Προς νομοθετική ρύθμιση το θέμα των αδειών μετά τη νέα άκαρπη συνεδρίαση για το ΕΣΡ (vid)

Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης προανήγγειλε ότι σύντομα θα κατατεθεί στην Ολομέλεια της Βουλής, νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης για τις τηλεοπτικές άδειες.  Η νέα προσπάθεια της Διάσκεψης των Προέδρων να συγκροτηθεί  το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο απέβη άκαρπη, αφού δεν συγκεντρώθηκαν τα 4/5 που απαιτούνται, όπως προβλέπει το σύνταγμα.

Η Βουλή, θα ασχοληθεί δια της Ολομελείας της, εφόσον η Κυβέρνηση φέρει σχετική πρόταση (νομοθετική ρύθμιση), με την συνέχεια και την ολοκλήρωση της διαδικασίας για τις τηλεοπτικές άδειες, κατέστησε σαφές ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, επισημαίνοντας πως ενδεχομένως αυτό να γίνει πάρα πολύ σύντομα.

Μετά την ψηφοφορία στη σημερινή Διάσκεψη των Προέδρων για τη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, η οποία απέβη άκαρπη καθώς δεν συγκεντρώθηκε ο απαιτούμενος από το Σύνταγμα αριθμών των ψήφων (4/5 των μελών), ο κ. Βούτσης, ξεκαθάρισε ότι το θέμα αυτό, σε ό,τι τον αφορά, δεν θα επανέλθει στη Διάσκεψη.

Η Χρυσή Αυγή και το Κομμουνιστικό Κόμμα δήλωσαν «παρών» ενώ τα υπόλοιπα κόμματα καταψήφισαν.

«Έχουν περάσει τρεις μήνες. Ήμασταν υποχρεωμένοι, σύμφωνα με τον νόμο, πολύ πιο γρήγορα να έχουμε καταλήξει και σε ονόματα και στη θεσμική θωράκιση αυτής της Αρχής (ΕΣΡ). Αυτό δεν έγινε», ενημέρωσε.

Πρόσθεσε όμως, ότι ο «καθένας έχει την άποψή του σχετικά με το γιατί δεν έγινε», και εκφράζοντας την δική του άποψη επ’ αυτού, ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι «υπήρχαν ακραίες απόψεις που εκκινούσαν, αλλά εκφράστηκαν και μέσα στην Ολομέλεια από ορισμένες πλευρές, για να μην υπάρξει τελικά διαγωνιστική διαδικασία και να παρέλθουν οι μήνες και να υπάρξουν άλλου είδους εξελίξεις στη χώρα, που θα αποτρέψουν να γίνει διαγωνιστική διαδικασία για τα κανάλια».

Ο κ. Βούτσης πάντως, αφού επισήμανε ότι διευκρινίστηκε από τις πολιτικές δυνάμεις ποιοι ήθελαν ή ποιοι δεν ήθελαν διαγωνιστική διαδικασία, δήλωσε ότι «δεν το επιρρίπτει σε κάποιον ιδιαίτερα» και κατέληξε στη δήλωσή του: «Υπήρχαν και απόψεις οι οποίες, δια της χρήσεως της δυνατότητος και του δικαιώματος μέσα σε μια οκτακομματική Βουλή να συμπεριληφθεί και να συμμετάσχει στο να διαμορφωθούν τα 4/5, επί της ουσίας λειτούργησαν ως ένα είδος ιδιότυπου βέτο σε αυτή τη διαδικασία».

Ο πρόεδρος της Βουλής παρουσίασε στην επιτροπή το πόρισμα της Έκθεσης του Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου της Φλωρεντίας σύμφωνα με το οποίο η νέα ψηφιακή τεχνολογία δεν επιτρέπει και απεριόριστο αριθμό συχνοτήτων.

Ν. Παππάς: Η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να προχωρήσει

Ο Υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς μιλώντας στην ΕΡΤ είπε πως η κυβέρνηση προτίθεται να βάλει ένα τέλος στο τηλεοπτικό χάος ενώ παράλληλα άσκησε και σκληρή κριτική στη Νέα Δημοκρατία.

«Η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να προχωρήσει» είπε, ενώ στο ερώτημα ποιος θα είναι ο αριθμός των τηλεοπτικών αδειών ο Υπουργός απάντησε: θα εξετάσουμε τις τεχνολογικές δυνατότητες και τη βιωσιμότητα των καναλιών και θα αποφασίσουμε. Δεν είναι δυνατόν να παίρνουν δάνεια τα οποία δεν επιστρέφουν ποτέ.


Λοβέρδος: Η κυβέρνηση επιθυμεί να παραβιάζει τη νομιμότητα

«Επιμένουμε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να παραβιάζει τη νομιμότητα, όπως αυτή καθορίζεται από τους νόμους του ελληνικού κράτους και το Σύνταγμα αλλά και το ενωσιακό δίκαιο, προκειμένου να εκβιάζει κι έτσι να ελέγξει τα ΜΜΕ», δήλωσε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος, για την αδυναμία να συμφωνηθεί η σύνθεση του ΕΣΡ και να προχωρήσει ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες. «Συνεργοί και συνένοχοι σε εκβιασμούς δεν πρόκειται να γίνουμε» πρόσθεσε.

Επίσης ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, σχολίασε λέγοντας ότι «η κυβέρνηση κατέφυγε σε ένα ακόμη «κόλπο». Παρουσίασε μια μελέτη ιταλικού ινστιτούτου, σύμφωνα με την οποία μόνο τέσσερις άδειες ιδιωτικών τηλεοπτικών καναλιών είναι εφικτές».

Ο κ. Λοβέρδος προχωρά σε τέσσερις επισημάνσεις:

«Επισήμανση 1η: Ο υπουργός Επικρατείας επί δυο τουλάχιστον μήνες μιλά για τέσσερις άδειες και η μελέτη που παραδόθηκε τώρα “δέχεται”, και αυτή, πως τεχνικά μόνο τέσσερις άδειες μπορούν να δοθούν. Προφανώς δεν πρόκειται για σύμπτωση αλλά για διεκπεραίωση εντολής.

Επισήμανση 2η: Οι παραπάνω τεχνολογικές δυνατότητες αφορούν, κατά τη μελέτη, την επόμενη δεκαετία. Συνεπώς, ακόμη και αν δεχτεί κανείς τα τεχνολογικά συμπεράσματα της μελέτης, παραμένει ύποπτη η αγωνία της κυβέρνησης να καθορίσει το τηλεοπτικό τοπίο.

Επισήμανση 3η: Μόνο το ΕΣΡ είναι αρμόδιο αλλά και από τεχνικής πλευράς σε θέση να αξιολογήσει τα πορίσματα της συγκεκριμένης μελέτης, αλλά και οποιασδήποτε άλλης μελέτης κατατεθεί.

Επισήμανση 4η: Ενώ ο υπουργός Επικράτειας έως σήμερα υποστήριζε πως η αγορά μόνο τέσσερις άδειες μπορεί να αντέξει, υποδυόμενος την αγορά, σήμερα εμφανίζει το ψευδές επιχείρημα πως για τεχνικούς λόγους μόνο τέσσερις άδειες μπορούν να δοθούν. Εδώ ο εκβιασμός αρχίζει να αποκτά και κωμικές όψεις».

Ο Ανδρέας Λοβέρδος παρότρυνε την κυβέρνηση να δώσει την αρμοδιότητα του καθορισμού του αριθμού των αδειών στο ΕΣΡ για να ξεμπλοκαριστεί η διαδικασία. Αλλιώς, όπως είπε, «είστε και θα είστε υπεύθυνοι για την επί της ουσίας κατάργηση της Ανεξάρτητης αυτής Αρχής. Ο εκβιασμός σας δεν θα περάσει». Μιχάλης Μιχαήλ

Το Ποτάμι: Μόνο το ΕΣΡ αρμόδιο να κρίνει τον αριθμό των αδειών και τους όρους

«Η κυβέρνηση προχωρά σ’ αυτό που είχε σχεδιάσει από την αρχή: Να παρακάμψει το Σύνταγμα και να πάρει εκείνη την απόφαση (μέσω της πλειοψηφίας της στη Βουλή) για την προκήρυξη και τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών για να συνεχίσει το γνωστό νταραβέρι», υποστηρίζει σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι.

Στην ανακοίνωση του κόμματος αναφέρεται ότι «ο πρόεδρος της Βουλής, δήλωσε μάλιστα σήμερα, ότι οι άδειες θα είναι μέχρι τέσσερις. Πολλές φαίνονται. Γιατί τέτοια απλοχεριά; Δύο κανάλια με κομματικούς φίλους-επιχειρηματίες θα ήταν αρκετά με βάση τη νοοτροπία των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Προφανώς για να πάμε στους τέσσερις έχουν συνυπολογίσει και τους δυο Τούρκους στους οποίους έχει υποσχεθεί κανάλια ο κ.Τσίπρας».

Η ανακοίνωση του Ποταμιού κλείνει με το υστερόγραφο: «Ας σοβαρευτούν έστω και τώρα και ας δώσουν την αρμοδιότητα για τις άδειες εκεί που ανήκει: στο ΕΣΡ ώστε να μπει τέλος σ’ ένα πρόβλημα δεκαετιών. Αυτό είναι το μόνο αρμόδιο να κρίνει τον αριθμό και τους όρους. Τα άλλα είναι εκ του πονηρού».

Σχετική είδηση: Ν. Βούτσης στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής για το ΕΣΡ: Μέχρι 4 οι άδειες (vid)

Φωτογραφία: eurokinissi (Κονταρίνης)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος