Σε κλοιό καύσωνα η χώρα – Η κούρσα του υδράργυρου τις επόμενες μέρες – Πού θα χτυπήσει “κόκκινο”

Σε κλοιό παρατεταμένου καύσωνα εισέρχεται η χώρα με το θερμόμετρο να σκαρφαλώνει από σήμερα σε δυσάρεστα και αποπνικτικά ύψη. Ήδη από χθες ο υδράργυρος έδειξε τις προθέσεις του ξεπερνώντας τους 40 βαθμούς κατά τόπους στην Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο και σήμερα αναμένεται να πιάσει τους 41 βαθμούς τοπικά, βάζοντας “στόχο” το Σαββατοκύριακο τους 44 ακόμα και 45 βαθμούς Κελσίου, κυρίως την Κυριακή, σε ηπειρωτικές περιοχές που φημίζονται για “πρωτιές” στη ζέστη.

Οι μετεωρολόγοι επισημαίνουν ότι το θερμό αυτό κύμα θα χαρακτηριστεί από μεγάλη διάρκεια που δεν αποκλείεται να ξεπεράσει και τις 10 ημέρες, με τη θερμοκρασία να ξαναβρίσκει τα φυσιολογικά της επίπεδα από τις 10 Αυγούστου και μετά.

Οι νύχτες από την Παρασκευή 30/7 αναμένονται δύσκολες, καθώς η ζέστη θα διατηρείται σε πολύ υψηλά επίπεδα, ενισχύοντας το αίσθημα δυσφορίας.

Ανοίγει κλιματιζόμενες αίθουσες ο δήμος Αθηναίων ενόψει του καύσωνα

Ανάσα προβλέπεται μόνο για τα νησιά Κεντρικού και Ν. Αιγαίου που θα δροσίζονται από το μελτέμι τουλάχιστον μέχρι και την Κυριακή.

Παράλληλα η Πολιτική Προστασία εφιστά την προσοχή διότι οι υψηλές θερμοκρασίες ανεβάζουν και τον κίνδυνο πυρκαγιάς.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε πέντε περιφέρειες

Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, θα πρέπει να τηρήσουμε τις ακόλουθες οδηγίες για την αντιμετώπιση του καύσωνα:

  • Παραμένουμε σε σκιερά και δροσερά μέρη μακριά από χώρους όπου επικρατεί συνωστισμός.
  • Αποφεύγουμε τη βαριά σωματική εργασία ιδιαίτερα σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.
  • Δεν βγαίνουμε για σωματική άσκηση (π.χ. βάδισμα ή τρέξιμο) για πολύ ώρα κάτω από τον ήλιο.
  • Προτιμάμε τα ελαφρά, άνετα και ανοιχτόχρωμα ρούχα από φυσικό υλικό για να διευκολύνεται ο αερισμός του σώματος και η εξάτμιση του ιδρώτα.
  • Επιλέγουμε ένα καπέλο που εξασφαλίζει καλό αερισμό του κεφαλιού. Φοράμε, επίσης, μαύρα ή σκουρόχρωμα γυαλιά με ειδική επίστρωση που προστατεύουν από την αντανάκλαση του ήλιου.
  • Φροντίζουμε ώστε η διατροφή σας να αποτελείται από ελαφρά και μικρά γεύματα, με έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά.
    Περιορίζουμε τα λιπαρά.
  • Καταναλώνουμε άφθονα υγρά (νερό και χυμούς φρούτων), ενώ αν ιδρώνουμε πολύ, προσθέτουμε αλάτι στο φαγητό μας.
  • Κάνουμε χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας κι αν δεν μπορούμε και χρειαστεί, τοποθετούμε υγρά καλύμματα στο κεφάλι και στο λαιμό.
  • Όσοι πάσχουν από χρόνια νοσήματα (αναπνευστικά, καρδιαγγειακά, κλπ. να συμβουλευθούν τον ιατρό τους για την εφαρμογή ειδικών οδηγιών και για όσους λαμβάνουν φάρμακα, αν πρέπει να τα συνεχίσουν και σε ποια δοσολογία, καθώς ορισμένα φάρμακα αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος.
  • Αποφύγετε τα πολύωρα ταξίδια με τα μέσα συγκοινωνίας όταν η ζέστη είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα.
  • Αν έχουμε νεογνά βρέφη τα ντύνουμε όσο γίνεται πιο ελαφρά. Φροντίζουμε ώστε τα χέρια και τα πόδια τους να είναι ελεύθερα και να μην τυλίγονται σε πάνες. Φροντίζουμε να μην μένουν στον ήλιο και να φορούν πάντα καπέλο. Εκτός από γάλα συνιστάται η χορήγηση και άλλων υγρών όπως χαμομήλι, νερό κλπ. Ειδικά για τα βρέφη και τα μεγαλύτερα παιδιά, μεριμνούμε ώστε να τρώνε περισσότερα χορταρικά και φρούτα και λιγότερα λίπη.
  • Aν έχουμε ηλικιωμένους στο σπίτι τους μετακινούμε σε δροσερότερους χώρους κατά το δυνατόν, διότι το πολύ ζεστό και υγρό περιβάλλον αποβαίνει επικίνδυνο. Ανοίγουμε το χώρο διαμονής τη νύχτα για να δροσίζει και κρατάτε τον ερμητικά κλειστό τις ζεστές ώρες της ημέρας.

Πρόγνωση – Οι περιοχές που αναμένεται να χτυπήσει παρατεταμένα ο καύσωνας

Σήμερα Τετάρτη ο καιρός θα είναι αίθριος, με πρόσκαιρες νεφώσεις στα βόρεια ηπειρωτικά το μεσημέρι και το απόγευμα και πιθανώς τοπικές μπόρες στα ορεινά της Ηπείρου και της Μακεδονίας. Οι άνεμοι θα είναι βορείων διευθύνσεων, στο Ιόνιο 3 με 5 μποφόρ, στο Αιγαίο 5 με 6 και κατά τη διάρκεια της ημέρας τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία στα ηπειρωτικά θα φτάσει τους 38 με 40 και τοπικά στη δυτική Στερεά, τη Θεσσαλία και την Πελοπόννησο τους 41 βαθμούς. Στη νησιωτική χώρα θα φτάσει τους 36 με 38, στις Κυκλάδες και τη βόρεια Κρήτη τους 32 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική ο καιρός θα είναι αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα ανατολικά έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 26 έως 38 βαθμούς Κελσίου, στα ανατολικά η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Στη Θεσσαλονίκη ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3 και το απόγευμα νότιοι έως 4 μποφόρ, η θερμοκρασία από 23 έως 37 βαθμούς Κελσίου.

Την Πέμπτη ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες νεφώσεις στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά το μεσημέρι και το απόγευμα. Οι άνεμοι βορείων διευθύνσεων, στο Ιόνιο έως 4 με 5 μποφόρ, στο Αιγαίο έως 6 τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο και τοπικά στα ηπειρωτικά θα φτάσει τους 42 βαθμούς Κελσίου.

ΕΜΥ: Η πορεία του υδράργυρου μέχρι την Παρασκευή

Η πορεία των θερμοκρασιών για τις πρώτες ημέρες του έντονου κύματος ζέστης

Την Τετάρτη (28-7-2021) υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν σε όλη σχεδόν τη χώρα. Οι υψηλότερες τιμές θα σημειωθούν:
α. Ηπειρωτική Ελλάδα: Στη δυτική Στερεά και τη Θεσσαλία (έως 40 με 41 βαθμούς Κελσίου) και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου (έως 39 με 40 βαθμούς Κελσίου) β. Νησιωτική Ελλάδα: Στα νησιά του Ιονίου, του ανατολικού Αιγαίου
και τα Δωδεκάνησα (έως 37 βαθμούς Κελσίου).

Την Πέμπτη (29-7-2021) υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν σε όλη τη χώρα. Οι υψηλότερες τιμές προβλέπεται να σημειωθούν:
α. Ηπειρωτική Ελλάδα: Στη δυτική Στερεά και τη Θεσσαλία (έως 41 με 42 βαθμούς Κελσίου) και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου (έως 40 με 41 βαθμούς Κελσίου) β. Νησιωτική Ελλάδα: Στα νησιά του Ιονίου (έως 38 με 40 βαθμούς
Κελσίου) και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα (έως 37 με 38 βαθμούς Κελσίου).

Στην παρακάτω εικόνα που δίνει η ΕΜΥ μπορείτε να παρατηρήσετε ότι την Παρασκευή σε μεγάλο μέρος της χώρας προβλέπονται θερμοκρασίες πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου και οι περιοχές περικλείονται με μώβ χρώμα

Σε κλοιό καύσωνα η χώρα – Η κούρσα του υδράργυρου τις επόμενες μέρες – Πού θα χτυπήσει “κόκκινο”

Οι μέγιστες και ελάχιστες θερμοκρασίες μέχρι τη Δευτέρα

Ποιες είναι οι ατμοσφαιρικές διεργασίες που θα οδηγήσουν σε ακραίες συνθήκες;

Σύμφωνα με το meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η πρώτη διεργασία, όπως συνηθίζεται στους καύσωνες, είναι η μεταφορά πολύ θερμών αερίων μαζών από την Αφρική προς τη χώρα μας. Στο βίντεο παρουσιάζονται προγνωστικοί χάρτες με την κίνηση των θερμών αερίων μαζών κατά το διάστημα 25 Ιουλίου – 4 Αυγούστου σε ύψος περί τα 1500 μέτρα. Το ύψος των 1500 μέτρων χρησιμοποιείται στη μετεωρολογία για την παρακολούθηση της κίνησης θερμών και ψυχρών αερίων μαζών.

Η δεύτερη διεργασία, η οποία θα λειτουργήσει προσθετικά στη θερμή μεταφορά, είναι οι καθοδικές κινήσεις αερίων μαζών από τα ανώτερα προς τα κατώτερα τμήματα της ατμόσφαιρας λόγω της παρουσίας υψηλών πιέσεων. Οι κατερχόμενες αέριες μάζες εξαναγκάζονται σε θέρμανση λόγω συμπίεσης. Καθώς ο καύσωνας θα έχει μεγάλη διάρκεια, αυτή η διεργασία θα οδηγεί σε περαιτέρω άνοδο των μεγίστων αλλά και των ελαχίστων θερμοκρασιών. Στο χάρτη περικλείεται με μαύρη γραμμή η περιοχή όπου η διεργασία αυτή θα έχει μεγαλύτερη επίδραση.

Σε κλοιό καύσωνα η χώρα – Η κούρσα του υδράργυρου τις επόμενες μέρες – Πού θα χτυπήσει “κόκκινο”

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος