“Η Όμικρον δεν είναι λιγότερο σοβαρή από τον ιό την Ουχάν” – Γ. Γεροτζιάφας και Μ. Παγώνη μιλούν στην ΕΡΤ

Για την κατάσταση της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα και την εξάπλωση της Όμικρον μίλησαν στην εκπομπή “Από τις Έξι” οι Ματίνα Παγώνη και Γρηγόρης Γεροτζιάφας με τους επιστήμονες να προειδοποιούν ότι η παραλλαγή δεν είναι ήπια και ότι “δεν έχουμε κανένα δεδομένο που να μας λέει ότι η “Ο” είναι λιγότερο σοβαρή από τον ιό την Ουχάν”.

“Δεν έχουμε πει ότι η Όμικρον είναι μια μικρή γρίπη. Έχουμε τονίσει ότι σύμφωνα με τα περιστατικά που έχουμε, οι ασθενείς με Όμικρον νοσηλεύονται σε απλές κλίνες, αλλά μπορούν να κάνουν και επιπλοκές. Οι εμβολιασμένοι θα πάρουν οδηγίες και θα πάνε σπίτι τους. Αυτή την στιγμή έχουμε πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας με ανεμβολίαστους που νοσούν με Όμικρον. Ποτέ δεν είπαμε ότι η παραλλαγή αυτή είναι μια απλή γρίπη”, τόνισε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.

“Μπορεί ο αριθμός των κρουσμάτων να έχει μειωθεί, αλλά για μας δύο δείκτες, των  διασωληνώσεων και των θανάτων, είναι αυτοί που θέλουμε να μειώνονται σταδιακά. Ο κάθε θάνατος είναι μια ήττα για κάθε γιατρό”, δήλωσε στη ΕΡΤ η κ. Παγώνη.

Απαντώντας για τους πολλούς θανάτους που παρατηρούνται ενδονοσοκομειακά, “οι ασθενείς που έχουμε στις ΜΕΘ είχαν πολλές επιπλοκές και υποκείμενα νοσήματα”, επισήμανε.

Σύμφωνα με την πρόεδρο των νοσοκομειακών γιατρών, “στις απλές κλινικές οι περισσότεροι ασθενείς είναι με Όμικρον ή με κάποια παραλλαγή της. Στις απλές κλινικές δεν έχουμε τους θανάτους που περιμέναμε. Ο Φεβρουάριος θα είναι ο μήνας που θα παλέψουμε για να μειωθούν οι ασθενείς και οι θάνατοι στις ΜΕΘ. Οι 300.000 ανεμβολίαστοι πολίτες και όσοι δεν έχουν κάνει ακόμη την τρίτη δόση πρέπει να καταλάβουν ότι πρέπει να το κάνουν γιατί ο εμβολιασμός θα τους ασφαλίσει και από την Όμικρον”.

Από την πλευρά του ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας, καθηγητής Αιματολογίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης διατύπωσε την άποψη ότι “αδικα μπερδεύουμε τον κόσμο με την Όμικρον και τις παραλλαγές της καθώς στην ιατρική πρακτική δεν αλλάζει η αντιμετώπισή της:

“Ο ιός είναι ο ίδιος και το ίδιο είναι το νόσημα που παράγει. Το να επιβάλλουμε στους ανθρώπους ένα είδος ψυχολογικής απειλής είναι ένα ζήτημα που μπορούμε να αποφύγουμε” δήλωσε για να συμπληρώσει στη συνέχεια: “Βεβαίως έχει διαφορά η ταχύτητα της μετάδοσης και η βαρύτητα της νόσου. Ένας άνθρωπος ανεμβολίαστος που θα προσβληθεί από την Όμικρον κινδυνεύει να πάθει Covid-19”.

Χαμηλός ακόμα ο εμβολιασμός στην Ελλάδα

«Στην Ελλάδα ο εμβολιασμός είναι ακόμα στο 60%. Δεν είμαστε πυθίες για να προβλέψουμε το επόμενο πανδημικό βήμα. Το βασικό μας εργαλείο είναι να εμβολιαστεί ο κόσμος και να το περνάει ήπια», ανέφερε.

Αναφορικά με την υψηλή θνητότητα από κορονοϊό στην Ελλάδα, ο κ. Γεροτζιάδας δήλωσε: “Δεν είναι μόνο οι θάνατοι. Το πρόβλημά μας είναι για τους ανεμβολίαστους το long Covid και οι μακροπρόθεσμες επιπλοκές. Ένας στους  τέσσερις ανεμβολίαστους ασθενείς, δύο μήνες μετά τη νόσηση έχει στοιχεία αγγειακής διαταραχής. Στη Γαλλία μεταβάλλονται τα προγράμματα των προγραμματισμένων χειρουργείων γιατί έχουμε αυξημένη θνητότητα. Επίσης, όλοι αυτοί οι ασθενείς που νοσηλεύονται εκτοπίζουν τους άλλους ασθενείς από τα νοσοκομεία. Στην Γαλλία έχουμε πια τεράστιο πρόβλημα. Τα προγράμματα προληπτικής ιατρικής για τον καρκίνο έχουν καταρρεύσει”.

Όπως πρόσθεσε η κ. Παγώνη οι ασθενείς που βγαίνουν από τα νοσοκομεία πρέπει να παρακολουθούνται μετά. “Οι ασθενείς μπορούν να πάθουν θρόμβωση. Η ιστορία αυτή θα διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα  και ενδέχεται να έχουν επιπλοκές στους πνεύμονες ή στην καρδιά. Δεν είναι τα πράγματα τόσο εύκολα και οι άνθρωποι δεν εμβολίαζονται. Δεν θα τελειώσει η νόσος τόσο εύκολα. Η πρόληψη με τους εμβολιασμούς έχει σημασία».

Ποιούς κινδύνους για την υγεία των ασθενών προκαλούν τα αντιικά φάρμακα

Από την πλευρά του ο κ. Γεροτζιάφας τόνισε ότι «ο κορονοϊός είναι ένα νόσημα που είναι μακροχρόνιο και πρέπει να αντιμετωπίζεται στην αρχή. Τα καινούργια φάρμακα ελαττώνουν μεν τον κίνδυνο της βαριάς νόσησης, αλλά έχουν αλληλεπίδραση με αρκετά διαδεδομένα φάρμακα που παίρνουν ασθενείς με χρόνια νοσήματα. Ο υποχρεωτικός σκληρός εμβολιασμός ήταν για να αποφύγουμε την κατάσταση που έχουμε τώρα. Τώρα χρειάζεται εμβολιάστική κουλτούρα για να αποδέχεται ο κόσμος τον εμβολιασμό έναντι της νόσου με ένα εμβόλιο τον χρόνο».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος