Σε επιφυλακή για την «Όμικρον» – Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων μέτρων (video)

Σε αυξημένη ετοιμότητα παραμένουν Αρχές και επιδημιολόγοι για την αντιμετώπιση της διασποράς της παραλλαγής Όμικρον. Σύσκεψη για την covid έγινε, (είναι αυτή που γίνεται τρεις φορές την εβδομάδα) την Κυριακή 19/12 αντί της Δευτέρας, επειδή αύριο ο πρωθυπουργός θα λείπει στη Βουλγαρία. Δεν αποφασίστηκαν μέτρα. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Σωτήρης Τσιόδρας και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στόχος της κυβέρνησης είναι να κερδηθεί χρόνος μέσω της επίσπευσης της εμβολιαστικής κάλυψης με έμφαση στην αναμνηστική δόση και το αυξημένο testing στους ανεμβολίαστους και τις πύλες εισόδου, ενώ ήδη σήμερα Κυριακή (19/12) ξεκίνησε η εφαρμογή των μέτρων για την είσοδο των ταξιδιωτών στην Ελλάδα ανεξαρτήτως εμβολιασμό με στόχο την στεγανοποίηση της χώρας.

Η Επιτροπή των Ειδικών συνεδριάζει αυτή την εβδομάδα υπό το βάρος των εξελίξεων στην Ευρώπη και τη σκιά της παραλλαγής Όμικρον. Η συνεδρίαση είναι προγραμματισμένη για την Τετάρτη αλλά ενδεχομένως να γίνει και νωρίτερα. Υπάρχουν κάποιες φωνές για πιο δραστικά μέτρα ενόψει των εορτών.

Τα σενάρια για τα νέα μέτρα από την Επιτροπή Ειδικών:
-Τηλεργασία
-Τηλεκπαίδευση (δηλαδή ενδεχομένως να μην ανοίξουν τα σχολεία ή τα πανεπιστήμια μετά τις γιορτές)
-Μάσκες παντού
-Περιορισμοί στη νυχτερινή μαζική διασκέδαση

Το 5ο κύμα της πανδημίας θεωρείται βέβαιο από τους ειδικούς, με αυξημένο αριθμό νέων μολύνσεων. Το θέμα είναι πότε θα έρθει στη χώρα μας, σε δύο ή σε τέσσερις εβδομάδες.

Κάθε εβδομάδα που περνά και το επιδημιολογικό φορτίο δεν αυξάνεται είναι κέρδος γιατί αυξάνεται ο αριθμός των εμβολιασμένων με αναμνηστική δόση, που θεωρείται «κλειδί» για την αντιμετώπιση της Όμικρον.

Πρώτη ημέρα εφαρμογής του νέου ταξιδιωτικού μέτρου στις πύλες εισόδου ήταν η Κυριακή 19/12. Όσοι ήρθαν από το εξωτερικό, είχαν μαζί με τα ταξιδιωτικά έγγραφα και αρνητικό pcr ή rapid test ανά χείρας.

Εκτός από τα τεστ που είχαν από χώρες του εξωτερικού, αρκετοί υποβλήθηκαν στο αεροδρόμιο δειγματοληπτικά σε νέο τεστ.

Ανάμεσα στους ταξιδιώτες από το εξωτερικό και πολλοί Έλληνες που ήρθαν να περάσουν τις διακοπές των Χριστουγέννων με την οικογένειά τους, γνωρίζοντας τις νέες οδηγίες που τέθηκαν σε ισχύ από σήμερα.

Σε μία άλλη πύλη εισόδου, το Τελωνείο Κήπων στον Έβρο ακολουθήθηκε ακριβώς η ίδια διαδικασία. Είναι χαρακτηριστικό ότι την προηγούμενη Κυριακή τα αυτοκίνητα που πέρασαν από το Τελωνείο Κήπων ήταν περισσότερα από 500 αλλά σήμερα ήταν ελάχιστα.

Σταθεροποιημένο με πτωτικές τάσεις το επιδημιολογικό φορτίο του 24ωρου. Το ενδεχόμενο νέων μέτρων είναι πάντα στο τραπέζι τόνισε ο υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης μιλώντας στο Μega: «Έχουμε αποκλείσει το γενικό lockdown, αλλά θα πάρουμε όποια μέτρα χρειαστούν».

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Κυριακή 223.636 τεστ, 2831 κρούσματα, 662 διασωληνωμένους, 91 θανάτους.

Οκτώ μοναχές από το Μοναστήρι Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πανοράματος νοσηλεύονται με covid στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, οι δύο σε σοβαρή κατάσταση, μία διασωληνωμένη.

Η ανησυχία των ειδικών εντείνεται ενόψει των γιορτών, ενώ θεωρείται βέβαιο ένα ακόμη επιδημικό κύμα με αυξημένο αριθμό μολύνσεων τις επόμενες εβδομάδες.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο Ευάγγελος Μανωλόπουλος, καθηγητής φαρμακολογίας, δήλωσε: «Υπάρχει ανησυχία λόγω της Ο γιατί υπήρχαν ενδείξεις ότι μπορεί να οδηγήσει σε ηπιότερη νόσο ωστόσο δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται».

Θλίψη έχει σκορπίσει στη Ναύπακτο ο χαμός 42χρονης, η οποία έφυγε την Κυριακή 19/12 νικημένη από τον κορονοϊό. Η γυναίκα έδινε μάχη στο νοσοκομείο για περίπου τρεις εβδομάδες, αλλά τελικά δεν τα κατάφερε. Σύμφωνα με πληροφορίες ήταν ανεμβολίαστη, ενώ πριν από περίπου δέκα ημέρες είχε χάσει και τον πατέρα της από τον κορονοϊό.
Αγωνία για μία 17χρονη στη Λάρισα, που ήταν ανεμβολίαστη και διασωληνώθηκε.

Ρεπορτάζ: Σμαράγδα Αγορογιάννη, Ρεγγίνα Σαββούρδου, Όλγα Δαδίνη, Μίνα Μαυρογιάννη

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος