Live οι εξελίξεις – Δύο μέτωπα στην Πεντέλη – Στα πρώτα σπίτια στο Ντράφι η φωτιά

Array

Δύο είναι τα μέτωπα της μεγάλης φωτιάς στην Πεντέλη που ξέσπασε στις 5:20 το απόγευμα της Τρίτης 19/7, ανάμεσα στο Νταού Πεντέλης και στο Ντράφι. Έκτακτη ενημέρωση για τη φωτιά στην Πεντέλη έκανε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής στις 20:30.

Σε καθεστώς γενικής επιφυλακής τέθηκε η Πυροσβεστική, για τη φωτιά στην Πεντέλη, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Σώματος, Γιάννη Αρτοποιό.

Ακόμα είπε ότι έχουν εκδοθεί τέσσερα μηνύματα από το 112 για την προστασία των πολιτών, ενώ συνεχείς είναι οι συσκέψεις στο Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων.

Η φωτιά στην Πεντέλη εξελίσσεται στον ορεινό όγκο και επιχειρούν 350 πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων, με 28 Ρουμάνους πυροσβέστες, 60 υδροφόρες και 15 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα.

Όπως τόνισε, παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες τα εναέρια μέσα θα συνεχίσουν να επιχειρούν.

Επίσης, οι εθελοντές διαθέτουν μεγάλο αριθμό υδροφόρων και έχει κινητοποιηθεί μεγάλη δύναμη και από τις περιφέρειες της χώρας για να μεταβούν στην πυρκαγιά της Πεντέλης. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για εγκλωβισμένους.

Τα δύο μέτωπα της φωτιάς

Αυτή την στιγμή οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής έχουν να αντιμετωπίσουν δύο μέτωπα, το ένα που κινείται προς Ντράφι και άλλο ένα που κινείται νότια και δυτικά προς την περιοχή Καλλιθέα και Καλύβια Πεντέλης.

Στο μέτωπο που κινείται προς Ντράφι η φωτιά έχει πλησιάσει στα σπίτια, με τις επίγειες δυνάμεις και τα εναέρια μέσα να έχουν παραταχθεί στις οδούς Αχαιών και Δωριέων.

Μέχρι τώρα οι πυροσβεστικές δυνάμεις αναφέρουν ότι δεν έχουν καεί σπίτια, υπάρχουν όμως εξωτερικές φθορές.

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής έχουν ενισχυθεί περαιτέρω καθώς στο σημείο επιχειρούν 105 πυροσβέστες, συμπεριλαμβανομένων και 28 ρουμάνων πυροσβεστών, με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 30 οχήματα, 11 αεροσκάφη, 5 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα λειτουργεί ως συντονιστικό, ενώ συνδρομή παρέχουν υδροφόρες ΟΤΑ και μηχανήματα έργου.

Σημειώνεται ότι τα εναέρια μέσα θα κάνουν ρίψεις από αέρος μέχρι και τις 21.10 το βράδυ.

Μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε σε όσους βρίσκονται στο Ντράφι να εκκενώσουν προς Παλλήνη, λόγω της δασικής πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στο Ντράφι, εκκενώστε τώρα προς Παλλήνη. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθήστε τις οδηγίες των αρχών. Οδηγίες αυτοπροστασίας: https://www.civilprotection.gr/el/dasikes-pyrkagies.

Μετά το Ντράφι δόθηκε εντολή να εκκενωθεί και η Ανθούσα. «Αν βρίσκεστε στην Ανθούσα εκκενώστε προς Γέρακα» αναφέρει το μήνυμα του 112.

Ακολούθησε εκκένωση με μήνυμα του 112 και από Διώνη και Δαμάσι προς Γέρακα. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στις περιοχές Διώνη και Δασαμάρι, εκκενώστε τώρα προς Παλλήνη. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθήστε τις οδηγίες των αρχών. Οδηγίες αυτοπροστασίας: https://www.civilprotection.gr/el/dasikes-pyrkagies».

Η φωτιά ξεκίνησε ανάμεσα στο Νταού και στο Ντράφι της Πεντέλης και όπως νωρίτερα δήλωσε στην ΕΡΤ, ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, επιπυραγός, Γιάννης Αρτοποιός η φωτιά κινείται προς το Ντράφι της Πεντέλης, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν απειλεί κατοικημένες περιοχές.

Ο κ. Αρτοποιός έκανε λόγο για μια δύσκολη πυρκαγιά ενώ απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να ακούνε τις οδηγίες των δημόσιων αρχών. «Αυτή την στιγμή είναι σε γενική επιφυλακή όλη η Αττική και έχουμε καλέσει οχήματα κι από την υπόλοιπη Ελλάδα να συνδράμουν στην πυρκαγιά. Προσπαθούμε να κάνουμε, να κυκλώσουμε την πυρκαγιά, να πάμε σε όλη την περίμετρο έτσι ώστε να μην κινδυνεύσει καμία περιοχή. », ανέφερε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα, οι κάτοικοι της περιοχής δέχθηκαν κλήση από το 112 με το μήνυμα «να είστε σε ετοιμότητα» για την περίπτωση που χρειαστεί να προχωρήσουν οι αρχές σε περαιτέρω ενέργειες στις περιοχές Πεντέλη, Νέα Πεντέλη, Ντράφι, Νταού, Διώνη και Καλλιτεχνιούπολη.

Live οι εξελίξεις – Δύο μέτωπα στην Πεντέλη –  Στα πρώτα σπίτια στο Ντράφι η φωτιά

Όπως τόνισε στην ΕΡΤ ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Διονύσου, Μανώλης Κόκκαλης, οι άνεμοι είναι πολύ μεγάλης έντασης και για αυτό ο Δήμος είναι σε επιφυλακή σε περίπτωση που η φωτιά “καβαλήσει” το βουνό. “Είναι μια δύσκολη και στενάχωρη κατάσταση” σημείωσε και πρόσθεσε ότι μία υδροφόρα του δήμου και τέσσερα πυροσβεστικά συμμετέχουν στην προσπάθεια κατάσβεσης.

Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς για σήμερα Τρίτη 19 Ιουλίου

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr), για σήμερα Τρίτη 19 Ιουλίου 2022, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φθιώτιδας)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου
  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (ΠΕ Ηλείας, ΠΕ Αχαΐας)
  • Περιφέρεια Κρήτης
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)
  • Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης (ΠΕ Έβρου)

Ρεπορτάζ: Ζώης Κακκαβάς, Γιώργος Γεραφέντης, ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος