«Εκτίναξη» κρουσμάτων – Στα όρια κατάρρευσης γιατροί και νοσηλευτές – «Όχι» σε lockdown

Συνεχίζονται τα αρνητικά ρεκόρ των κρουσμάτων σε καθημερινή βάση, με το σύστημα υγείας να δέχεται αφόρητη πίεση και τα νοσοκομεία, ειδικά στη Θεσσαλία και τη Βόρεια Ελλάδα, να ασφυκτιούν.

«Είχαμε μέχρι τώρα 46 εισαγωγές covid, οι ΜΕΘ είναι γεμάτες και έχουμε 4 νοσηλευόμενους εκτός ΜΕΘ. Συνολικά γύρω στους 150 ασθενείς covid είναι νοσηλευόμενοι», επισημαίνει ο συντονιστής διαχείρισης της πανδημίας στο νοσοκομείο «Γ.Παπανικολάου», Αδαμάντιος Χλώρος.

Την ίδια ώρα, πρόστιμα για μη προσκόμιση αρνητικού rapid test βεβαιώθηκαν σε τουλάχιστον 300 ανεμβολίαστους εργαζόμενους του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης.

Οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι θα έπρεπε να είχαν ενημερωθεί τουλάχιστον 48 ώρες πριν για την επιβολή προστίμου και έχουν καταθέσει ενστάσεις. Συμφωνά με την διοίκηση του οργανισμού όλες οι ενστάσεις θα εξετασθούν και όπου έγινε λάθος, τα πρόστιμα θα ακυρωθούν.

Αντίστοιχα δραματική είναι η κατάσταση στο νοσοκομείο του Βόλου. Για ασφυξία από τα περιστατικά κορωνοιού και για απελπιστική κατάσταση στο προσωπικό κάνει λόγο ο διευθυντής της χειρουργικής κλινικής, Νίκος Χαυτούρας. «Το νοσοκομείο του Βόλου περνάει την πανδημία χωρίς πνευμονολόγο. Η υποστελέχωση είναι τραγική και έχουμε 80 ασθενείς. Πέρα από την υποστελέχωση, τώρα βλέπουμε τις τραγικές συνέπειες.

Στο μεταξύ, φόβους για νέα αρνητικά ρεκόρ στα ημερήσια κρούσματα εκφράζουν οι ειδικοί. «Αναμένεται να ξεπεράσουμε τα 8.000 κρούσματα, τονίζει ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ Νίκος Θωμαΐδης. 

Στα Ιωάννινα τα αρνητικά ρεκόρ είναι συνεχή, ενώ αυξάνονται οι νέες μολύνσεις, την ώρα που έχουν, ωστόσο, αυξηθεί κατά πολύ τα νέα ραντεβού για εμβολιασμό.

Κατηγορηματικά αντίθετη η κυβέρνηση σε ενδεχόμενο νέου lockdown

«Εφόσον χρειαστεί θα επιτάξουμε και υπηρεσίες και προσωπικό και ο Υπουργός Υγείας έχει την απόλυτη εξουσιοδότηση από εμένα να κινηθεί νωρίτερα, παρά αργότερα, έτσι ώστε τα όποια κενά αυτή τη στιγμή διαπιστώνονται να καλυφθούν το συντομότερο δυνατό» επισήμανε σχετικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. 

«Καμία απολύτως συζήτηση για αναστολή λειτουργίας σχολείων. Πολλές ευχαριστίες στην εκπαιδευτική κοινότητα για την εξαιρετική τήρηση των μέτρων. Κλειστά είναι μόλις 6 τμήματα στα πάνω από 80.000. Το ποσοστό των παιδιών που νοσούν στο γενικό πληθυσμό μειώθηκε από 29% στο 25%» αναφέρει σε tweet της η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

«Η κα Κεραμέως πανηγυρίζει για το γεγονός ότι το 1/4 των κρουσμάτων είναι σε παιδιά. Αντί για τα απαραίτητα μέτρα προστασίας με την μείωση των παιδιών ανά τμήμα προχωράει σε συγχωνεύσεις. Συνειδητά θέτει σε κίνδυνο την υγεία των παιδιών, των εκπαιδευτικών και των οικογενειών τους» επισημαίνει ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος. 

«Η χώρα χρειάζεται  ένα μεγάλο και αραγές μέτωπο λογικής. Είναι μετωπο εμπιστοσύνης στην επιστήμη και το εμβόλιο είναι το μόνο ασφαλές όπλο που διαθέτουμε» σημειώνει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης.

«Εμείς λέμε ότι αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να πάει άλλο. Δε χρειάζεται κανένας εφησυχασμός. Δεν πρέπει να ωραιοποιείται η κατάσταση», τονίζει ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. 

«Αποδείχτηκε για άλλη μια φορά ότι το μόνο που ενδιαφέρει τον κ. Μητσοτάκη είναι η ιδεοληψία της “αριστεράς και της προόδου”» σημειώνει ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος. 

«Η Κυβέρνηση έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά, ελπίζει ότι το πρόβλημα θα φύγει. Ήρθε η ώρα επιτέλους της διαχείρισης στο θέμα της πανδημίας» τονίζει ο ΓΓ της ΜέΡΑ25, Γιάννης Βαρουφάκης.

Στο μεταξύ, υπερδιπλασιάστηκαν τα νεα ραντεβού σε ένα 24ωρο. Τη Δευτέρα 41.275 πολίτες προγραμμάτισαν τον εμβολιασμό τους με την πρώτη δόση, ενώ άλλοι 72.000 έκλεισαν ραντεβού για την αναμνηστική.

Σε ποιές κατηγορίες πολιτών θα χορηγηθούν τα μονοκλωνικά αντισώματα

Στο μεταξύ, η χώρα παρέλαβε 2.000 δόσεις μονοκλωνικών αντισωμάτων, ενώ γνωστοποιήθηκε πως τα ραντεβού για την τρίτη δόση εμβολιασμού θα κλείνονται λίγο νωρίτερα από τη συμπλήρωση των έξι μηνών.

Ισάριθμοι είναι οι ασθενείς που θα λάβουν τη θεραπεία, σύμφωνα με το θεραπευτικό πρωτόκολλο της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων.

Αυτοί αναμένεται να είναι:

  • Οι ογκολογικοί ασθενείς σε θεραπεία
  • οι μεταμοσχευθέντες
  • οι ανοσοκατεσταλμένοι

Τα μονοκλωνικά αντισώματα χορηγούνται στα πρώτα στάδια της λοίμωξης, σε ασθενείς υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση, ενώ, όμως, έχουν ήπια ή μέτρια συμπτώματα και δεν χρειάζονται οξυγόνο. Πρέπει δε, να μπουν στο νοσοκομείο, καθώς η χορήγηση των μονοκλωνικών γίνεται ενοφλεβίως και υπό παρακολούθηση.

Τα μονοκλωνικά εμποδίζουν τον ιό να προσβάλει τα κύτταρα, αποτρέποντας τη σοβαρή νόσηση. Πρόκειται για τεχνητές πρωτεϊνες, από το εργαστήριο, οι οποίες δρουν όπως τα φυσικά αντισώματα μέσα στον οργανισμό. Αναμφισβήτητα, πρόκειται για σημαντικό όπλο στη φαρέτρα της επιστήμης κατά της covid-19.

Όμως, δεν μπορούν να διατεθούν στο γενικό πληθυσμό λόγω της αδυναμίας των εταιρειών για μαζικής παραγωγή τους. Μεγάλο είναι και το κόστος τους, καθώς ανέρχεται σε 2.000 ευρώ για κάθε δόση.

Εισαγγελική έρευνα για έκδοση πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού και νόσησης

Εισαγγελική διερεύνηση προς κάθε κατεύθυνση για την έκδοση πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού, νόσησης και τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού διέταξε η εισαγγελία Εφετών, αναζητώντας ποινικές ευθύνες.

Συγκεκριμένα, η προϊσταμένη Μαρία Γκανέ ζήτησε να αναζητηθούν ευθύνες προς κάθε κατεύθυνση. Στο στόχαστρο βρίσκονται γιατροί, φαρμακοποιοί, νοσοκόμοι, υπάλληλοι, αλλά και πολίτες που μπορούν να μεσολαβούν στη διακίνηση των πλαστών πιστοποιητικών.

Η Εισαγγελία βλέπει στοιχεία που οδηγούν στην ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης ενώ παράλληλα ζητεί να διερευνηθούν τα αδικήματα της υφαρπαγής ψευδούς ιατρικού πιστοποιητικού για γιατρούς και φαρμακοποιούς, της έκδοσης ψευδών βεβαιώσεων για τους υπαλλήλους που ενδεχομένων εκδίδουν τα πλαστά πιστοποιητικά και της παραβίασης των μέτρων της πολιτείας για τον κορονοιό.

Πηγές της Εισαγγελίας ευελπιστούν ότι θα εμφανιστούν πρόσωπα να καταθέσουν για να αποκαλυφθούν τα πιθανά κυκλώματα που θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια Υγεία.

Δεκτά τα πιστοποιητικά εμβολιασμού από τρίτες χώρες

Τέλος έλαβε η ταλαιπωρία των τουριστών από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι έμεναν εκτός καταστημάτων λόγω ασυμβατότητας των πιστοποιητικών εμβολιασμού ή νόσησής τους.

Με απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης μπορούν πλέον να εισέρχονται κανονικά με την επίδειξη των πιστοποιητικών και των διαβατηρίων τους.

Όσοι ενταχθούν στα νέα μητρώα, καθώς θα έχει αναγνωριστεί ως έγκυρο και αξιόπιστο το πιστοποιητικό τους, θα μπορούν να λάβουν το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό και να κινούνται χωρίς περιορισμούς.

Ρεπορτάζ: Ειρήνη Κυρίτση – Σοφία Πατραμάνη – Φρόσω Βαρβάρα – Φρόσω Παύλου – Βασίλης Σιώμος- Μάκης Νασιάδης – Ντίνα Τσουκαλά – Δημήτρης Γκάτσιος – Ελίνα Κολύβα – Γιάννης Φασουλάς – Σόνια Φίλη 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος