“Παράθυρο” για υπερτοπικές μετακινήσεις το Πάσχα (video)

Το μήνυμα ότι πολιτεία, επαγγελματικοί φορείς και πολίτες πρέπει να τηρήσουν τη νέα συμφωνία εμπιστοσύνης στο κρίσιμο δίμηνο που ακολουθεί, στη διάρκεια του οποίου θα δοκιμαστεί η συνύπαρξη της υγειονομικής άμυνας με τα προσεκτικά βήματα της οικονομίας και της κοινωνίας έστειλε ο πρωθυπουργός.

Κ. Μητσοτάκης: Να μην ξανακλείνει ό,τι ανοίγει – Ο κορονοϊός δεν κάνει διακρίσεις

«Όσο προφυλασσόμαστε, τόσο να εργαζόμαστε. Και όσο πειθαρχούμε, τόσο να κυκλοφορούμε. Ώστε ό,τι ανοίγει, να μην ξανακλείνει» τόνισε.

Έως το τέλος της εβδομάδας αναμένονται οι τελικές αποφάσεις για τα λύκεια, ενώ ανοιχτό φαίνεται να είναι το ενδεχόμενο, για  διαπεριφερειακές μετακινήσεις το Πάσχα σε περιοχές που βρίσκονται στο ίδιο επιδημιολογικό επίπεδο με τον τόπο κατοικίας. Το «παράθυρο»  άνοιξε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης. Παράλληλα, έβαλε τέλος στα σενάρια για άνοιγμα της εστίασης, πριν από τις γιορτές.

Το λιανεμπόριο άνοιξε και η κυβέρνηση εξετάζει τα επόμενα βήματα για την περαιτέρω χαλάρωση του lockdown, με ορίζοντα την 14η Μαίου οπότε ανοίγει ο τουρισμός.

“Οι μετακινήσεις το Πάσχα θα πρέπει να γίνουν μόνο από μία κύρια κατοικία σε μία δευτερεύουσα κατοικία, που βρίσκονται σε νομούς με το ίδιο επιδημιολογικό φορτίο”, δήλωσε στο Α΄ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Πρόθεση της κυβέρνησης ως επόμενο βήμα στην χρονοσειρά της σταδιακής επανεκκίνησης είναι την 12η Απριλίου να επιτραπεί η:

  • Επαναλειτουργία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
  • Πρώτα τα λύκεια
  • Με  self-test

Πρωτοβάθμια εκπαίδευση

  • Αργότερα τα δημοτικά
  • Δυνατότητα επιμήκυνσης σχολικού έτους

Την ίδια στιγμή ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος ασκεί σφοδρή κριτική κάνοντας λόγο για μπάχαλο καθώς όπως αναφέρει: Την ώρα που ο κ. Σκέρτσος λέει ότι «είναι νωρίς να μιλήσουμε για το Πάσχα» ο κ. Γεραπετρίτης έσπευσε από τώρα να αφήσει παράθυρο για απελευθέρωση των υπερτοπικών μετακινήσεων.

Οι εμβολιασμοί αναμένεται αύριο να φθάσουν τα 2 εκατομμύρια.

Στο μεταξύ, πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες για τη διανομή των self tests στα φαρμακεία Αττικής και Θεσσαλονίκης που θα γίνουν οι πρώτες περιοχές που θα τα διαθέσουν στους πολίτες. Eως το τέλος της εβδομάδας τα 11.000 φαρμακεία όλης της χώρας θα διαθέτουν επαρκείς ποσότητες για να τις διαθέσουν σε πρώτη φάση στους μαθητές Λυκείου 16-18 ετών και τους εκπαιδευτικούς, με την επίδειξη του ΑΜΚΑ και της αστυνομικής ταυτότητας.

“Ο Απρίλιος είναι η δεύτερη φάση εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού με στόχο να ξεπεράσουμε το 1.5 εκατομμύριο και ακόμη περισσότερα Μάιο και Ιούνιο”, ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

“Σήμερα ή αύριο αναμένεται να σπάσουμε το ρεκόρ κρουσμάτων και να αγγίξουμε τις 5.000 κρούσματα. Η περίοδος της κορύφωσης πρόκειται να συνεχιστεί. Ελπίζω να φτάσουμε στην αποκλιμάκωση μετά τις 15 Απριλίου”, είπε στην ΕΡΤ ο Αναπληρωτής Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.

Εντείνεται η πίεση στο ΕΣΥ – Μετά την Αττική, αγωνία και για Θεσσαλονίκη, Κοζάνη

Στην Αττική έγιναν 205 εισαγωγές και η πληρότητα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είναι στο 100%, ενώ επιβαρύνεται συνεχώς το σύστημα υγείας και στη θεσσαλονίκη.

Τις τελευταίες δύο ημέρες το ιικό φορτίο στα λύματα αυξηθηκε κατα 84% ενώ σε αυτό ανιχνεύεται σε ποσοστο 90% η βρετανική μετάλλαξη.

Στη Θεσσαλονίκη μετέβη ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης και προήδευσε σύσκεψης με Διοικητές των νοσοκομείων με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα των Υπηρεσιών Υγείας και του Προέδρου του ΕΚΑΒ για τον καλύτερο συντονισμό της κατάστασης.

Την ίδια ώρα, συνεδριάζει η Ιερά Σύνοδος με θέμα τον εορτασμό του Πάσχα.

ΕΡΤ1- Ρεπορτάζ: Σοφία Πατραμάνη, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Μαρία Σταθοπούλου

Διαβάστε επίσης:

Ν. Παπαθανάσης: Μετά το Πάσχα το άνοιγμα της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος