“Έμφραγμα” στο ΕΣΥ – Προς επίταξη ιδιωτών γιατρών σε Βόρεια Ελλάδα και Θεσσαλία

Αφόρητη πίεση δέχεται το σύστημα υγείας, καθώς καθημερινά τα κρούσματα του κορονοϊού καταγράφουν τo ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο. Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει σε επίταξη υπηρεσιών και προσωπικού, προκειμένου να καλυφθούν τα όποια κενά, το συντομότερο δυνατό, κυρίως για τις «κόκκινες» περιοχές, όπως η Βόρεια Ελλάδα και η Θεσσαλία.

Από την περασμένη εβδομάδα έχει γίνει πρόσκληση σε ιδιώτες γιατρούς (παθολόγους, αναισθησιολόγους, πνευμονολόγους) σε Θεσσαλία και Βόρεια Ελλάδα για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο ΕΣΥ, με οικονομικό κίνητρο. Ωστόσο το Υπουργείο Υγείας δεν έχει ακόμα ενημερωθεί ότι υπάρχει ένας ικανός αριθμός που θα μπορούσε να βοηθήσει σε αυτή την συγκυρία. Για το λόγο αυτό, σήμερα πρόκειται να πραγματοποιηθεί ευρεία τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή των Διοικητών των Περιφερειών Υγείας για να καθοριστούν οι ανάγκες σε κάθε νοσοκομείο, ώστε στη συνέχεια να ετοιμαστούν -ίσως και εντός της ημέρας- τα φύλλα πορείας των γιατρών που θα συμμετάσχουν σε αυτή τη διαδικασία. Η επίταξη των ιδιωτών γιατρών είναι πιθανό να ξεκινήσει ίσως και από το απόγευμα. Την ίδια ώρα αναπτύσσονται κλίνες εντατικής θεραπείας, αλλά αν δεν υπάρχει το κατάλληλο προσωπικό δεν μπορούν να λειτουργήσουν σαν μονάδες.

Στο “κόκκινο” η κατάσταση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, όπως μετέδωσε η ρεπόρτερ της ΕΡΤ Όλγα Νίκου από τη συμπρωτεύουσα, καθώς καταγράφηκε και χθες Τρίτη (9/11) νέο ρεκόρ κρουσμάτων. Με 46 εισαγωγές ασθενών covid ολοκληρώθηκε το πρωί η εφημερία του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, ενώ νοσηλεύονται και τέσσερις διασωληνωμένοις ασθενείς εκτός ΜΕΘ.
Το νοσοκομείο “Παπαγεωργίου” που ανέλαβε την εφημερία από το πρωί έχει γεμάτη τη ΜΕΘ και επιπλέον 10 διασωληνωμένους ασθενείς εκτός ΜΕΘ.
Στο νοσοκομείο “Παπανικολάου” έφτασαν από την Αθήνα τέσσερις γιατροί με τη βοήθεια των οποίων θα ανοίξει και η Γ’ ΜΕΘ, που δώρισε η επιτροπή “Ελλάδα 2021” και η οποία μέχρι τώρα παρέμενε κλειστή λόγω έλλειψης προσωπικού. Επίσης το νοσοκομείο “Άγιος Παύλος” ετοιμάζεται για τη μετατροπή του σε νοσοκομείο covid μέχρι το τέλος της εβδομάδας.
Το απόγευμα είναι προγραμματισμένη εξάλλου τηλεδιάσκεψη των ιατρικών συλλόγων της Μακεδονίας και της Θράκης με τους διοικητές της 3ης και 4ης ΥΠΕ με αντικείμενο τη παροχή βοήθειας και από ιδιώτες γιατρούς στο ΕΣΥ.

Καθημερινά στην συμπρωτεύουσα γίνονται περίπου 35-40 εισαγωγές ασθενών με Covid-19, ωστόσο η κατάσταση προς το παρόν είναι περισσότερο διαχειρίσιμη συγκριτικά με τον περασμένο Νοέμβριο, ανέφερε στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Νικόλαος Νίτσας. Όσον αφορά τις επιτάξεις ιδιωτών γιατρών ο κ. Νίτσας είπε «είναι η τελευταία δυνατότητα που διαθέτει η κοινωνία προκειμένου να μην μείνουν στα νοσοκομεία χωρίς γιατρούς. Οι επόμενες 2-3 μέρες θα δείξουν αν έχουμε προσφορά συναδέλφων ή αν θα χρειαστεί το υπουργείο να προβεί στην επίταξη. Ήδη χθες στείλαμε το μήνυμα με sms και email στους γιατρούς και αυτή την στιγμή περιμένουμε να μας απαντήσουν».

Στα νοσοκομεία της Αττικής υπάρχει σταδιακή αύξηση των εισαγωγών όπως μετέδωσε η ρεπόρτερ της ΕΡΤ Κατερίνα Μπατζάκη, γεγονός που προβληματίζει το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Μάλιστα στο “Ιπποκράτειο” έχουν ξεκινήσει τις διαδικασίες για να έχουν έτοιμα κρεβάτια, επιπλέον, όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο Δημήτρης Κουρουβακάλης, πρόεδρος εργαζομένων του “Ιπποκράτειου” νοσοκομείου.

Θεαματική αύξηση των εμβολιασμών στα Χανιά μέσα σε μία εβδομάδα – 27χρονη με κορονοϊό γέννησε υγιέστατο αγοράκι
Την Τρίτη (9/11) σημειώθηκε νέο “μαύρο” ρεκόρ κρουσμάτων με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει 8.613 νέα κρούσματα, 486 διασωληνωμένους και 46 θανάτους.

Την ίδια ώρα, τα νέα ραντεβού υπερδιπλασιάστηκαν μέσα σε ένα 24ωρο, καθώς 41.275 πολίτες έκλεισαν ραντεβού για την 1η δόση και άλλοι 72.000 για την 3η δόση.
Παράλληλα γνωστοποιήθηκε ότι τα ραντεβού για την 3η δόση του εμβολιασμού, θα κλείνονται λίγο νωρίτερα από τη συμπλήρωση των 6 μηνών.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος