Σεισμός στη Φλώρινα: Αγωνία και ανασφάλεια για τους κατοίκους

Η αγωνία και η ανασφάλεια ύστερα από χτύπημα του Εγκέλαδου, είναι πιο ισχυρή σε περιοχές που δεν είναι παραδοσιακά σεισμογενείς. Αυτά βιώνουν οι κάτοικοι της Φλώρινας, καθώς ο σπάνιος χορός των μετασεισμών συνεχίζεται, μετά την ισχυρή δόνηση των 5,3 Ρίχτερ που ταρακούνησε το νομό πριν από τα μεσάνυχτα. Τα συνεργεία κάνουν αυτοψίες στα σπίτια που εμφάνισαν ρωγμές, ενώ τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά και αυριο.

Ο σεισμός είχε μέγεθος 5,3 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ. Έγινε στις 23:43 πρώτα λεπτά. Το επίκεντρο ήταν 2 χιλιόμετρα δυτικά της Φλώρινας και το εστιακό του βάθος ξεπερνούσε τα δέκα χιλιόμετρα.

Καθησυχαστικός είναι ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας. Μιλώντας στην ΕΡΤ τόνισε ότι «η δόνηση δεν προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία, καθώς έγινε σε μεγάλο βάθος -50 με 60 χλμ μέσα σε θαλάσσιο χώρο και σε αυτού του τύπου τους σεισμούς συνήθως δεν υπάρχει ακολουθία και δεν επηρεάζουν άλλα ρήγματα».

Από τον ισχυρό σεισμό και τους δεκάδες μετασεισμούς που ακολούθησαν σημειώθηκαν ρωγμές και έπεσαν σοβάδες και κεραμίδια κυρίως από παλιά σπίτια. Τζαμαρίες καταστημάτων έσπασαν στην πόλη της Φλώρινας.

Ο καθηγητής Γεωφυσικής, πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, τόνισε ότι η περιοχή είναι χαμηλής σεισμικότητας και έχει πάρα πολλά ρήγματα που είναι παντελώς άγνωστα, όπως και το συγκεκριμένο που έδωσε τον χθεσινό σεισμό και το οποίο δεν είναι χαρτογραφημένο.

Ο ισχυρός σεισμός έγινε αισθητός σε πολλές περιοχές της βόρειας και κεντρικής Ελλάδας, ακόμη και στη Βόρεια Μακεδονία. Οι αρχές στην περιοχή της Φλώρινας βρίσκονται σε ετοιμότητα.

Οι κάτοικοι εκτός από τους μετασεισμούς έχουν να αντιμετωπίσουν όμως και τα έντονα καιρικά φαινόμενα, που έφερε στην περιοχή η κακοκαιρία «Διομήδης».

Ρεπορτάζ: Νίκος Κουντούρης, Θωμαΐς Αδάμου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος