Σ. Σέρμπος: Η αποτίμηση της συνάντησης Μητσοτάκη – Πούτιν (video)

Την προσπάθεια της Ελλάδας για επαναπροσέγγιση με τη Μόσχα κλήθηκε να σχολιάσει ο Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής Σωτήρης Σέρμπος, μιλώντας στην ΕΡΤ και στην εκπομπή “Στις Έξι” με αφορμή τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Βλάντιμιρ Πούτιν.

Είναι μια προσπάθεια διαχείρισης μιας πολύ λεπτής ισορροπίας επειδή το γεωπολιτικό περιβάλλον έχει ιδιαίτερα “εκτροχιαστεί” λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση στη Μαύρη Θάλασσα και την Ουκρανία, αλλά λαμβάνοντας υπόψη και το ρόλο και τη θέση της Ελλάδας στη Δύση, από κοινού όμως με μια προσπάθεια να κρατηθούν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας αλλά και μια προσπάθεια της Ελλάδας να βρει η Ρωσία μια θέση και έναν ρόλο στην ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική για την ασφάλεια υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις” είπε ο κ. Σέρμπος.

Σε αυτό το πλέγμα είναι κυρίως τα ζητήματα χαμηλής πολιτικής όπως τα ενεργειακά που για εμάς έχουν ένα επιπλέον ενδιαφέρον, λόγω της αύξησης των τιμών το τελευταίο διάστημα, συν του ότι η Μόσχα διατηρεί μια σχέση, που ειδικά μεταξύ των δύο ηγετών Πούτιν και Ερντογάν έχει σφυρηλατηθεί” συμπλήρωσε ο καθηγητής.

Σημείωσε δε ότι έχει ενδιαφέρον πώς η Τουρκία προσπαθεί να πλασαριστεί και να ισορροπήσει πουλώντας την αξία της στο γεωπολιτικό χρηματιστήριο των Αμερικανών στη Μαύρη Θάλασσα.

Και οι δύο ηγέτες βολεύονται καθώς παρουσιάζουν αμοιβαία οφέλη μεταξύ άλλων και στις σχέσεις τους με τη Δύση” πρόσθεσε ο κ. Σέρμπος και εκτίμησε ότι συνεχίζεται ένα παιχνίδι όπου η Τουρκία προσπαθεί να κερδίσει και από τους δύο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος