Ενέργεια, Μεσόγειος και σχέσεις Ρωσίας-Δύσης στη συνάντηση Μητσοτάκη-Πούτιν — Πώς αποτιμά η κυβέρνηση το κρίσιμο τετ α τετ

Με φόντο τις τεταμένες σχέσεις της Μόσχας με την Δύση, Κυριάκος Μητσοτάκης και Βλαντιμίρ Πούτιν συναντήθηκαν στο Σότσι της Ρωσίας, επιβεβαιώνοντας την ενδυνάμωση των ελληνορωσικών σχέσεων.

Ο πρωθυπουργός διαμήνυσε προς την Τουρκία πως βάση για την επίλυση των διαφορών είναι μόνο το διεθνές Δίκαιο.

«Δυστυχώς η Τουρκία προβαίνει όχι μόνο σε εμπρηστική ρητορική διαστρεβλώνοντας την ιστορία και τη γεωγραφία αλλά δυστυχώς και σε επιθετικές ενέργειες που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και πολλές φορές ναρκοθετούν τη σταθερότητα στην περιοχή», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Για εμάς σημείο αναφοράς και αφετηρία για όλες τις διαφορές είναι ο διάλογος και σε αυτό συμφωνεί και η ελληνική πλευρά, το υποστηρίζουμε και δεν βλέπουμε κανένα εμπόδιο για ένα τέτοιο διάλογο», ανέφερε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σταθερή η θέση της Μόσχας για την επίλυση του κυπριακού.

«Επιβεβαιώσαμε τη θέση της Ρωσίας υπέρ της αναζήτησης συνολικής, δίκαιης και βιώσιμης επίλυσης μέσα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, όπως αυτά ορίζονται από αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και προβλέπουν τη σύσταση στην Κύπρο της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας», είπε ο Ρώσος πρόεδρος.

Επί τάπητος και η ενεργειακή συνεργασία.

«Η Ρωσία έχει διαχρονικά αποδειχθεί ένας αξιόπιστος προμηθευτής φυσικού αερίου στην Ελλάδα όπως και η Ελλάδα είναι ένας αξιόπιστος εταίρος», επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ενημέρωσε τον Έλληνα πρωθυπουργό και για την χθεσινή τηλεδιάσκεψη που είχε με τον Αμερικανό πρόεδρο, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην στάση της Ελλάδας.

Σε θερμό κλίμα η συνάντηση των δύο ηγετών, που διήρκησε δύο ώρες, με αναφορές στην ελληνική επανάσταση.

Αναφορά έγινε και στο ζήτημα της πανδημίας, όπου ο Ρώσος πρόεδρος ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την αναγνώριση του πιστοποιητικού του Sputnik – V στην Ελλάδα.

Ικανοποίηση Αθήνας από τα αποτελέσματα της συνάντησης

Ικανοποιημένη είναι η Αθήνα από τα αποτελέσματα των συνομιλιών του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Βλαντίμιρ Πούτιν στο Σότσι.

Με δεδομένο ότι οι συναντήσεις αυτού του επιπέδου θεωρούνται πολλαπλά χρήσιμες, η ελληνική κυβέρνηση κάνει λόγο για μία πολύ καλή συνάντηση, στη διάρκεια της οποίας επιβεβαιώθηκαν οι στενοί και ιστορικοί δεσμοί των δύο χωρών και εξετάστηκαν τα περιθώρια περαιτέρω βελτίωσης των σχέσεων, σε τομείς όπως η οικονομία, οι επενδύσεις και ο τουρισμός.

Στη συνάντηση των κυρίων Μητσοτάκη και Πούτιν υιοθετήθηκε το Κοινό Πρόγραμμα Δράσεων για τα έτη 2022-2024 που θα προσδιορίσει βασικούς άξονες διμερούς συνεργασίας για τα επόμενα χρόνια.

Εστιάζοντας στις εξελίξεις στην περιοχή μας, αυτό που μπορούμε να κρατήσουμε από τη συνάντηση των δύο ηγετών είναι το γεγονός ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν επανέλαβε τη συνεπή στάση της Μόσχας για το Κυπριακό.

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέπεμψε νέα μηνύματα στην ηγεσία της γείτονος όσον αφορά στα κύματα της προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Σταθερή είναι η θέση του πρωθυπουργού και για την ανάγκη να μένουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας.

Σαφές μήνυμα Δένδια στην Άγκυρα για το casus belli

Σαφές μήνυμα στην Άγκυρα με αιχμή το casus belli έστειλε εκ νέου ο Νίκος Δένδιας, μετά τη συνάντησή του με την υπουργό Εξωτερικών της Αυστραλίας.

«Συνεχίζουμε και υπερασπίζουμε τις ίδιες αρχές και αξίες της Δημοκρατίας, τα δικαιώματα του ανθρώπου, το Διεθνές Δίκαιο και φυσικά το Δίκαιο της θάλασσας. Σε αντίθεση με άλλες χώρες οι οποίες διατηρούν την απειλή πολέμου και αρνούνται να κατανοήσουν ότι η πολιτική των κανονιοφόρων ανήκει σε περασμένους αιώνες», είπε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

«Ως ναυτικά έθνη, στηρίζουμε σθεναρά την προσπάθεια αποκλιμάκωσης των εντάσεων στις θαλάσσιες περιοχές και αυτό σε συμφωνία με το διεθνές δίκαιο» τόνισε η Μαρίσε Πέιν.

Την ευκαιρία να καταφερθεί για άλλη μια φορά εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου βρήκε ο Ερντογάν κατά την ενημέρωση των Τούρκων δημοσιογράφων για το ταξίδι που έκανε στο Κατάρ.

Ερωτηθείς για την αδειοδότηση του οικοπέδου 5 από την Κύπρο, είπε:

«Τους εξηγήσαμε (σ.σ. στο Κατάρ) ότι ένα μέρος του τεμαχίου 5 βρίσκεται στην τουρκική υφαλοκρηπίδα. Οι ελληνοκύπριοι με αυτή την απόφαση θεωρούν ότι δεν υπάρχουν δικαιώματα ούτε των τουρκοκυπρίων ούτε δικά μας. Εκφράσαμε τη λύπη μας και ελπίζουμε ότι το θέμα αυτό θα ξεπεραστεί».

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου συνάντησε επίσης την υπουργό Εξωτερικών της Αυστραλίας και συζήτησαν για τους ιστορικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών και την κατάσταση στην περιοχή της Μεσογείου.

Την ίδια ώρα, το “έγγραφο επιλογών Μπορέλ”, το προσχέδιο δηλαδή του εγγράφου με μέτρα κατά της Τουρκίας για τις μονομερείς ενέργειες στην περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων, απεστάλη για πρώτη φορά στις 27 χώρες-μέλη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το προσχέδιο συμπεριλαμβάνει μέτρα κατά προσώπων που εμπλέκονται σε φυσικές και διοικητικές δραστηριότητες στα Βαρώσια, περικοπές κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για την Τουρκία και διπλωματικά μέτρα, όπως η αναστολή του διαλόγου υψηλού επιπέδου.

Πηγή: ΕΡΤ1
Ρεπορτάζ: Γεωργία Σκιτζή, Κάτια Αντωνιάδη
Αποστολή στο Σότσι: Δημήτρης Γκάτσιος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος