Ρόδος: Εικόνες από την επιχείρηση διάσωσης των μεταναστών

Μεγάλη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης μεταναστών έπειτα από ναυάγιο σκάφους 38 ναυτικά μίλια νότια της Ρόδου βρίσκεται σε εξέλιξη από τις πρώτες πρωινές ώρες, στη θαλάσσια περιοχή σε διεθνή ύδατα και εντός της ελληνικής περιοχής ευθύνης έρευνας και διάσωσης, υπό το συντονισμό του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Αν και σύμφωνα με αρχικές μαρτυρίες οι επιβαίνοντες ήταν 80, ο αριθμός δεν είναι εξακριβωμένος, με αποτέλεσμα να μην είναι ακριβής ο αριθμός των αγνοούμενων.

Μέχρι στιγμής έχουν περισυλλεγεί σώα 29 άτομα, δύο από τους οποίους περισυνέλλεξε και μετέφερε Super Puma στην Κάρπαθο ενώ οι άλλοι 27 διασώθηκαν από τάνκερ ελληνικών συμφερόντων, το οποίο τους μετέφερε στα Καρδάμαινα της Κω.

Δείτη την διάσωση των 27 αλλοδαπών

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι μόνο τα δύο από τα 29 άτομα φορούσαν σωσίβιο. Έπειτα, αποδείχθηκε ότι και οι δύο είναι τουρκικής καταγωγής, με αποτέλεσμα οι αρχές να εικάζουν πως ίσως αυτοί να να ήταν οι διακινητές.

Οι διασωθέντες είναι όλοι άνδρες, αφγανικής, ιρανικής και ιρακινής υπηκοότητας οι περισσότεροι. Ξεκίνησαν το ταξίδι τους πριν από δύο ημέρες από το λιμάνι της Αττάλειας στην Τουρκία με προορισμό την Ιταλία.

Το Λιμενικό ενημερώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, για το σκάφος τους το οποίο ήταν σε δυσχερή θέση και ξεκίνησε επιχείρηση περισυλλογής τους από τη θάλασσα.

Σύμφωνα με τον κ. Κοκκάλα το σκάφος ήταν 15 μέτρων, με καμπίνα. «Δεν θα μπορούσε πότε να φιλοξενήσει τόσα άτομα. Το έχουμε δει και ξανά να υπερφορτώνονται έτσι τέτοια σκάφη. Βυθίστηκε. Έχει ξεκινήσει ευρεία επιχείρηση διάσωσης. Έχουν περισυλλεγεί 29 άτομα και στην πλειοψηφία τους δεν έφεραν σωστικό εξοπλισμό. Οι έρευνες συνεχίζονται ελπίζουμε και ευχόμαστε τις επόμενες ώρες να εντοπίσουμε κι άλλα άτομα και να είναι καλά» είπε στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Από τις 6».

Από την πρώτη στιγμή ενημερώθηκε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, ο οποίος έδωσε εντολή να κινητοποιηθεί άμεσα κάθε πρόσφορο μέσο για τη διάσωση των αλλοδαπών.

«Η προστασία της ανθρώπινης ζωής αποτελεί καθημερινό μέλημα και απόλυτη προτεραιότητά μας» δήλωσε ο κ. Πλακιωτάκης. Ανέφερε ότι «τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος, με τη συνδρομή του Πολεμικού Ναυτικού, της Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά και εμπορικών πλοίων που πλέουν στην περιοχή, συνεχίζουν τη μεγάλη προσπάθεια έρευνας και διάσωσης», ενώ τόνισε ότι έως τώρα έχουν περισυλλεγεί 29 συνάνθρωποί μας και οι έρευνες συνεχίζονται με αμείωτη ένταση.

Στην περιοχή η θαλασσοταραχή που επικρατεί λόγω των ισχυρών ανέμων 5 με 6 μποφόρ δυσχεραίνει τις επιχειρήσεις και αυτή την ώρα συνεχίζεται η έρευνα για τους αγνοούμενους, χωρίς τα εναέρια μέσα.

Τι επιδιώκουν οι Τούρκοι σε κάθε επιχείρηση διάσωσης στο Αιγαίο

Όπως προαναφέρθηκε, το συμβάν έλαβε χώρα, σε διεθνή ύδατα, ωστόσο εντός της ελληνικής περιοχής ευθύνης έρευνας και διάσωσης. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, κατά τη διάρκεια της διάσωσης, έκαναν την εμφάνισή τους δύο τουρκικά σκάφη, επιχειρώντας να έρθουν σε επαφή με την ελληνική πλευρά και να συμμετάσχουν στην έρευνα.

Η τουρκική ακτοφυλακή ανακοίνωσε ότι διέσωσε πέντε ναυαγούς και ισχυρίζεται ότι η επιχείρηση έγινε σε δική της περιοχή ευθύνης έρευνας και διάσωσης.

Πηγή: ΕΡΤ

Ρεπορτάζ: Χαρά Γιαννοπούλου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος