Σε εξέλιξη το πύρινο μέτωπο στη Γορτυνία – Στη μάχη κατάσβεσης και εναέρια μέσα (video)

Μάχη με τις φλόγες συνεχίζουν να δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στην Γορτυνία, ώστε να περιορίσουν τις εστίες της φωτιάς που καίνε κοντά στους οικισμούς, να προστατεύσουν τα σπίτια των κατοίκων. Η φωτιά πέρασε μέσα από το Πυρρή καίγοντας σπίτια.Το μήκος του μετώπου είναι περίπου 10 χιλιόμετρα, σε πυκνή βλάστηση.

Το βράδυ ενισχύθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις και με το πρώτο φως της ημέρας ρίψεις νερού από αέρος πραγματοποιούν επτά ελικόπτερα και επτά πυροσβεστικά αεροπλάνα, συμπεριλαμβανομένου του Beriev-200. Παράλληλα, αναμένονται στην Γορτυνία επιπλέον χερσαίες πυροσβεστικές δυνάμεις. Τα μηχανήματα έργου συνεχίζουν τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, αφενός για να βοηθήσουν τις πυροσβεστικές δυνάμεις στην αντιμετώπιση της φωτιάς αφετέρου για να μην προχωρήσει το πύρινο μέτωπο προς το όρος Μαίναλο.

Παρά το γεγονός ότι μειώθηκε η ένταση των ανέμων, συνεχίζει να μαίνεται μεγάλο πύρινο μέτωπο γύρω από τις περιοχές Φαναράκι, Καστράκι, Πυρρή, Λώτη, Λιοδώρα, Χρυσοχώρι, Δάφνη, κυρίως σε δύσβατα σημεία.

Δύο πυροσβέστες με αναπνευστικά προβλήματα διακομίστηκαν από τη Δάφνη Αρκαδίας στο Κέντρο Υγείας Δημητσάνας. Γιατρός του Κέντρου Υγείας Δημητσάνας βρίσκεται από χθες  στη Δάφνη Αρκαδίας για να βοηθήσει, εάν παραστεί ανάγκη, τους πυροσβέστες που επιχειρούν στην περιοχή.

Επίσης, ένας πυροσβέστης προσήλθε χθες το βράδυ στο Κέντρο Υγείας Τροπαίων με μικροεγκαύματα. Κρίθηκε σκόπιμο να διακομιστεί στο Γενικό Παναρκαδικό Νοσοκομείο της Τρίπολης, όπου νοσηλεύεται σε καλή κατάσταση.

Τεράστιες είναι οι ζημιές σε σπίτια, καλλιέργειες, αποθήκες, ποιμνιοστάσια και αγροικίες, ενώ έχουν σημειωθεί διακοπές στην ηλεκτροδότηση και την υδροδότηση. Συνολικά εκκενώθηκαν 21 οικισμοί.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο Αρχηγός Πυροσβεστικού Σώματος Στέφανος Κολοκούρης, έκανε λόγο για σαφώς καλύτερη εικόνα σήμερα, ενώ υπογράμμισε το σημαντικό ρόλο στην κατάσβεση του πύρινου μετώπου και των ξένων δυνάμεων με πεζοπόρα και μηχανοκίνητα τμήματα. Ανέφερε επίσης, ότι το ρωσικό Ιλιούσιν επιχειρεί στο δάσος της Φολόης.

Σε εξέλιξη το πύρινο μέτωπο στη Γορτυνία – Στη μάχη κατάσβεσης και εναέρια μέσα (video)

Όπως είπε στην ΕΡΤ ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Χ. Λαμπρόπουλος, “η προσπάθεια γίνεται για την προστασία του Μαινάλου και των οικισμών του, καθώς και των χωριών που βρίσκονται αυτή την στιγμή κοντά στα μέτωπα της φωτιάς. Τα μηχανήματα της Περιφέρειας συνδράμουν στην δημιουργία αντιπυρικών ζωνών. Σήμερα αναμένεται να ενισχυθούν οι επίγειες δυνάμεις με Γερμανούς και Τσέχους πυροσβέστες. Το ηλεκτρικό εργοστάσιο του Λάδωνα φαίνεται να μην διατρέχει άμεσο κίνδυνο”.

Χθες, Τρίτη (10/8) στο Πυρρή κάηκαν πάνω από 10 σπίτια, ενώ εκκενώθηκαν 21 οικισμοί, και αρκετοί από αυτούς δεν έχουν ρεύμα και νερό. Επίσης, από χθες οι περιφερειακές αρχές ξεκίνησαν και συνεχίζονταν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας να φτιάχνονται αντιπυρικές ζώνες.

Σε εξέλιξη το πύρινο μέτωπο στη Γορτυνία – Στη μάχη κατάσβεσης και εναέρια μέσα (video)
Όπως ανέφερε ο ανταποκριτής της ΕΡΤ Μιχάλης Βασιλάκης, η φωτιά πέρασε με μεγάλη ταχύτητα μέσα από το κέντρο του οικισμού Πυρρή, καίγοντας κατοικίες. Ο πρόεδρος της κοινότητας Γιάννης Στρίκος εκτιμά ότι έχουν καεί περίπου 10 κατοικίες και άλλες τόσες αποθήκες και κτίσματα. Μεγάλες είναι οι καταστροφές σε ελαιώνες ενώ έχουν καεί και ζώα σε μικρές μονάδες της περιοχής. Η κοινότητα παραμένει χωρίς ρεύμα και νερό και ο κ. Στρίκος απευθύνει έκκληση προς την Περιφέρεια αλλά και σε ιδιώτες να τους παραχωρήσουν μια γεννήτρια προκειμένου να λειτουργήσει το αντλιοστάσιο του χωριού, γιατί εκτός από ρεύμα δεν έχουν και νερό.

Ξενοδόχοι από την Περιφέρεια ανακοίνωσαν ότι προτίθενται να φιλοξενήσουν κατοίκους που επλήγησαν τα σπίτια τους.

Συγκλονιστικό είναι το βίντεο που δείχνουν τη μάχη που δίνουν οι κάτοικοι με τις φλόγες σε χωριά της Γορτυνίας την Τρίτη (10/8).

Ρεπορτάζ: Μιχάλης Βασιλάκης – Αλέξανδρος Καλαφάτης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος