Πύρινα μέτωπα: Σε ύφεση η φωτιά στη Λέσβο – Συγκρατημένη αισιοδοξία για το Πάρκο της Δαδιάς

Array

Τα πύρινα μέτωπα σήμερα, 27 Ιουλίου στη χώρα εντοπίζονται κατά κύριο λόγο στη Λέσβο και τη Δαδιά Έβρου. Εξελίξεις σημειώθηκαν και στην φωτιά που ξέσπασε την Τρίτη στην Μάνδρα, η οποία ενώ οριοθετήθηκε σχετικά νωρίς, η ΕΛΑΣ προχώρησε σε δύο συλλήψεις.

Λέσβος: Σε ύφεση η πυρκαγιά – Ένα μέτωπο ακόμη ενεργό

Σύμφωνα με την ρεπόρτερ της ΕΡΤ, Δήμητρα Λαχουρή, ένα γιγαντιαίο σύννεφο καπνού απλώνεται μεταξύ των οικισμών Βρίσα και Πολυχνίτου στη Λαγκάδα. Νωρίτερα, σοβαρή αναζωπύρωση προκλήθηκε στο βορειοδυτικό τμήμα του πύρινου μετώπου που απειλεί για ακόμα μία ημέρα σπίτια, με τους ανέμους να «σπρώχνουν» τις φλόγες νοτιοδυτικά και τις Αρχές να καλούν τους κατοίκους μέσω του 112 να εγκαταλείψουν τη Βρίσα προς Πολύχνιτο.

Τα εναέρια μέσα σταμάτησαν να επιχειρούν πριν λίγο. ενώ την ενεργή εστία αντιμετωπίζουν επίγειες δυνάμεις με τη σημαντική συνδρομή εθελοντών. Καθ’όλη τη διάρκεια της νύχτας η Πυροσβεστική θα βρίσκεται σε επιφυλακή.

Κάτοικοι της περιοχής μίλησαν στην ΕΡΤ, τονίζοντας την απόγνωσή τους: «Πήγαμε να σώσουμε τα άλογα και μετά φύγαμε», ενώ κάποιος άλλος ανέφερε πως έδιωξε τη γυναίκα και το παιδί του, εξαιτίας της υψηλής επικινδυνότητας.

Σε ενημέρωση που έκανε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, «Δύο ηλικιωμένοι που παρέμειναν στον οικισμό απεγκλωβίστηκαν άμεσα από τους πυροσβέστες, μεταφέρθηκαν σε ασφαλές μέρος και είναι καλά στην υγεία τους».

Ενημέρωση εκπρόσωπου Τύπου Πυροσβεστικής, Γ. Αρτοποιού

Μόνο την τελευταία εβδομάδα έχουν ξεσπάσει σε όλη τη χώρα 1185 πυρκαγιές, εκ των οποίων οι 345 ήταν δασικές και οι 840 αστικές.

Επιπλέον, η Πυροσβεστική δίνει μεγάλο βάρος στους τράκτορες, τα ευέλικτα αεροσκάφη που κάνουν περιπολίες πάνω από τα δάση και έχουν δυνατότητα να επέμβουν άμεσα ρίχνοντας τρεις τόνους νερού. Από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου έχουν πραγματοποιήσει 1097 ώρες πτήσεων περιπολίας και έχουν κάνει 2454 ρίψεις νερού.

Κρίσιμο το επόμενο 24ωρο για τη φωτιά στο Πάρκο της Δαδιάς 

Κατά το ρεπορτάζ, κρίσιμα θεωρούνται τα επόμενα 24ωρα για την εξέλιξη της φωτιάς στο νοτιοδυτικό τμήμα του Εθνικού Πάρκου της Δαδιάς στον Έβρο.

Ο Δήμαρχος Σουφλίου, Παναγιώτης Καλακίκος ανέφερε: «Ότι ζητήθηκε από τις πυροσβεστικές υπηρεσίες το δώσαμε, και γι’ αυτό έχουμε κατορθώσει να φτιάξουμε αντιπυρικές ζώνες».

Η φωτιά πλέον είναι ελεγχόμενη. Σε επιφυλακή ωστόσο βρίσκεται η Πυροσβεστική, καθώς αύριο η περιοχή βρίσκεται σε συναγερμό κατηγορίας 4 και προβλέπονται δυνατοί άνεμοι.

Μάνδρα: Δύο συλλήψεις για τη φωτιά της Τρίτης

Στον Εισαγγελέα οδηγήθηκαν σήμερα η 55χρονη και ο εργάτης γης που κατηγορούνται για τη φωτιά που ξέσπασε χθες στη Μάνδρα.

Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Αλέξανδρος Καλαφάτης, εξήγησε πως η 55χρονη ζήτησε από τον εργάτη να μαζέψει τα κλαδιά από την αυλή της και στη συνέχεια τους ξέφυγε η φωτιά. Οι δικηγόροι τους, ζήτησαν αναβολή της δίκης. Το αίτημά τους έγινε δεκτό και οι δύο κατηγορούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι.

Ρεπορτάζ: Δήμητρα Λαχουρή, Αναστασία Σπυριδάκη, Αλέξανδρος Καλαφάτης

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος