Revenge porn: Η μαρτυρία θύτη στην ΕΡΤ και ο σκόπελος στη διαγραφή περιεχομένου (video)

Η εκδικητική πορνογραφία γιγαντώνεται και για πρώτη φορά μπαίνει στην επίσημη λίστα των εγκλημάτων από τη Εuropol. Οι διωκτικές αρχές προειδοποιούν πως η προσπάθεια να κατέβει πορνογραφικό υλικό από το διαδίκτυο είναι εξαιρετικά δύσκολη, χρονοβόρα και υψηλού κόστους. Άνδρας, που για λόγους εκδίκησης ανάρτησε πορνογραφικό υλικό της συντρόφου του, μίλησε στην ΕΡΤ.

Τότε υπήρχε ένα σάιτ. Κάποια στιγμή φτάσαμε στο upload των φωτογραφιών, με ρώτησε πώς λέγεται η κοπέλα, σε ποια περιοχή βρίσκεται και μετά από 10 λεπτά ανεβήκαν οι φωτογραφίες. Ναι είχα γράψει όνομα, επίθετο και περιοχή που μένειτόνισε στην ΕΡΤ και την Ελβίρα Κρίθαρη ο θύτης, τονίζοντας ότι μέσα σε πέντε λεπτά είχε μετανιώσει.

Οταν απευθύνθηκε στην πλατφόρμα για να κατέβει το υλικό κατάλαβε οτι δεν ήταν τόσο απλό, καθώς του ζητήθηκε να καταθέσει 400 δολάρια για κάθε μία φωτογραφία που ήθελε να εξαφανιστεί.

Η απεραντοσύνη του διαδικτύου είναι ορισμένες φορές ανυπέρβλητος σκόπελος στη διαδικασία εντοπισμού και διαγραφής τέτοιου περιεχομένου, ωστόσο οι υποθέσεις αυτές μπορούν να έχουν καλή εξέλιξη ιδίως όταν κινητοποιούνται άμεσα οι αρμόδιες αρχές.

Αυτές οι ιστοσελίδες έχουν τη μορφή χιονοστιβάδας θα έλεγα. Ότι ανεβαίνει στο διαδίκτυο είναι πολύ δύσκολο να εξαφανιστεί. Στις περισσότερες περιπτώσεις όταν ζητάται να κατέβει, οι περισσότεροι ιστότοποι στην πλειοψηφία τους ανταποκρίνονται και διαγράφουν το υλικό αυτό“, τονίζει η Αστυνόμος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Αιμιλία Δουκέλη.

Υπάρχουν αυτά τα δικαιώματα που μπορεί να τα ασκήσει αλλά αν ένα δικαίωμα απαιτεί τόση μεγάλη ταλαιπωρία από το θύμα για να κάνει όλα αυτά, στην ουσία δεν είναι δικαίωμα. Γι αυτό η πολιτεία οφείλει να παρέμβει” δηλώνει από πλευράς της η δικηγόρος, Μίνα Καούνη.

Οι αποκαλύψεις που ήρθαν στο “φως” για τον Στάθη Παναγιωτόπουλο συνέπεσαν και με την αναγνώριση της αυξητικής τάσης που έχουν παρόμοια περιστατικά στην Ευρώπη. “Σε επίπεδο Ευρώπης είναι η πρώτη φορά που στην έκθεση για το σοβαρό και οργανωμένο έγκλημα της Europol αναφέρεται ότι μία από τις τάσεις που εντοπίζουν για φέτος είναι η δημοσίευση τέτοιου υλικού. Σε επίπεδο Ελλάδας εμείς φέτος σαν υπηρεσία είχαμε 13 υποθέσεις” σημείωσε η κα Δουκέλη.

Οι περιπτώσεις revenge porn μέχρι τώρα χαρακτηρίζονταν ποινικά ως πλημμελήματα. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης μελετά ήδη αυστηρότερες ποινές για υποθέσεις εκδικητικής πορνογραφίας.

Ρεπορτάζ: Ελβίρα Κρίθαρη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος