Έντονα καιρικά φαινόμενα σε περιοχές της Αθήνας – Οι οδηγίες του υπουργείου

Ξεκίνησε η επέλαση της κακοκαιρίας με πολύ έντονη βροχή αυτήν την ώρα σε πολλές περιοχές της Αθήνας, όπως Κάτω Πατήσια, Πετρούπολη, Νέα Φιλαδέλφεια, Περιστέρι, Νίκαια, Γλυφάδα, Πειραιά. Το σκηνικό φθινοπώρου που επικρατεί στη χώρα τις δυο τελευταίες μέρες, θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Δείτε αναλυτικά εδώ σε ποιες περιοχές βρέχει τώρα

 Κλειστές Ποσειδώνος και Βουλιαγμένης – Άνοιξε η Πειραιως 

Η κακοκαιρία είναι σε πλήρη εξέλιξη και πολλοί δρόμοι της Αθήνας έχουν μετατραπεί σε ποτάμια.

Λεωφόρος Ποσειδώνος και Βουλιαγμένης έκλεισαν στα ακόλουθα σημεία τους:

  • Στη λεωφόρο Ποσειδώνος έχει διακοπεί η κυκλοφορία από το ύψος της πλατείας Κρήτης στο ρεύμα προς Βούλα.
  • Στη λεωφόρο Βουλιαγμένης, έχει διακοπεί η κυκλοφορία από το ύψος της Πρίγκιπος Πέτρου στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Βούλα.

Κανονικά διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων στην οδό Πειραιώς σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα η Αστυνομία, λόγω συσσώρευσης υδάτων, προχώρησε σε διακοπή της κυκλοφορίας στην Πειραιώς από το ύψος της Πέτρου Ράλλη στο ρεύμα προς Πειραιά και από το ύψος της οδού Χαμοστέρνας στο ρεύμα προς Αθήνα.

Ο καιρός τις επόμενες ημέρες θα είναι πολύ άστατος, με βροχές, καταιγίδες, ενδεχομένως και χαλαζοπτώσεις, κάτι που δημιουργεί την ανάγκη οι πολίτες να είναι προσεκτικοί.

Ισχυρή καταιγίδα στην Νέα Φιλαδέλφεια
Βίντεο: Μιχάλης Πασταλίδης

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού: Ισχυρές βροχές, καταιγίδες και χαλάζι

Στυλιανίδης: Αν κριθεί σκόπιμο, θα ενεργοποιηθεί και το 112

Σε αυξημένη ετοιμότητα είναι όλοι οι φορείς για την επικείμενη κακοκαιρία.

Σημειώνεται ότι η πορεία της κακοκαιρίας αξιολογήθηκε στο πλαίσιο ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, υπό τον Υπουργό, Χρήστο Στυλιανίδη. Όπως ενημέρωσε ο κ. Στυλιανίδης “το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ήδη από χθες, σε συνέχεια της σχετικής ανακοίνωσης της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για επιδείνωση του καιρού, έχει ενημερώσει όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες και κυρίως τις Περιφέρειες και τους Δήμους της χώρας, να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα”.

Όπως σημείωσε ο υπουργός “οι μετεωρολόγοι μας εφιστούν την προσοχή ότι αναμένονται έντονες βροχοπτώσεις και ισχυρές καταιγίδες, κατά τόπους χαλαζοπτώσεις και αυξημένη κεραυνική δραστηριότητα” και επισήμανε πως “πρέπει όλοι να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Τα φαινόμενα, κατά τόπους και κατά διαστήματα, θα είναι πάρα πολύ έντονα”.

Επιπλέον απηύθυνε εκκληση “σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να βρίσκονται σε συνεχή εγρήγορση για την άμεση αντιμετώπιση ενδεχόμενων συνεπειών εξαιτίας της κακοκαιρίας και να λάβουν όλα τα αναγκαία προληπτικά μέτρα, ιδίως για την αποτροπή εκδήλωσης πλημμυρικών φαινομένων” καθώς όπως σημείωσε “απαιτείται διαρκής επαγρύπνηση”.

Ισχυρή σύσταση, απηύθυνε ο κ. Στυλιανίδης και σε όλους τους πολίτες στις περιοχές όπου εκδηλώνονται ή αναμένονται έντονα φαινόμενα, να μην μετακινούνται αν δεν έχουν σοβαρό λόγο.

“Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται” όπως επισήμανε “τόσο για οδηγούς όσο και για πεζούς. Ποτέ δεν διασχίζουμε ορμητικά νερά και χειμάρρους (τις λεγόμενες ιρλανδικές διαβάσεις) πεζή ή με όχημα. Ποτέ, για κανέναν λόγο!”

Επίσης επέστησε την προσοχή και στους κατασκηνωτές, ενώ απηυθυνε έκκληση σε ξενοδόχους και σε όλους τους εργαζόμενους στον τουρισμό να προειδοποιήσουν τους τουρίστες που φιλοξενούν, ώστε να είναι ενήμεροι για την κακοκαιρία.

Καλάβρυτα: Κατολισθήσεις από τις ισχυρές βροχοπτώσεις – Βράχια στις γραμμές του οδοντωτού

Όπως σημείωσε “είναι ευνόητο ότι όπου και εφόσον χρειαστεί, θα εκδίδονται συνεχώς σχετικές ανακοινώσεις από όλους τους φορείς. Ενώ, αν κριθεί σκόπιμο, θα ενεργοποιηθεί και το 112 για την αποστολή προειδοποιητικών μηνυμάτων”.

“Φαίνεται να είναι μια σχετικά σύντομη, αλλά έντονη κακοκαιρία. Ενδεχομένως να λάβει, όμως, επικίνδυνες διαστάσεις. Παρακαλώ να μην την υποτιμήσουμε. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από όλους μας. Αποφεύγουμε τις μη απαραίτητες μετακινήσεις στις περιοχές εκδήλωσης της κακοκαιρίας. Παραμένουμε όλοι σε εγρήγορση” κατέληξε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Προειδοποίηση Αρναούτογλου για το επόμενο 48ωρο

Για «σοβαρή» επιδείνωση του καιρού το επόμενο 48ωρο κάνει λόγο ο Σάκης Αρναούτογλου.

Την ίδια στιγμή απευθύνει έκκληση σε πολίτες και φορείς να βρίσκονται σε επαγρύπνηση και να λάβουν στοιχειώδει μέτρα προφύλαξης.

Ολόκληρη η ανάρτηση του Σάκη Αρναούτογλου:

«Σοβαρή η επικείμενη επιδείνωση του καιρού το επόμενο 48ωρο! Έκκληση στους Δήμους της χώρας τα επόμενα δύο 24ωρα για έλεγχο και προληπτικο καθαρισμο ρεμάτων,φρεατίων αλλά και για παρεμβάσεις στην κοίτη ποταμών για την αντιμετώπιση κινδύνων απέναντι σε πλημμυρικά φαινόμενα που ενδεχομένως να προκύψουν απο τις εν δυνάμει επικίνδυνες βροχές και καταιγίδες που θέλουν και τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία να εκδηλώνονται κυρίως το επόμενο 48ωρο σε πολλές περιοχές της Ελλάδας!

Με αυτά τα δεδομένα, πέρα από τα αιφνίδια πλημμυρικά φαινόμενα, κίνδυνος υπάρχει και από τους ανέμους που συνήθως συνοδεύουν τις καταιγίδες, ενώ δεν αποκλείεται οι συνθήκες να είναι ευνοϊκές ακόμα και για το σχηματισμό σιφώνων (ανεμοστρόβιλων – υδροστρόβιλων! Σε κάθε περίπτωση και για καλό και για κακό, κατά την ταπεινή μου άποψη θεωρώ πως είναι αναγκαία η επαγρύπνυση αλλά και η λήψη στοιχειωδών μέτρων προφύλαξης!».

Πότε εξασθενούν τα φαινόμενα

Τετάρτη και Πέμπτη θα σημειωθούν ακόμα μεγαλύτερα ύψη βροχής, με τα φαινόμενα να έχουν και διάρκεια σε αρκετές περιοχές όπως Θεσσαλία, Σποράδες, Εύβοια, κεντρική Μακεδονία. Θα βρέξει και σε Κρήτη, Κυκλάδες και πρόσκαιρα στο Ιόνιο την Τετάρτη, σύμφωνα με το μετεωρολόγο της ΕΡΤ Παναγιώτη Γιαννόπουλο. Από το απόγευμα της Παρασκευής αναμένεται σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων, ενώ το καλοκαίρι φαίνεται πως επιστρέφει από την Κυριακή.

Βροχές και καταιγίδες την Τετάρτη, πού θα είναι έντονα τα φαινόμενα – Χαλαζοπτώσεις και μικρή πτώση της θερμοκρασίας

Την Τετάρτη αναμένονται βροχές και καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Τα φαινόμενα τοπικά θα έντονα, κυρίως στα κεντρικά και βόρεια, με έμφαση σε τμήματα της Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας, της Θράκης, του Βορείου Αιγαίου και πιθανώς στις Σποράδες. Οι καταιγίδες στα κεντρικά και βόρεια είναι πιθανό να συνοδεύονται από τοπικές χαλαζοπτώσεις μικρού μεγέθους, ενώ στην Θράκη και το βορειοανατολικό Αιγαίο υπάρχει πιθανότητα για χαλαζοπτώσεις μεγάλου μεγέθους.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση, κυρίως στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά και θα κυμανθεί, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, στη Δυτική Μακεδονία από 13 έως 25-26 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 14 έως 32-33, στην Ήπειρο από 12 έως 28-29 βαθμούς, στη Θεσσαλία από 14 έως 30-31, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 15 έως 30-31 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 18 έως 29-30 και στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη από 18 έως 28-30 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με εντάσεις έως 2-4 Μποφόρ, με εξαίρεση τα νοτιότερα τμήματα, όπου θα πνέουν από δυτικές γενικά διευθύνσεις με εντάσεις έως 4-5 Μποφόρ. Στο Ιόνιο θα πνέουν βορειοδυτικοί άνεμοι με εντάσεις έως 4-5 Μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται παροδικές νεφώσεις και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα είναι πιθανό να είναι κατά τόπους έντονα. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με εντάσεις έως 2-3 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 25 έως 30-31 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται παροδικές νεφώσεις με βροχές και τοπικές καταιγίδες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι έντονα. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με εντάσεις έως 2-3 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23 έως 29-30 βαθμούς.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος