Η κάμερα της ΕΡΤ στο σχολείο και στο ΚΥΤ όπου μεταφέρθηκαν οι διασωθέντες πρόσφυγες της διπλής τραγωδίας (video)

Array

Αντιμέτωποι με τον χρόνο και τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες είναι οι διασώστες σε Κύθηρα και Λέσβο όπου έχουν σταματήσει προσωρινά οι έρευνες στη θάλασσα για τους αγνοούμενους ναυαγούς λόγω των θυελλωδών ανέμων που φτάνουν τα 9 μποφόρ.

Δύο ημέρες μετά τα δύο ναυάγια με τους 23 νεκρούς συνολικά και δεκατέσσερις -τουλάχιστον αγνοούμενους, το ενδιαφέρον εστιάζεται στους πρωταγωνιστές αυτού του δράματος που έχουν μεταφερθεί το ΚΥΤ του Μαυροβουνίου, στη Λέσβο.

«Δεκαπέντε γυναίκες και δεκατρείς άνδρες οι οποίοι βρέθηκαν τρία χιλιόμετρα βόρεια της περιοχής που έγινε το ναυάγιο» μετέδωσε η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στη Μυτιλήνη.

Όπως είπαν 16 μόνο άτομα από τους 53 είχαν σωσίβια ή σαμπρέλες. Τα υπόλοιπα άτομα έπεσαν στη θάλασσα μόνο με τα ρούχα της γι’ αυτό και είχαμε και αυτό τον τραγικό απολογισμό.

Ακόμη ο αριθμός των επιβαινώντων στη Λέμβο δεν μπορεί να εξακριβωθεί με τις μαρτυρίες των επιζώντων να διαφέρουν.

O αναπληρωτής διοικητής του ΚΥΤ, Δημήτρης Βαφέας μίλησε στην ΕΡΤ για τους ναυαγούς από τη Σομαλία.

«Δεν είναι μόνο ταλαιπωρημένοι αλλά και σοκαρισμένοι ψυχολογικά. Σωματικά είναι σε καλή υγεία. Εμείς ως υπηρεσία Ασύλου συνδράμαμε άμεσα με το ιατρικό και ψυχοκοινωνικό κλιμάκιο» είπε ο κ. Βαφέας. Όπως εξήγησε οι μετανάστες έχουν μπει σε καθεστώς πενθήμερης καταντίνας λόγω Covid. «Τα θύματα των ναυαγίων μπορούν να πάρουν την ιδιότητα του πρόσφυγα», διευκρίνισε ο αναπληρωτής διοικητής της προσφυγικής δομής στο Καρά Τεπέ.

Αγνοούνται δέκα μετανάστες στα Κύθηρα

Στο άλλο μέτωπο της «προσφυγικής τραγωδίας» τα Κύθηρα ο Αλέξανδρος Καλαφάτης βρέθηκε στο χωριό Αλοιζιάνικα όπου έχουν βρει καταφύγιο οι ογδόντα διασωθέντες.

Oι περισσότεροι είχαν κάποιο φίλο ή συγγενή μεταξύ των δέκα αγνοουμένων από το ναυάγιο στο ιστιοφόρο, με την αγωνία για την τύχη τους να μεγαλώνει.

Στο μεταξυ διεξάγεται έρευνα από το λιμενικό για να διαπιστώσει εάν μεταξύ των διασωθέντων είναι και ο διακινητής τους που τους παράτησε εν πλω με αποτέλεσμα να πέσουν με το ιστιοφόρο στα βράχια.

Συνολικά 80 άτομα έχουν διασωθεί από την προσφυγική τραγωδία που είναι ακόμη σε εξέλιξη, μια και πρέπει να κοπάσουν οι δυνατοί άνεμοι για να συνεχιστούν οι έρευνες εντοπισμού και των υπολοίπων αγνοουμένων.

Ρεπορτάζ: Δήμητρα Λαχουρή, Αλέξανδρος Καλαφάτης | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος