Πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» – Θ. Πλεύρης: Καλή ημέρα για τη δημόσια υγεία η σημερινή

Καλή ημέρα για τη δημόσια υγεία χαρακτήρισε τη σημερινή ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στην παρουσίαση του νέου προγράμματος πρόληψης κατά του καρκίνου του μαστού που φέρει το όνομα της Φώφης Γεννηματά.

Ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι η δημόσια υγεία είναι μία παρεξηγημένη έννοια και πρέπει να πάψει να είναι η αντιμετώπιση της ασθένειας.

«Η δημόσια υγεία έχει στόχο το πώς θα κρατήσει τους πολίτες υγιείς για να μη χρειαστεί να αντιμετωπίσουν την ασθένεια», σημείωσε υπουργός Υγείας, ο οποίος πρόσθεσε ότι δυστυχώς στη χώρα μας δεν υπήρξε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την πρόληψη, παρ’ ότι έγιναν πολλές αποσπασματικές προσπάθειες τα τελευταία αρκετά χρόνια.

Σήμερα, όπως είπε ο ίδιος, έχουμε το Εθνικό Πρόγραμμα Δοξιάδη για την πρόληψη, το οποίο εστιάζει στην παιδική παχυσαρκία, στον καρκίνο του μαστού αλλά και σε άλλα νοσήματα. Αφορά την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου και θα επεκταθεί σε δυόμιση εκατομμύρια πολίτες του καρκίνου τραχήλου της μήτρας που θα γίνει σε επίσης δυόμιση εκατομμύρια γυναίκες, των καρδιαγγειακών παθήσεων που αφορούν ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού, αλλά και το πρόγραμμα Φώφη Γεννηματά κατά του καρκίνου του μαστού, το οποίο αφορά ένα εκατομμύριο τριακόσιες χιλιάδες γυναίκες στη χώρα μας.

Ιδιαιτερότητα αυτού του προγράμματος, όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας, είναι ότι «εμείς πάμε να αναζητήσουμε τις γυναίκες, καθώς με βάση συγκεκριμένα στοιχεία βρίσκουμε ποιες είναι οι πιο ευάλωτες για το συγκεκριμένο νόσημα και τους δίνουμε τη δυνατότητα να εξεταστούν».

«Δεν μένουμε σε αυτό αλλά συνεχίζουμε να τις παρακολουθούμε», επεσήμανε ο κ. Πλεύρης υπογραμμίζοντας πως σε όλα αυτά τα προγράμματα είναι καθοριστικός ο ρόλος του προσωπικού γιατρού, ο οποίος εκτιμάται ότι θα συμβάλλει σημαντικά στην εξωνοσοκομειακή περίθαλψη του πολίτη, την πρόληψη πολλών ασθενειών και τη γρήγορη διάγνωση.

«Συχνά με ρωτούν πολλοί, πότε θα κερδίσουμε τη μάχη για τον καρκίνο», ανέφερε δίνοντας ο ίδιος την απάντηση: «Κάθε μέρα κερδίζουμε τη μάχη με τον καρκίνο με την πρόληψη, τη στήριξη των ανθρώπων που τον βιώνουν, αλλά και τις νέες θεραπείες. Στη μάχη κατά του καρκίνου βάζουμε τις προληπτικές εξετάσεις και κάνουμε πράξη αυτό που είχε πει ο Ιπποκράτης, “καλύτερα να προλαμβάνεις παρά να θεραπεύεις”».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος