Σ. Αργυρίου για τις γυναικοκτονίες: Κάποιοι άνθρωποι δεν μπορούν να τερματίσουν μια σχέση και τερματίζουν ζωές (video)

Τριάντα καταγγελίες και δεκατέσσερις συλλήψεις, για ενδοοικογενειακή βία, μόλις σε 24 ώρες είχαμε χθες. Γεγονός που προβληματίζει την κοινωνία και τις αρμόδιες αρχές που πλέον συζητά ανοικτά το θέμα της έμφυλης βιας με αφορμή την πρόσφατη γυναικοκτονία στην Δάφνη.

Για το θέμα της ενδοοικογενειακής βίας μίλησαν στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Αθήνα – Τόκιο» ο Νίκος Ρήγας, αντιπρόσωπος Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων και η Στέλλα Αργυρίου, ψυχολόγος.

«Τα αποτελέσματα που φαίνονται το τελευταίο χρονικό διάστημα με συζυγοκτονίες και γυναικοκτονίες αποδεικνύει ότι και το φαινόμενο βρίσκεται σε μία σχετική έξαρση, αλλά και ότι στόματα ανοίγουν. Παίζει ρόλο ότι τα φώτα είναι στραμμένα πάνω σε τέτοιου είδους φαινόμενα. Οι ψυχολόγοι μπορούν να πουν για τα αίτια που οδηγούν σε τέτοιου είδους αντιδράσεις. Η δολοφονία μπορεί να γίνεται πάνω σε μια έντονη διαμάχη ή να είναι μια προσχεδιασμένη πράξη, όπως βλέπουμε και στην περίπτωση της Δάφνης, την στιγμή που το θύμα δεν μπορεί να αντιδράσει».

Όπως είπε ο κ. Ρήγας, στην Ελληνική Αστυνομία έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια υπηρεσία αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής. Εκεί μπορούν να απευθύνονται τόσο τα θύματα είτε από ανθρώπους που αντιλαμβάνονται τέτοια περιστατικά.

Σχολιάζοντας το περιστατικό για τον συζυγοκτόνο στη Δάφνη και την στάση των αστυνομικών ο κ. Ρήγας είπε: «Η ηγεσία της ΕΛΑΣ έδειξε γρήγορα αντανακλαστικά. Δεν υπάρχει άλλος οργανισμός που με μια καταγγελτική ανάρτηση στο Facebook να θέτει σε διαθεσιμότητα δύο εργαζόμενους. Η έρευνα θα αναδείξει αν πραγματικά οι συνάδελφοι επιτέλεσαν πλημμελώς τα καθήκοντά τους, που δεν ισχύουν και θα πρέπει να αποκατασταθούν οι συνάδελφοι».

Σ. Αργυρίου: Παιδία μεγαλώνουν με ένα βίαιο πατέρα και μια μητέρα που κακοποιείται μέσα στο σπίτι

Από την πλευρά της η ψυχολόγος Στέλλα Αργυρίου δήλωσε ότι «η καθημερινότητα έρχεται να μας επιβεβαιώσει ότι τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας είναι πάρα πολλά στην Ελλάδα και υπάρχουν πολλές γυναίκες που ζουν μέσα στο φόβο. Δεν είναι μόνο γυναίκες, αλλά είναι και μητέρες. Με τρομάζει πάρα πολύ ότι το γεγονός ότι μια γυναίκα βιώνει μέσα στο σπίτι της βία και το ότι ένα παιδί μεγαλώνει με ένα βίαιο πατέρα και μια μητέρα που κακοποιείται, αντιλαμβάνεστε πόσο μεγάλο πρόβλημα είναι για την κοινωνία».

Όπως τόνισε η κ. Αργυρίου, «απόλυτα φυσιολογικό δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι ένας άνθρωπος στερεί τη ζωή ενός άλλου ανθρώπου, ούτε πλέον μπορούμε να χρησιμοποιούμε εκφράσεις του τύπου σκότωσε επειδή ζήλευε, επειδή ήταν η κακιά στιγμή ή για οποιοδήποτε άλλο λόγο. Σκότωσε γιατί ήταν δολοφόνος. Η βία έχει κλιμάκωση. Αυτά τα περιστατικά ξεκίνησαν από λεκτική βία, ξεκίνησαν από ένα σπρώξιμο, από ένα χαστούκι. Ξεκίνησαν από πολύ μικρά περιστατικά που αν τα αφήσουμε στον χρόνο χωρίς να αντιδράσουμε, δυστυχώς, τα όρια αρχίζουν να φεύγουν.

«Κάποιοι άνθρωποι δεν μπορούν να τερματίσουν μια σχέση και τερματίζουν ζωές»

Μιλώντας για την ενδοοικογενειακή βία η κ. Αργυρίου είπε τα αυτονόητα: «Είναι πολύ εύκολο κάποιος που μέσα στον χαρακτήρα του έχει βίαια χαρακτηριστικά να ξεφύγει. Είναι πολύ εύκολο, ως γείτονες, να πούμε ότι εγώ δεν θα ασχοληθώ. Είναι πολύ εύκολο, ως κοινωνία, να πούμε ότι αυτό το πρόβλημα δεν υπάρχει. Δυστυχώς, όμως, υπάρχει και πρέπει να γίνει κάτι γι’ αυτό. Πρέπει ως κράτος να ξεκινήσουμε μια μεγάλη καμπάνια για την έμφυλη βία γιατί μας λείπει η εκπαίδευση και η παιδεία. Δεύτερον, πρέπει να αυστηροποιηθούν οι ποινές ώστε ένας βίαιος άνθρωπος να μην τολμήσει να σηκώσει το χέρι του σε έναν συνάνθρωπό μας. Τρίτο και πολύ σημαντικό, να οργανωθεί ένα πλαίσιο, μέσα στο οποίο η κακοποιημένη γυναίκα να νιώθει την ασφάλεια ότι μπορεί να φύγει και να συνεχίσει τη ζωή της την επόμενη ημέρα. Μας αξίζει μια καλύτερη κοινωνία. Κάποιοι άνθρωποι δεν μπορούν να τερματίσουν μια σχέση και τερματίζουν ζωές. Είναι τραγικό αυτό που συμβαίνει στη ώρα».

Απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσο επηρέασε το lockdown και η πανδημία σε αυτή την έκρηξη ενδοοικογενειακής βίας η ψυχολόγος απάντησε αρνητικά. «Όλοι έχουμε διαπληκτισμούς, δεν είδα να παίρνουμε ένα όπλο και να σκοτώνουμε. Ο δολοφόνος έχει κάποια χαρακτηριστικά. Κάποιοι μοχλοί πίεσης μπορούν να τον οδηγήσουν πιο γρήγορα στο να κάνει κάτι το οποίο ήταν προσχεδιασμένο στο χαρακτήρα του ότι θα συμβεί. Δεχόμαστε την πίεση της πανδημίας, αλλά δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι η πανδημία όπλισε το χέρι ενός δολοφόνου».

Σύμφωνα με την ίδια τα τελευταία περιστατικά είναι «δολοφονίες ανδρών που θεωρούσαν τις γυναίκες κτήμα τους. Γι’  αυτό και κάνουμε λόγο για έμφυλη βία. Τα ποσοστά για τη χώρα μας είναι συγκλονιστικά. Πρέπει να στηρίξουμε αυτές τις γυναίκες. Επιμένω σε μια δομή που θα τις στηρίζει μόνιμα για να νιώσουν ασφαλείς και να πάρουν το παιδί τους και να συνεχίσουν τη ζωή τους μακριά από τον κακοποιητή. Να τους βρούμε δουλειά για να μπορέσουν να διαφύγουν».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος