Σε δεύτερο πλάνο τα σενάρια της ψήφου εμπιστοσύνης και των εκλογών

Στάση αναμονής τηρεί η κυβέρνηση προκειμένου να ολοκληρωθεί επιτυχώς η διαδικασία για την εκταμίευση αύριο της πρώτης δόσης του νέου προγράμματος που ανέρχεται στα 23 δισ. ευρώ.

Τα επόμενα βήματα σε πολιτικό επίπεδο θα αποφασιστούν την επόμενη εβδομάδα με κύριο μέλημα την ομαλή εφαρμογή του προγράμματος με στόχο πάντα την έναρξη της συζήτησης τον Οκτώβριο για τη διευθέτηση του χρέους. Ο πρωθυπουργός δέχεται διαφορετικές εισηγήσεις με ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, ακόμα και την επιλογή της κάλπης.

Tο Μέγαρο Μαξίμου κρατά σιγήν ιχθύος στα σενάρια της ψήφου εμπιστοσύνης και των εκλογών, αφού αυτό που προέχει-λένε κυβερνητικές πηγές- είναι να μην δημιουργηθούν προβλήματα στην εφαρμογή του προγράμματος και να μην μπει σε δεύτερη μοίρα η συζήτηση που άνοιξε για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Μητρόπουλος εξήγησε γιατί είναι αρνητικός στην ψήφο εμπιστοσύνης, τις εκλογές, το συνέδριο αλλά και την ενδεχόμενη πρόταση μομφής κατά της Προέδρου της Βουλής.

«Είμαι κατά της ψήφου εμπιστοσύνης και κατά των εκλογών γιατί δεν έχει νόημα να επαναληφθεί αυτό που επιδιώκει η κυβέρνηση αφού διαθέτει δάνειες δυνάμεις να ψηφίζονται αυτά που θέλει. Δεν έχει ανάγκη ούτε από συνέδριο, γιατί αυτό θα κληθεί να νομιμοποιήσει την αλλαγή στη γραμμή πλεύσης του ΣΥΡΙΖΑ», σημείωσε ο αντιπρόεδρος της Βολής.

Το σενάριο των εκλογών εισηγούνται στον Πρωθυπουργό και αρκετά στελέχη της συγκυβέρνησης τα οποία θεωρούν ότι πρέπει να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο αμέσως μετά τα πρωτοβρόχια.

Την ίδια ώρα, τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας περιμένουν τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης για να δουν πως θα αντιδράσουν. Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης είπε στη Real.gr ότι οι εκλογές εξπρές υποδηλώνουν αντιδημοκρατική νοοτροπία και δεν μπορούν να ξεγελάσουν το λαό ούτε και να σώσουν μια κυβέρνηση που εφαρμόζει μνημονιακές πολιτικές.

« Είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι θα παραμείνουμε, σε κάθε περίπτωση, συνεπείς σε αυτό το «ΟΧΙ» και δεν πρόκειται κάτω από οποιοδήποτε πρόσχημα ή προκάλυμμα να δώσουμε το «πράσινο φως» στον οποιονδήποτε να εφαρμόσει αυτό το τρίτο μνημόνιο και να διαιωνίσει τις καταστροφικές για τη χώρα και το λαό μνημονιακές πολιτικές της ανηλεούς λιτότητας και της ταπεινωτικής υποτέλειας.», τόνισε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Από την πλευρά του, ο Παναγιώτης Σκουρλέτης αναφερόμενος στα εκλογικά σενάρια άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο τα επόμενα εικοσιτετράωρα να υπάρξουν απαντήσεις στα όσα ακούγονται.

«Κάποια από αυτά είναι και σενάρια, θα έλεγα, φαντασίας. Ακούγονται πολλά, υπάρχουν πολλές σκέψεις. Νομίζω ότι μέσα στις επόμενες ώρες θα ξέρουμε όλοι περισσότερα. Αλλά δεν είμαι εγώ αρμόδιος να σας πω», τόνισε.

ΠΗΓΕΣ: ΕΡΤ – 1 ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος