Στ. Παναγιωτόπουλος: Σάλος μετά τις αποκαλύψεις – Η αντίδραση του Κανάκη και οι επικίνδυνες διαστάσεις του Revenge Porn

Ντόμινο εξελίξεων προκάλεσε η αποκάλυψη ότι ο παρουσιαστής της εκπομπής «Ράδιο Αρβύλα», Στάθης Παναγιωτόπουλος είχε αναρτήσει βίντεο και φωτογραφίες με σεξουαλικό περιεχόμενο σε γνωστή ιστοσελίδα πορνογραφίας, με πρωταγωνίστρια πρώην σύντροφό του εν αγνοία της.

«Έκανα αυτή την πράξη υπό την επήρεια κακής συγκυρίας στη ζωή μου χωρίς καμία πρόθεση να γράψω, να προσβάλλω ή να ζημιώσω κανέναν. Ήταν μία τεράστια απερισκεψία, η χειρότερη που έχω κάνει ποτέ και αντιμετωπίζω τις συνέπειες» τόνισε ο Στάθης Παναγιωτόπουλος.

Η αντίδραση των “Ράδιο Αρβύλα”

Την απομάκρυνση του από την εκπομπή «Ράδιο Αρβύλα» ανακοίνωσε ο Αντώνης Κανάκης: «Επικοινώνησα με τον Στάθη να του ανακοινώσω την απόφαση μου και την απόφαση όλων μας ότι θα διακόψουμε την συνεργασία μαζί του και ότι μετά από αυτό δεν μπορεί να είναι κομμάτι του Ράδιο Αρβύλα και παράλληλα του εξέφρασα τη λύπη μου για το περιστατικό γι αυτό που έκανε. Του είπα ότι δεν μπορώ να το πιστέψω πώς μπορεί να έκανε κάτι τέτοιο».

Στη σημερινή εκπομπή οι παρουσιαστές βγήκαν με μαύρα ρούχα και εξήγησαν ότι δεν υπάρχει λόγος να κάνουν σατιρική εκπομπή, καθώς μόνο όταν το χαίρονται μπορούν να το κάνουν αυτό. “Βγήκαμε σήμερα γιατί δεν θεωρούμε ότι μπορεί να συμβαίνει όλο αυτό και εμείς να μην είμαστε εδώ. Δεν ταιριάζει σε μας. Επίσης, το να αποδεικνύεις ότι δεν είσαι ελέφαντας είναι μια πολύ ψυχοφθόρα διαδικασία. Αυτό το γεγονός για μας ξεχωρίζει” είπε ο Αντώνης Κανάκης. Όπως είπε ο παρουσιαστής, όλη η παρέα παρακολουθεί «παγωμένη» τα όσα συμβαίνουν, ενώ είπε πως «για πρώτη φορά επιλέξαμε να απαντήσουμε σε όσα μας καταλογίζουν, ενώ συνήθως δεν το κάνουμε».

Το χρονικό των αποκαλύψεων

Ακτιβιστής έκανε την αποκάλυψη μέσω ανάρτησης στο Instagram. «Ανακάλυψε (η κοπέλα) ότι υπάρχουν τρία βίντεο δικά της με το συγκεκριμένο άτομο και πληθώρα φωτογραφιών (περίπου στις 300). Το ένα βίντεο είχε πάνω από 99.300 προβολές! Ήταν προφανές ότι τα κανάλια και όλο αυτό το υλικό έχει ανέβει από το Στάθη Παναγιωτόπουλο καθώς ήταν ο μόνος που το είχε στην κατοχή του» ανέφερε ο ίδιος.

Η πρώην σύντροφος του Στάθη Παναγιωτόπουλου είχε καταθέσει μήνυση σε βάρος του. Ωστόσο σύμφωνα με την ανάρτηση, περίπου ένα χρόνο μετά, την πλησίασε ο ίδιος, προκειμένου να την αποσύρει και να τα βρουν εξωδικαστικά, λέγοντας της μέχρι και ότι θα την παντρευόταν.

«Ο ΑΝΤ1 διαχρονικά καταδίκαζε και πάντοτε θα καταδικάζει απερίφραστα, κακοποιητικές συμπεριφορές, πράξεις και πρακτικές που προσβάλλουν την αξιοπρέπεια του ανθρώπου και την ιδιωτικότητα» αναφέρει ανακοίνωση του καναλιού.

Νέες καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση

Ακόμη δύο νεαρές γυναίκες κατήγγειλαν ότι δέχθηκαν σεξουαλική παρενόχληση από τον Στάθη Παναγιωτόπουλο. Σε επώνυμη ανάρτηση της στο Facebook η μία αναφέρει ότι το περιστατικό έγινε το 2010, σε ηλικία 15 ετών, όταν ο παρουσιαστής και ραδιοφωνικός παραγωγός τότε, την είχε καλέσει μαζί με την παρέα της, στο ραδιόφωνο όπου εργαζόταν για να τον δει από κοντά.

«Του λέω καλό μεσημέρι. Μου λέει «φιλί;». Τον φιλάω στο μάγουλο φιλικά και του λέω ξανά «καλό μεσημέρι». Μου λέει «δεν εννοούσα αυτό, φιλί;» Του λέω «δεν ξέρω τι εννοείς, καλό μεσημέρι» και γυρνάω να ανέβω τις σκάλες και να πάω πάνω στο στούντιο που είναι οι φίλοι μου… Ήμουν 15 χρονών. Το ήξερε» έγραψε στο προφίλ της.

Οι συγκεκριμένες υποθέσεις πάντως δεν έχουν πάρει την δικαστική οδό, ενώ για την πρώτη περίπτωση έχει οριστεί δικάσιμος για τον Φεβρουάριο του 2022.

Η εκδικητική πορνογραφία και οι επικίνδυνες διαστάσεις που λαμβάνει

Τα τελευταία χρόνια έχει πάρει επικίνδυνες διαστάσεις και καταγγέλλεται συχνότερα. Η εκδικητική πορνογραφία ένα ηλεκτρονικό έγκλημα όπου ο θύτης με γυμνές φωτογραφίες ή βίντεο του πρώην συνήθως συντρόφου του επιχειρεί να τον εκδικηθεί ή να τον εκβιάσει ώστε να τον ελέγχει.

Από τις σχολικές τουαλέτες μέχρι τους εργασιακούς χώρους η εκδικητική πορνογραφία τρέφεται από την ανάγκη του θύτη να εξουσιάζει το θύμα του. Το revenge porn διώκεται ποινικά αλλά τις περισσότερες φορές, πολλά θύματα κατηγορούνται (victim blaming) για το υλικό που έχει κάποιος άλλος στη διάθεσή του, αντιμετωπίζοντας επιθέσεις παρόμοιες με σεξουαλική παρενόχληση.

Οι επιπτώσεις για τα θύματα κάποιες φορές έχουν αποβεί μοιραίες καθώς φτάνουν σε ακραία σημεία μη μπορώντας να διαχειριστούν αυτό που τους συνέβη. Μια 22χρονη φοιτήτρια το 2016 έκανε βουτιά θανάτου από τον 9ο όροφο της φοιτητικής εστίας στη Θεσσαλονίκη. Οι γονείς της κατήγγειλαν ότι κάποιοι εκβίαζαν το παιδί τους με βίντεο. “Το παιδί μου εκβιαζόταν σκληρά και ωμά. Δεν αυτοκτόνησε, την έριξαν, την ώθησαν, ήταν ανθρωποκτονία” αναφέρει η μητέρα της 22χρονης.

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κατέγραψε, το 2021, 13 περιστατικά εκδικητικής πορνογραφίας. Στις 8 περιπτώσεις τα θύματα ήταν ενήλικα και στις πέντε ανήλικα.

Έρευνα που έγινε πρόσφατα στη Βρετανία έδειξε ότι τα ποσοστά των ατόμων που καταγγέλλουν ότι έχουν υποστεί αυτού του είδους την κακοποίηση έχουν σχεδόν διπλασιαστεί.

Ρεπορτάζ: Μαρία Μαγκλάρα, Κάτια Νιάκαρη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος