Σε δημόσια διαβούλευση το καταστατικό της ΝΔ

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε την Τρίτη 19 Απριλίου, το προσχέδιο του καταστατικού της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο και αναμένεται να εγκριθεί στο 10ο Τακτικό Εθνικό Συνέδριο, που πραγματοποιείται το τριήμερο 22 – 24 Απριλίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΝΔ ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να στείλει ένα ελπιδοφόρο πολιτικό μήνυμα ως απάντηση στην ασφυξία που νιώθουν οι Έλληνες πολίτες ενώ βασικό αντικείμενο του Συνεδρίου θα είναι οι οργανωτικές και καταστατικές αλλαγές με στόχο ένα πιο σύγχρονο, πιο ανοιχτό και πιο δημοκρατικό Κόμμα σε ευρωπαϊκά πρότυπα.

Σύμφωνα με τη ΝΔ “το γενικό πνεύμα του νέου καταστατικού είναι ότι η Νέα Δημοκρατία ανήκει στα μέλη της κάτι που σημαίνει ότι όλες οι εκλογικές διαδικασίες, η χρηματοδότηση με «λίγα από πολλούς», η αξιολόγηση των στελεχών, αλλά και η παραγωγή πολιτικής θα στηρίζονται στα μέλη.

Πρώτο βασικό στοιχείο του νέου καταστατικού είναι ο διαχωρισμός Κόμματος – Κράτους όπου εισάγονται ασυμβίβαστα για κομματικές και κυβερνητικές θέσεις με έμφαση σε αυτές που αφορούν στη διαχείριση δημόσιου χρήματος.

Μια ριζοσπαστική αλλαγή σύμφωνα με τη ΝΔ είναι η καταστατική απαγόρευση δανεισμού του κόμματος από τις τράπεζες και υποχρέωση τήρησης ισοσκελισμένων προϋπολογισμών ενώ μεγάλη έμφαση δίνεται στη συμμετοχή των μελών και των στελεχών στην παραγωγή πολιτικής.

Το Συνέδριο θα είναι ετήσιο, με 1.000 αιρετά και μέχρι 1.000 μέλη λόγω ιδιότητας, ενώ η Πολιτική Επιτροπή θα συνέρχεται ανά τρίμηνο και θα συγκροτείται από 100 αιρετά μέλη, από τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ενώ ex officio θα συμμετέχουν αυτοδιοικητικά στελέχη από την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) και την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

Σύμφωνα με τη ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης είναι ο πρώτος πρόεδρος που αυτοπεριορίζεται και μάλιστα με αναδρομική ισχύ, ενώ η θητεία του προέδρου παρατείνεται εφόσον στη λήξη της είναι πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με το προσχέδιο που δόθηκε σε διαβούλευση η θητεία του προέδρου που έχει παραταθεί πέραν της πενταετίας λόγω του ότι είναι πρωθυπουργός, λήγει αυτοδίκαια εφόσον ηττηθεί σε Εθνικές Εκλογές και προκηρύσσονται άμεσα οι εσωκομματικές διαδικασίες για την εκλογή νέου Αρχηγού.

Τέλος, σύμφωνα με τη ΝΔ, το προτεινόμενο καταστατικό είναι πολύ πιο λιτό, κατανοητό, λειτουργικό και μικρότερο σε έκταση καταστατικό ενώ είναι ενδεικτικό ότι το προσχέδιο του νέου καταστατικού είναι περίπου 5.500 λέξεις σε αντίθεση με το παλιό των 11.000 λέξεων.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος