Πυρκαγιές: «Καταστραφήκαμε» λένε οι κάτοικοι του νότιου Ρεθύμνου – Σύλληψη υπόπτου για εμπρησμό στην Πάτρα

Array

Από τον Ορνέ και την Κρύα Βρύση Ρεθύμνου που ξεκίνησε η φωτιά, μέχρι τις Μέλαμπες η κάμερα της ΕΡΤ κατέγραψε εικόνες αποκαρδιωτικές. Ελαιώνες, θερμοκήπια, αμπέλια, κάηκαν. Οι κάτοικοι δηλώνουν σε απόγνωση.Την ίδια ώρα από τις 51 πυρκαγιές του τελευταίου 24ώρου, τέθηκε υπό έλεγχο και η φωτιά που εκδηλώθηκε το απόγευμα στον Τρίλοφο Θεσσαλονίκης, σε χαμηλή βλάστηση. Στην Αχαΐα, ένας άνδρας συνελήφθη από ανακριτικούς υπαλλήλους της διοίκησης πυροσβεστικών υπηρεσιών ως ύποπτος εμπρησμού από αμέλεια σε αγροτοδασική έκταση, στη θέση «Παλιάμπελα», της τοπικής κοινότητας Καλλιθέας, του δήμου Πατρέων.

Στον Δήμο Αγίου Βασιλείου, στο νότιο Ρέθυμνο, κάηκαν περισσότερα από 15 χιλιάδες στρέμματα, μελίσσια και ζώα. Η πυρκαγιά έχει τεθεί υπό έλεγχο, ωστόσο οι αρχές παραμένουν σε πλήρη επιφυλακή, καθώς στην περιοχή συνεχίζουν να πνέουν ισχυροί άνεμοι που απειλούν να αναζωπυρώσουν τα μέτωπα.

Σπασμένο μπουκάλι εντοπίστηκε ακριβώς στο σημείο που ξεκίνησε η μεγάλη φωτιά- την περασμένη Παρασκευή – στον Ορνέ του Δήμου Αγίου Βασιλείου. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για εύρημα που ενισχύει τις υποψίες για ενδεχόμενο εμπρησμό.

«Θέλουμε να αναβαθμιστεί σε πυροσβεστικό κλιμάκιο Δ` τάξης από το υπάρχων, με δύο νέους σταθμούς στον Άγιο Βασίλειο Ρεθύμνου, έναν στην Κρύα Βρύση και έναν σταθμό στο Μύρτθιο αν υπήρχαν δεν θα είχαμε τωρα αυτό το το γκρίζο τοπίο», δήλωσε ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου, Γιάννης Ταταράκης.

Σε ανοικτή σύσκεψη με τους κατοίκους στο χωριό Μέλαμπες συμμετείχε ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Κεφαλογιάννης. «Ήρθαμε με τον ΕΛΓΑ για να γίνει άμεση η καταγραφή και η αποκατάσταση ζημιών σε ζωικό και φυτικό κεφάλαιο», ανέφερε.

Τις πληγείσες περιοχές επισκέφθηκαν βουλευτές κομμάτων.

«Είναι επιβεβλημένο να επιταχυνθεί η διαδικασία καταγραφής και επούλωσης των πληγών ώστε οι άνθρωποι να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους», τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός.

Κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ πραγματοποίησε αυτοψία και όπως τόνισε ο Ανδρέας Σπυρόπουλος πρέπει «να μην υπάρξει γραφειοκρατία και να αποζημιωθούν άμεσα οι άνθρωποι οι οποίοι επλήγησαν ενώ το εισόδημα τους εξαρτιόταν από τις εκτάσεις που κάηκαν»

«Απαιτείται άμεση αποζημίωση του συνόλου της ζημιάς», επισημαίνει και ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντιχάκης.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται και για τη Δευτέρα στις περιφέρειες Αττικής, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου, Κρήτης και Βορείου Αιγαίου.

ΕΡΤ1- Ρεπορτάζ: Ελίνα Κολύβα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος