Σε έξαρση η παραβατικότητα των ανηλίκων – Τι λένε οι ειδικοί για το ανησυχητικό φαινόμενο (video)

Για τα αυξημένα περιστατικά παραβατικότητας ανηλίκων μίλησαν στην ΕΡΤ η Σταυρούλα Σεφ, παιδοψυχολόγος και ο Βασίλης Ντούμας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ειδικών Φρουρών Ελλάδος επισημαίνοντας το σημαντικό ρόλο της οικογένειας αλλά και τους κινδύνους που δημιουργούνται λόγω της μεγάλης ενασχόλησης των παιδιών με την  τεχνολογία.

«Όλοι οι φορείς συμφωνούν ότι πρόκειται για ένα φαινόμενο κοινωνικής παθογένειας. H παραβατικότητα των ανηλίκων είναι ένα φαινόμενο που παγκόσμια έχει χαρακτηρισθεί από επιστήμονες ως φαινόμενο του 21ου αιώνα» δήλωσε στην εκπομπή «Συνδέσεις» ο κ. Ντούμας.

«Το φαινόμενο παρατηρείται σε κοινωνίες που όταν φτάνει η αστυνομία είναι πολύ αργά» επισήμανε ο εκπρόσωπος των Ειδικών Φρουρών.

Πρόσθεσε δε ότι «το κέρδος σε μια κοινωνία είναι φτιάξουμε προληπτικά μέτρα ώστε να μη φτάσουμε στο κατασταλτικό, που παρεμβαίνει το κράτος αναμορφωτικά, θεραπευτικά και σωφρονιστικά.  Να ληφθούν κάποια μέτρα ώστε να μειώσουμε το φαινόμενο, σε τέτοιες διαστάσεις, ώστε να μην αποτελεί κοινωνικό φαινόμενο».

Καθημερινό φαινόμενο οι κλοπές κινητών από 10χρονους

Σημαντικό ρόλο στην έκρηξη της παραβατικότητας των ανηλίκων παίζουν οι νέες διαστάσεις της τεχνολογίας καθώς η πολυπολιτισμικότα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ο ρατσισμός οδηγεί σε bullying. «Είναι ένα νέο φαινόμενο τα σχολεία με πολλές εθνότητες και θρησκείες που δημιουργούν τα φαινόμενα του εκφοβισμού», πρόσθεσε.

«Δυστυχώς ένας θάνατος σηκώνει το χαλί που κρύβουμε από κάτω γεγονότα. Έχουμε παραβατικές συμπεριφορές σε ηλικίες των δέκα ετών», τόνισε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Από την πλευρά της η παιδοψυχολόγος Σταυρούλα Σεφ αναφέρθηκε στο περιστατικό με την αυτοκτονία του 14χρονου και τις καταγγελίες για συστηματικό εκφοβισμό από συμμαθητές του.

«Ο κορονοϊός έφερε στην επιφάνεια όλη τη δυσλειτουργία των συστημάτων: της οικογένειας, των κοινωνικών συστημάτων, του σχολείου» επισήμανε η παιδοψυχολόγος.

Σύμφωνα με την κ. Σεφ υπάρχει πλέον μεγάλη παθογένεια πολλών ειδών όπως αγχώδης διαταραχή, διατροφικές διαταραχές.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος