Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες κόντρα στους θυελλώδεις ανέμους – Live οι εξελίξεις

Array

Συνεχείς είναι οι αναζωπυρώσεις στην Ανθούσα, στην Καλλιθέα Πεντέλης, και στο Ντράφι ενώ τιτάνια είναι η μάχη των πυροσβεστών για να σώσουν το Παίδων Πεντέλης.

Νέο μήνυμα από το 112 καλεί όσους βρίσκονται στην περιοχή της Πεντέλης και γύρω από το 414 Στρατιωτικό Νοσοκομείο να εκκενώσουν προς τα Βριλήσσια.

«Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθήστε τις οδηγίες των αρχών. Οδηγίες αυτοπροστασίας», αναφέρει το μήνυμα.

Η μεγάλη φωτιά μαίνεται ανεξέλεγκτη από το απόγευμα, περίπου στις 17:20. Το έργο της Πυροσβεστικής δυσχεραίνουν οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή, με τους μετεωρολόγους να αναμένουν ύφεση στα 5-6 μποφόρ από τα μεσάνυχτα και μέχρι τις 3 τα ξημερώματα, ωστόσο το πρωί γύρω στις 9-10 αναμένεται να ενισχυθούν και πάλι.

Τα ενεργά μέτωπα

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες κόντρα στους θυελλώδεις ανέμους – Live οι εξελίξεις

Αυτή την ώρα το βάρος πέφτει στο μέτωπο στην Καλλιθέα Πεντέλης, στην Ανθούσα και στο Ντράφι, ενώ στο σημείο συνεχίζουν να πνέουν ισχυροί άνεμοι.

Τα ανησυχητικά μέτωπα είναι το ένα προς Διώνη και το άλλο προς Πεντέλη, στην κορυφογραμμή προς την πλευρά του Αγίου Πέτρου.

Πολύ δύσκολη είναι η κατάσταση και στην Ανθούσα, αφού όπως μετέδωσε η δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Ειρήνη Κυρίτση, η φωτιά κινείται απειλητικά προς τα σπίτια.

Στον ευρύτερο ορεινό όγκο όπου εξελίσσεται η πυρκαγιά έχουν αναπτυχθεί 420 πυροσβέστες, με 18 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 85 οχήματα. Στο πεδίο επιχειρούν μαζί μας και οι Ρουμάνοι πυροσβέστες. Με το πρώτο φως της ημέρας στην μάχη θα μπουν και τα εναέρια μέσα ώστε να κάνουν ρίψεις νερού από αέρος ενώ στην επιχείρηση της κατάσβεσης συμμετέχουν και οι ΕΜΟΔΕ (δασοκομάντος). Επιπλέον αναμένεται ενίσχυση από δασοκομάντος της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας.

Για μέτωπα που ανησυχούν τις πυροσβεστικές δυνάμεις σε Καλλιθέα Πεντέλης, Ντράφι και Ανθούσα, μίλησε νωρίτερα ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής μιλώντας στην ΕΡΤ. Παράλληλα ανέφερε ότι τα μέτωπα που απειλούσαν τον Διόνυσο και το Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης, έχουν περιοριστεί.

Μιλώντας στην δημόσια τηλεόραση, ανέφερε συγκεκριμένα: «Είχαμε μια πολύ δύσκολη πυρκαγιά. Έγινε μια γιγάντια επιχείρηση. Η προσπάθεια αυτή απαιτεί και θα απαιτεί τη συνέργεια πολλών οργανισμών. Έχουμε εκκενώσει κάποια νοσοκομεία. Αυτή τη στιγμή: Η κορυφογραμμή που φοβόμασταν μην υπάρχει πρόβλημα με το Διόνυσο έχουμε καταφέρει και έχουμε περιορίσει το μέτωπο. Έχει «καθίσει» το μέτωπο που ήταν μπροστά και που απειλούσε το Παίδων Πεντέλης» είπε και συνέχισε:

«Δίνουμε ολονύχτια μάχη σε Ντράφι και Ανθούσα και έχουμε καλύτερη εικόνα, ελπίζουμε να έχουμε αυτή την εικόνα και το πρωί που θα σηκωθούν τα εναέρια μέσα. Τα μέτωπα που μας απασχολούν είναι στην Ανθούσα, στον οικισμό Καλλιθέα και ένα μέτωπο που μας ανησυχεί και προσπαθούμε να το ελέγξουμε είναι στο Ντράφι. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε την ακριβή ενημέρωση για σπίτια, αλλά θα γίνει αμέσως καταγραφή. Έχουμε εκδώσει τέσσερα μηνύματα από το 112».

Ξεκαθάρισε ακόμα ότι όλες οι δυνάμεις στο πεδίο θα παραμείνουν ισχυρές και θα ενισχυθούν περαιτέρω, με στόχο, τον περιορισμό της πυρκαγιάς, ενώ τα εναέρια μέσα θα βρίσκονται σε ετοιμότητα προκειμένου να ξεκινήσουν να επιχειρούν με το πρώτο φως της ημέρας.

Τέσσερα μηνύματα από το 112

Σημειώνεται ότι μέσω του 112 έχουν εκδοθεί 4 μηνύματα. Συγκεκριμένα, στις 18:20 για ενημέρωση των κατοίκων στις περιοχές, Πεντέλη Νέα Πεντέλη, Ντράφι, Νταού Πεντέλης Διώνη και Καλλιτεχνούπολη για το γεγονός ότι υπάρχει σε εξέλιξη πυρκαγιά στην περιοχή. Και για προληπτικούς λόγους στις 18:45 για εκκένωση του οικισμού Ντράφι, στις 19:50 για εκκένωση της Ανθούσας και στις 20.10 για εκκένωση των περιοχών Διώνη και Δασαμάρι.

Παράλληλα, συνεχείς συσκέψεις πραγματοποιούνται στο κέντρο διαχείρισης κρίσεων, υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, με συμμετοχή των υπουργών Επικρατείας, ‘Ακη Σκέρτσου και Γιώργου Γεραπετρίτη, του υπουργού και υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου και Λευτέρη Οικονόμου, του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα, του υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελου Τουρνά, του γενικού γραμματέα δημόσιας Υγείας του υπουργείου Υγείας Γιάννη Κωτσιόπουλου και του προέδρου του ΕΚΑΒ Νίκου Παπαευσταθίου.

Ταυτόχρονα, η Περιφέρεια Αττικής έχει διαθέσει υδροφόρες και μηχανήματα έργου, ενώ ισχυρές παραμένουν οι δυνάμεις που επιχειρούν από εθελοντές του Πυροσβεστικού Σώματος και τις εθελοντικές ομάδες της Πολιτικής Προστασίας.

Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής ‘Αμυνας έχει διαθέσει την ειδική ομάδα Δευκαλίων με 22 στελέχη και η Ελληνική Αστυνομία έχει αναπτύξει δυνάμεις στην ευρύτερη περιοχή και συγκεκριμένα 282 αστυνομικούς με 90 οχήματα με στόχο την ασφαλή διέλευση των κατοίκων από τις οδούς και την προστασία των κατοικιών.

Τα εφημερεύοντα νοσοκομεία της Αττικής έχουν προληπτικά τεθεί σε αυξημένη ετοιμότητα.

Τα εφημερεύοντα νοσοκομεία της περιοχής και το ΕΚΑΒ έχουν τεθεί προληπτικά σε μέγιστη ετοιμότητα. Στο ίδρυμα Μητέρα έχουν προληπτικά μεταφερθεί, 35 παιδιά από το Νοσοκομείο Νταού Πεντέλης, ενώ 36 παιδιά έχουν μεταφερθεί στα νοσοκομεία Παίδων Αγία Σοφία και Αγλαΐα Κυριακού από το Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης.

Τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη με το Κέντρο Επιχειρήσεων

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεδιάσκεψη, από το Μέγαρο Μαξίμου, με το κέντρο επιχειρήσεων στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Ενημερώθηκε, για την εξέλιξη της φωτιάς στην Πεντέλη και για την έκτασή της. Σύμφωνα με πληροφορίες όλη τη νύχτα θα επιχειρούν στα πύρινα μέτωπα πεζοπόρα τμήματα της πυροσβεστικής, δυνάμεις της αστυνομίας, του στρατού, της τοπικής αυτοδιοίκησης και εθελοντές. Με το πρώτο φως της ημέρας θα αρχίσουν να επιχειρούν τα εναέρια μέσα. Δεν έχουν διακομιστεί, μέχρι στιγμής, πολίτες στα νοσοκομεία με προβλήματα. Οι νοσοκομειακές μονάδες βρίσκονται σε επιφυλακή.

Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε, επίσης, για την εξέλιξη της φωτιάς στη Μεγαλόπολη Αρκαδίας.

Ολοκληρώθηκε η μεταφορά των 36 παιδιών από το νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης. Δεκά πέντε έλαβαν εξιτήριο

Ολοκληρώθηκε η μεταφορά των 36 παιδιών από το νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης . 21 παιδιά μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία Παίδων Αγία Σοφία και Αγλαΐα Κυριακού και 15 έλαβαν εξιτήριο. Την όλη επιχείρηση συντόνιζε ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Γεραφέντης, Ζώης Κακκαβάς, Ελένη Μπουγά και Βαλερία Δολαψάκη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος