Σε εγρήγορση λόγω της αύξησης των κρουσμάτων – Ξεκινούν οι κατ’ οίκον εμβολιασμοί

Με το δίπτυχο των αναγκαίων νομοθετικών ρυθμίσεων για τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπιστεί η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών, τους κατ’ οίκον εμβολιασμούς και τα περιοριστικά μέτρα τοπικά, όπου παρατηρείται αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου, η Πολιτεία – σε συνέργεια με τους επιστήμονες- σχεδιάζει το πλάνο ανάσχεσης της πανδημίας. Στο «μικροσκόπιο» βρίσκονται οι δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί της χώρας, όπως η Πάρος, η Σαντορίνη, η Ίος, το Ηράκλειο και το Ρέθυμνο.

Θέμα ωρών είναι η κατάθεση της νομοθετικής ρύθμισης για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Αυστηροποίηση των μέτρων και του επιπέδου συναγερμού σε τουριστικές περιοχές και πέραν της Μυκόνου επεξεργάζεται η κυβέρνηση, με φόντο την εκτόξευση των κρουσμάτων, για να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι δεν πρόκειται για lockdown, αλλά για περιορισμούς σε κάποιους όρους διασκέδασης. Πρόκειται για ένα μήνυμα τόσο εντός, όσο και εκτός Ελλάδας ότι οπότε χρειαστεί λαμβάνονται μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας, σημειώνουν και προσθέτουν ότι στη Μύκονο, σύμφωνα με την ενημέρωση από τους επίσημους φορείς, δεν υπάρχει καμία μείωση στις κρατήσεις.

Μετά τη Μύκονο και τα μέτρα που ελήφθησαν για τον περιορισμό της διασποράς του πανδημικου ιού, στο μικροσκόπιο κυβέρνησης και ειδικών βρίσκονται ακόμα πέντε δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί. Σαντορίνη, Πάρος, Ίος, Ηράκλειο και Ρέθυμνο παραμένουν στον πορτοκαλί συναγερμό, λόγω των αυξημένων κρουσμάτων, ενώ ανάμεσα στα μέτρα που εξετάζονται εάν κάποια περιοχή περάσει στο κόκκινο είναι:

-Λειτουργία της εστίασης μόνο σε εξωτερικούς, αποκλειστικά για καθήμενους και χωρίς μουσική.
-Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως live πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κλπ.
-Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.
-Απαγόρευση κυκλοφορίας από τς 12 τα μεσάνυχτα μέχρι τις 6 το πρωί.
-Μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού, όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.

Παράλληλα, στο προσκήνιο έρχονται σενάρια που κάνουν λόγο για:
-Υποχρεωτικό έξτρα διαγνωστικό τεστ (εκτός από τα ήδη προβλεπόμενα) για τους μη εμβολιασμένους εργαζόμενους στον τουρισμό.
-Δυνατότητα στον εργοδότη να αποσύρει ανεμβολίαστους εργαζόμενους από θέσεις εργασίας με στενή επαφή με το κοινό στα ξενοδοχεία (ρεσεψιόν, πρωινό κτλ) και μεταφορά τους σε άλλα πόστα.

Στο μέτωπο της υποχρεωτικότητας, θέμα ωρών είναι η κατάθεση στη Βουλή της νομοθετικής ρύθμισης για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, που σχετίζεται με τους εργαζόμενους στις μονάδες φροντίδας των ηλικιωμένων και το υγειονομικό προσωπικό.

Οι κυρώσεις αναμένεται ότι θα είναι αυστηρές για όσους από τις παραπάνω κατηγορίες δεν εμβολιαστούν. Οι εργαζόμενοι θα μπαίνουν σε αναστολή εργασίας. Δηλαδή, δε θα πληρώνονται και δε θα έχουν ασφαλιστικές εισφορές. Ωστόσο, δε θα υπάρχει πειθαρχική δίωξη εναντίον τους, καθώς, όπως έχει σημειώσει η κυβέρνηση, δεν συνδυάζεται η υποχρεωτική άδεια άνευ αποδοχών με την απόλυση.

Εν τω μεταξύ, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας πρόκειται να ξεκινήσουν οι κατ’ οίκον εμβολιασμοί για ανθρώπους κατάκοιτους, ενώ ως αύριο αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα ώστε οι θεράποντες ιατροί τους να δηλώσουν τα στοιχεία τους στο πρόγραμμα εμβολιασμού. Εναλλακτικά θα μπορούσαν οι συγγενείς των ατόμων αυτών.

Επιμέλεια: Νόρα Μολυβιάτη/Ρεπορτάζ: Σοφία Πατραμάνη, Δημήτρης Γκάτσιος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος