Σεισμός 4,9 Ρίχτερ με επίκεντρο την Εύβοια – Έκτακτη σύγκληση της επιτροπής Σεισμικού Κινδύνου

Array

Νέος σεισμός αναστάτωσε σήμερα τόσο την Εύβοια, όσο και τους κατοίκους της Αττικής. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ο σεισμός σημειώθηκε στις 14:24 ώρα Ελλάδος και ήταν μεγάθους 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Ο σεισμός έγινε σε απόσταση 65 χιλιομέτρων βόρεια των Αθηνών, ενώ είχε εστιακό βάθος 5 χιλιομέτρων.

Λίγα λεπτά αργότερα ακολούθησαν δύο μετασεισμοί μεγέθους 2,8 και 2,3 Ρίχτερ, ενώ σημειώθηκε πιο έντονος μετασεισμός της τάξεως των 3,5 Ρίχτερ που έγινε επίσης αισθητός στην Αττική.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις τοπικές Αρχές, από τον σημερινό σεισμό δεν προκλήθηκαν ζημιές παρά μόνο φθορές σε τζάμια σπιτιών. Το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος δεν έχει λάβει καμία κλήση για απεγκλωβισμό ατόμων. Επιπλέον, άμεσα κινητοποιήθηκαν οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας με διασπορά στην ευρύτερη περιοχή, ενώ περιπολίες γίνονται από πυροσβεστικές και αστυνομικές δυνάμεις. Ανάλογα, επίσης, έχουν κινητοποιηθεί και οι δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος.

Ακόμη, σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκονται όλες οι Ειδικές Μονάδες Αντιμετώπισης Καταστροφών (Ε.Μ.Α.Κ.) με εντολή του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος αντιστράτηγου Αλέξιου Ράπανου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν πρόκειται για την ίδια εστία που έδωσε την έντονη σεισμική δραστηριότητα την προηγούμενη περίοδο αλλά πρόκειται για ένα παλαιότερο ρήγμα που το 2003 είχε δώσει σεισμό 5,3 Ρίχτερ.

Είναι μια περιοχή γνωστή και εκεί υπάρχει το γνωστό ρήγμα των Ψαχνών. Θεωρητικά το ρήγμα αυτό έχει μια δυνατότητα να δώσει σεισμό ακόμη και 6 Ρίχτερ αλλά μέχρι στιγμής δεν το έχει κάνει. Αντίθετα μέχρι τώρα το ρήγμα αυτό έχει κινηθεί διαφορετικά όπως για παράδειγμα το 2008 όπου σημειώνονταν μικροσεισμοί για περίπου για ένα χρόνο” δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος.

Σεισμός 4,9 Ρίχτερ με επίκεντρο την Εύβοια – Έκτακτη σύγκληση της επιτροπής Σεισμικού Κινδύνου

Έκτακτη σύγκληση της επιτροπής Σεισμικού Κινδύνου έπειτα από τον μεγάλο σεισμό 4,9 Ρίχτερ

Τη σύγκληση της επιτροπής Σεισμικού Κινδύνου ανακοίνωσε ο Ευθύμης Λέκκας, μετά τον μεγάλο σεισμό 4,9 Ρίχτερ στα Ψαχνά Ευβοίας και αφού ενημέρωσε τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη. Η επιτροπή θα εξετάσει τη σεισμική δραστηριότητα στη περιοχή Ψαχνών -Χαλκίδος.

Ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ Καθ. Ευθύμης Λέκκας, αφού επικοινώνησε με τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης, κύριο Χ. Στυλιανίδη συνεκάλεσε την Μόνιμη Ειδική Επιστημονική Επιτροπή Εκτίμησης του Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης, προκειμένου να εξετάσει τη Σεισμική Δραστηριότητα στη περιοχή Ψαχνών -Χαλκίδος και να δρομολογήσει τις επόμενες Δράσεις προστασίας για σεισμούς πολλών Ρίχτερ.

Οι 5 λόγοι για την σύγκληση της επιτροπή εκτίμησης σεισμικού κινδύνου

Ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Παπαδόπουλος τόνισε ότι υπάρχουν πέντε λόγοι για τους οποίους έπρεπε να συγκληθεί η επιτροπή:
   1. ο ευρύτερος χώρος της Εύβοιας έχει διεγερθεί το τελευταίο διάστημα και εκτός από τους σεισμούς στην νότια Εύβοια τώρα έχουμε και σεισμούς στην κεντρική Εύβοια περιοχή που βρίσκεται κοντά στην Αττική
   2. το επίκεντρο του σημερινού σεισμού βρίσκεται πολύ κοντά στο αστικό κέντρο της πόλης Χαλκίδας
   3. και πριν από λίγο καιρό είχε γίνει συζήτηση στην επιτροπή για την πόλη της Χαλκίδας σε σχέση με άλλους σεισμούς
   4. το ρήγμα των Ψαχνών είχε διεγερθει και πάλι το 2003 και είχε δώσει σεισμική δόνηση 5,05 Ρίχτερ
   5. ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Αθήνα και για το λόγο αυτό θα πρέπει να συνεδριάσει επιτροπή να κάνει μία εκτίμηση αν ήταν ο κύριος σεισμός και να εκδώσει τα συμπεράσματα της.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος