώρας».

«Τα δεδομένα τώρα αλλάζουν γιατί δεν είχαμε δεδομένα. Δεν είχαμε κάποια μεγάλη εμφάνιση του ρήγματος στην επιφάνεια. Στην επιφάνεια δεν εμφανίζεται το ρήγμα. Δεν εμφανίζεται κάποια μεγάλη μορφολογική συνέχεια στον πυθμένα ώστε να υποθέσουμε ότι υπάρχει κάποιο ρήγμα. Συνεπώς το ρήγμα είναι ένα “τυφλό ρήγμα” όπως λέμε, σε βάθος 2 – 3 – 4 έως 10 χιλιόμετρα και αυτό το ρήγμα ενεργοποιήθηκε τώρα».

«Η συσχέτιση που υπάρχει μεταξύ της σημερινής σεισμικότητας και του Κορινθιακού θεωρώ ότι δεν υπάρχει αντιστοιχία. Ο Κορινθιακός από μόνος του λειτουργεί. Είναι μια ενεργή τεκτονική δομή που μπορεί να δώσει κάποιο σεισμό. Αυτή η σημερινή δραστηριότητα δεν έχει καμία σχέση και δεν επηρεάζει τον Κορινθιακό κόλπο. Άλλες δομές μπορεί να τις επηρεάζει, αλλά μέχρι τον Κορινθιακό κόλπο υπάρχουν πολλές δομές εγκάρσιες που δεν νομίζω να υπάρχει επίδραση της μιας περιοχής στην άλλη».

«Περιμέναμε ότι θεωρούσαμε ότι ήταν ο κύριος σεισμός ο πρωινός, γιατί είχαμε μία πλούσια μετασεισμική δραστηριότητα με πάνω από 50 σεισμούς μικρότερου βέβαια μεγέθους, αλλά ήταν μεγάλο το πλήθος των σεισμών. Το πώς θα εξελιχθεί δραστηριότητα είναι εκείνη που θα μας υποδείξει το αν θα είναι ο κύριος σεισμός ή όχι, εάν θα πάμε σε μεγαλύτερο ή μικρότερο σεισμό».

Πηγή: ΕΡΤ

Διαβάστε ακόμα: Νέος σεισμός 5 ρίχτερ στην Εύβοια – Αισθητός και στην Αθήνα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος