Προβλήματα στην Αττική από την κακοκαιρία: Έκλεισαν δρόμοι, πτώσεις δέντρων – Επιδείνωση Τετάρτη και Πέμπτη

Array

Εν μέσω θερινής κακοκαιρίας βρίσκεται η χώρα. Οι κάτοικοι σε Πτολεμαΐδα, Χαλκιδική και Φλώρινα δοκιμάστηκαν, με τα πλημμυρικά φαινόμενα να προκαλούν καταστροφές σε υποδομές και καλλιέργειες. Απόψε στην Αττική, δρόμοι πλημμύρισαν, δέντρα ξεριζώθηκαν ενώ κεντρικές λεωφόροι της Αθήνας, όπως οι Χαμοστέρνας, Βουλιαγμένης και Ποσειδώνος διέκοψαν την κυκλοφορία τους.

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός για την κακοκαιρία. Η Πυροσβεστική έχει δεχτεί μέχρι στιγμής 103 κλήσεις για απάντληση υδάτων και 10 κλήσεις για παροχή βοήθειας. Επιχείρηση της πυροβεστικής για απάντληση υδάτων από υπόγεια στη Βούλα.

Προβλήματα στην Αττική από την κακοκαιρία: Έκλεισαν δρόμοι, πτώσεις δέντρων – Επιδείνωση Τετάρτη και Πέμπτη
ΚΛΕΙΣΤΗ Η ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΣΤΗΝ ΧΑΜΟΣΤΕΡΝΑΣ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΕΝΤΟΝΗΣ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΗΣ. ΤΡΙΤΗ 23 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2022. (ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Πτώση μεγάλου δέντρου σε πολυκατοικία στον Κεραμεικό λόγω των ισχυρών ανέμων το απόγευμα της Τρίτης (23/8). Καταπλακώθηκε βανάκι, χωρίς ευτυχώς να τραυματιστεί κάποιος, ενώ κομμάτια του δέντρου έπεσαν και στα μπαλκόνια πολυκατοικίας.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού που εκδόθηκε εχθές (22/8) από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), από σήμερα έως και την Παρασκευή προβλέπεται επιδείνωση του καιρού, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών, χαλαζοπτώσεις και πρόσκαιρα – κατά τη διάρκεια των φαινομένων – από ενισχυμένους ριπαίους ανέμους.

Συγκεκριμένα, για αύριο Τετάρτη (24/8) τα ισχυρά φαινόμενα θα συνεχιστούν και θα επηρεάσουν από νωρίς το πρωί την ανατολική ηπειρωτική και νησιωτική χώρα (εκτός από τα Δωδεκάνησα) και το μεσημέρι – απόγευμα τα υπόλοιπα ηπειρωτικά.

Η πυροσβεστική στην ανακοίνωσή της, απευθύνει έκκληση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις περιοχές όπου εκδηλώνονται τα έντονα φαινόμενα, καθώς και τις επόμενες ημέρες που αναμένεται να συνεχιστούν σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Αυγουστιάτικες… πλημμύρες σε περιοχές της χώρας

Πτολεμαΐδα

Τις πληγές που άφησαν πίσω τους οι σφοδρές καταιγίδες στην περιοχή της Πτολεμαίδας προσπαθούν να επουλώσουν οι κάτοικοι. ΙΧ καταπλακώθηκε από τοιχίο που κατέρρευσε, ενώ κεραυνός προκάλεσε φωτιά σε τρακτέρ. Ζημιές από πλημμύρα και στο Λαογραφικό Μουσείο του Συλλόγου Μικρασιατών Πτολεμαίδας.

Φλώρινα

Στη Βέβη της Φλώρινας η σφοδρή χαλαζόπτωση και ο αέρας προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές σε καλλιέργειες με μηλιές, αχλαδιές, ηλιοτρόπια και λαχανικά.

Χαλκιδική

Στην Ορμύλια Χαλκιδικής το χαλάζι κατέστρεψε τους καρπούς στα ελαιόδεντρα, μόλις 25 μέρες πριν τη συγκομιδή. Η καταστροφή στους ελαιώνες έκτασης περίπου 5000 στρεμάτων έγινε μέσα σε 15 λεπτά. Οι καταιγίδες προξένησαν ζημιές σε θερμοκήπια και σε εκτάσεις με αχλαδιές και οπωροκηπευτικά.

Σε σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο κλιματικής κρίσης και πολιτικής προστασίας ο υπουργός κ. Στυλιανίδης ζήτησε να μην υποτιμηθεί η σύντομη αλλά έντονη κακοκαιρία.

Ισχυρή σύσταση γίνεται στους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους κατά την διάρκεια των έντονων φαινομένων και σε καμία περίπτωση να μην διασχίζουν ορμητικά νερά και χειμάρρους, είτε πεζοί είτε με όχημα.

Καλάβρυτα 

Βράχοι και φερτά υλικά έκλεισαν το δρόμο Πούντας – Καλαβρύτων, σε τρία σημεία , στο ύψος του Μεγάλου Σπηλαίου. Φερτά υλικά από την ισχυρή βροχόπτωση, έκλεισαν την γραμμή του Οδοντωτού, πριν από το Διακοφτό. 100 επιβάτες συνέχισαν το ταξίδι με λεωφορεία.

Επιδείνωση Τετάρτη και Πέμπτη, βελτίωση το Σαββατοκύριακο

Συνεχίζεται το φθινοπωρινό σκηνικό σε ολόκληρη τη χώρα, με κύριο χαρακτηριστικό τα μπουρίνια που αναμένεται να επιδεινωθούν. Σύμφωνα με την μετεωρολόγο της ΕΡΤ Νικολέτα Ζιακοπούλου, την Τετάρτη περιμένουμε νεφώσεις αυξημένες με πολλές βροχές και καταιγίδες από το πρωί στην κεντρική και τη νότια χώρα και από το μεσημέρι τοπικά και στις υπόλοιπες περιοχές. Τα φαινόμενα θα είναι ιδιαίτερα ισχυρά σε Πελοπόννησο, Κυκλάδες, Κρήτη, βόρειο Αιγαίο, πρόσκαιρα τοπικά και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά.

Οι άνεμοι στα πελάγη βόρειοι έως 5 μποφόρ, θα ενισχύονται όμως σημαντικά την ώρα της καταιγίδας. Η θερμοκρασία το μεσημέρι θα φτάσει τους 28 με 30 βαθμούς.

Στην Αττική περιμένουμε αρκετή συννεφιά με ισχυρές βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα. Οι άνεμοι ασθενείς και πρόσκαιρα στα ανατολικά βόρειοι έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 22 έως 28 βαθμούς.

Στην Θεσσαλονίκη θα έχουμε παροδικές βροχές και καταιγίδες. Οι άνεμοι πρόσκαιρα βόρειοι έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 19 έως 28 βαθμούς.

Την Πέμπτη η έντονη κακοκαιρία θα συνεχιστεί, με τις ισχυρότερες καταιγίδες στα ηπειρωτικά και το βόρειο Αιγαίο. Οι άνεμοι στα πελάγη δεν θα ξεπερνούν τα 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία έως 29 βαθμούς.

Ρεπορτάζ: Νίκος Καπόγλης, Μαρία Σταθοπούλου, Μαίρη Κεσκλίδου, Μάκης Νασιάδης, Θωμαΐδα Αδάμου, Δεσποινα Αμαραντιδου, Σταύρος Πανούσης , Αθανασία Σταμοπούλου

Επιμέλεια: Νίκος Κουντούρης – Δολαψάκη Βαλέρια

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος