“Καμπανάκι” για τις δύο μεταλλάξεις που εμφανίστηκαν στην Αθήνα (video)

“Τα κορονοπάρτι που γίνονται, είναι ό,τι χειρότερο για τη διασπορά του κορονοϊού με δεδομένο ότι επικρατεί  στην Αθήνα και στην Κρήτη το στέλεχος της Βρετανίας, που έχει 50% μεγαλύτερη μεταδοτικότητα, επισήμανε μιλώντας στην ΕΡΤ και στην εκπομπή “Συνδέσεις” ο Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης, Ομότιμος Καθηγητής Γενετικής του Ανθρώπου στο ΑΠΘ. “Η επικράτηση του βρετανικού στελέχους είναι στο 90% στην Αττική και στην Κρήτη και πλησιάζει στο 50% στη Θεσσαλονίκη”, τόνισε ενώ “άτομα που νοσούν από αυτή την παραλλαγή μεταδίδουν τον ιό για πέντε ημέρες περισσότερο“, ενημέρωσε. Όσον αφορά  στη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη, το ανησυχητικό όπως είπε είναι ότι “εντοπίστηκε στην Αθήνα ένα υβρίδιο στέλεχος, που έχει τις μεταλλάξεις από την Αφρική και από τη Βραζιλία καθώς και το ότι “ξεφεύγει” από το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού μας”.

Σχετικά με την βρετανική μετάλλαξη ο κ. Τριανταφυλλίδης επισήμανε πως “Εάν αναλογιστούμε ότι το στέλεχος αυτό εμφανίστηκε για πρώτη φορά γύρω στις 22 Δεκεμβρίου στην Αθήνα, έφτασε σε τρεις μήνες να είχε την ίδια τάση με αυτή της Αγγλίας, όπου εμφανίστηκε τον Σεπτέμβριο. Άρα ήταν ένα θεωρητικώς αναμενόμενο φαινόμενο” καταλήγει.

“Το γεγονός ότι το βρετανικό στέλεχος έχει 50% μεγαλύτερη μεταδοτικότητα, οδηγεί περισσότερους ανθρώπους στα νοσοκομεία και σε περισσότερους θανάτους” επισήμανε και πρόσθεσε πως “ένα δεύτερο χαρακτηριστικό του είναι το γεγονός ότι ακριβώς επειδή έχει υψηλή μεταδοτικότητα, δεν προσβάλει μόνο άτομα άνω των 60 ετών αλλά και άτομα ακόμη και 20 ετών. Ένα άλλο χαρακτηριστικό της βρετανικής μετάλλαξης είναι ότι άτομα που νοσούν από αυτή την παραλλαγή νοσούν περίπου 14 ημέρες, ενώ με την συμβατική παραλλαγή γύρω στις 8 ημέρες. Αυτό σημαίνει ότι μεταδίδουν τον ιό για πέντε ημέρες περισσότερο”

Για το στέλεχος της Νοτίου Αφρικής, διευκρίνισε πως πραγματικά υπάρχει και είναι ανησυχητικό γιατί “ξεφεύγει” από το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού μας. Το ανησυχητικό επίσης  είναι, ότι εντοπίστηκε στην Αθήνα ένα υβρίδιο στέλεχος που έχει τις μεταλλάξεις από την Αφρική και από τη Βραζιλία. Είναι βέβαια δύο μόνο δείγματα” σημείωσε.

Σημαντικό βήμα για τη διαχείριση της πανδημίας επισήμανε πως είναι το ότι “Στην Αθήνα εδώ και δύο μήνες υπάρχει συνεχής έλεγχος της ακολουθίας του RNA του ιού, οπότε γνωρίζουμε ποια στελέχη υπάρχουν και ανάλογα λαμβάνονται τα αντίστοιχα μέτρα”.

Για το κατά πόσο τα εμβόλια καλύπτουν το νοτιοαφρικανικό στέλεχος, επισήμανε ότι τουλάχιστον της Johnson & Johnson, το οποίο είναι νεώτερο, το καλύπτει γιατί “έχουν γίνει πειράματα από την εταιρεία και στην Αφρική και σε χιλιάδες άτομα”, ενώ εκτιμά ότι θα εγκριθεί τις επόμενες 2-3 ημέρες από την Ε.Ε”. Για τα υπόλοιπα εμβόλια, επισημαίνει πως “τα εμβόλια mRNA, το αντιμετωπίζουν αλλά λιγότερο αποτελεσματικά, όσο για την AstraZeneca σημείωσε, πως το εμβόλιό της δεν καλύπτει τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη αλλά ετοιμάζει εμβόλιο που θα καλύπτει όλες τις μεταλλάξεις”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος